Cóc

L’esmorzar és la menjada més important del dia. Suc de fruites, làctics, cereals… ha de ser variat i sa, però també bo. Realment no costa tant preparar-nos la nostra pròpia brioixeria, per saber que mengem un bon producte, i a més tenint la certesa de que estarà boníssima! N’hi ha prou amb posar-s’hi un o dos cops per setmana, fer la massa en un moment, i enfornar mentre fas alguna altra cosa per casa. Hi ha mil i una senzilles receptes que compleixen aquesta funció, i avui us en portem una de les més típiques.

Per la Sandra, i tota la gent d’aquí a Barcelona, la recepta d’avui no és sinó un pa de pessic, però a Reus, i a la majoria de terres del sud de Catalunya, sempre n’hem dit cóc. Aquesta recepta en concret acostuma a ser coneguda per “cóc ràpid” o “cóc de iogurt”, per ser elaborat utilitzant les mesures del propi recipient del iogurt. I sí, com el mateix nom diu, és molt molt ràpid de preparar.

Ingredients

– 1 iogurt natural

– 3 ous

– 2 mesures de sucre

– 3 mesures de farina

– 1/2 mesura d’oli d’oliva suau

– 1/2 sobre de llevat químic en pols (tipus Royal)

– Ratlladura de llimona.

Preparació

Posem el iogurt al recipient on prepararem la massa. En netegem el pot per fer-lo servir de mesura, o bé agafem un pot de iogurt de vidre que tinguem guardat, per a poder prendre les mides.

Mesurem 2 gots de sucre, i junt amb els ous ho afegim al recipient on teníem el iogurt. Ho barregem tot bé.

Mesurem 3 gots de farina i els anem mesclant a la pasta anterior, mesura a mesura, de manera que s’incorpori sense fer grumolls. A continuació afegim el llevat i remenem.

Acabem afegint mitja mesura d’oli, i ratlladura de llimona al gust (normalment amb mitja llimona ja farem, però dependrà de la mida d’aquesta, i també dels gustos de cadascú).

Deixem reposar la massa uns minuts abans d’enfornar-la, en una llauna untada amb una mica d’oli o mantega. Escampem amb les mans una mica de sucre per sobre de la massa.

Courem el cóc uns 30 minuts, amb el forn preescalfat a 190ºC.  Cadascú ja es coneix el seu forn, però com sempre amb aquestes receptes el millor és anar punxant el cóc amb una broqueta quan aquest comenci a agafar color per sobre, i retirar-lo del forn si surt eixuta. El deixarem refredar sobre una reixa.

Perquè resulti més vistós, podem posar-hi sucre llustre per sobre.

Bon profit!

I com deia en Pastellé, que tingueu una bona cuina!

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Magdalenes de xocolata i taronja

···

31 pensaments sobre “Cóc

  1. Alba diu:

    Què bonic us ha quedat amb el dibuix de les fulles i les fulles de fons, :). Em copio la idea, jiji!!
    Aquest pa de pessic o cóc és un bàsic que a casa fem periòdicament. Mai falla i sucat dins la llet amb cola cao, és boníssim! A part té un sabor que que associo molt a la infància i m’encanta! Molts petonets!! :)

    M'agrada

  2. Helena diu:

    Entre setmana sempre faig un esmorzar dolç, i no falla mai, alguna coca o pa de pessic acaba caient. Què millor que recórrer a la bolleria nacional, oi?
    per cert, aquesta fulla de nadal de decoració m’encanta! ;)
    petons guapos!!

    M'agrada

  3. Neus diu:

    Gr’acies per venir a la meva cuina…i així donar-me l’oportunitat de coneixer el vostre bloc…

    Felicitats…pel sant d’en Xavier…q passis un bon día..
    una salutació

    M'agrada

  4. Gemma diu:

    Quin esmorzar més bo!!!
    I gràcies per l’aclararió, perquè mai tenia clar si de les bases dels pastissos en podia dir bescuit, pa de pessic, cóc, coca,…

    Ah! Digues a la Sandra que ja sol.lucionat l’error que tenia a la recepta de les galetes, i que ja les podrà fer quan vulgui!!

    Bon cap de setmana llarg!

    M'agrada

  5. fresa&pimienta diu:

    En mi casa siempre se ha hecho el “coc”, mi abuelo era de Montbrió del Camp, cerquita de Reus, y éste era el “bizcocho” que desde pequeña se ha hecho en casa, tomando siempre como medidas el recipiente de yogurt vacio, que recuerdos!!!!!
    Que preciosa decoración, me encanta la idea e la hoja, ha quedado genial! un besazo

    M'agrada

  6. MERCÈ-destapant cassoles diu:

    Un coc,pa de pessic, coca… que no falla mai!, amb aquesta decoració de tardor es fa encara més atractiva.Una abraçada.

    M'agrada

  7. mai diu:

    Jo no sóc de Reus, que sóc de la vora, però també en diem cocs, i com la glòria en reivindico el nom, tot i que com més coses sabem millor, així qeu cóc , coca, bescuit , pa de pessic o el que sigui amb les variants que comporta estic totalment d´acord que és un gran esmorzar , i berenar i si no que li preguntin al meu nen .
    El vostre, preciós, esponja pura, qui si pot negar a un tall d´aquests.
    una abraçada.

    M'agrada

  8. La cuina vermella diu:

    un coc ben artístic, amb aquestes fulletes!
    Vetllem per la riquesa lingüística del territori, a Tarragona cocs, però també podem dir bescuits, coques… així doncs, llarga vida a la riquesa de les paraules!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.