Tàrtar de tonyina

Quin dia més maco avui: 11 de l’1 de l’11! Sembla ser que la paraula “capicua” (que designa els nombres palíndroms) va començar-se a usar a Barcelona a principis del segle XIX a partir del col·leccionisme de bitllets de tramvia. El fet de que en una sèrie numèrica els capicues sempre siguin escassos, els ha dotat popularment d’una aura màgica i de sort.

No és que sigui gaire màgic el plat que us presentem avui, però vam fer-lo en un dels dinars d’aquestes festes, i l’hem repetit fa poc estrenant uns plats la mar de macos que ens van portar els reis d’Orient, molt culinaris enguany, i tan màgics com sempre.

El tàrtar no l’hem fet mai com a plat individual, sinó com a part d’un pica-pica. Ens resulta més lleuger així, simplement acompanyant-lo d’unes torradetes: boníssim!

Ingredients

– 200 g de llom de tonyina vermella

– Mitja ceba petita

– Un bon raig de salsa de soja

– Unes gotes de llimona

– Mitja culleradeta de mostassa en gra

– Mig alvocat

– Sal, pebre i oli

– Llavors de sèsam i reducció de salsa de soja (opcional per emplatar)

Preparació

Començarem picant la tonyina a daus molt molt petits, sempre amb ganivet; no fem servir robots ni batedores elèctriques. Tallem també la ceba molt fina, i la barregem amb la tonyina en un bol.

Hi afegim el raig de salsa de soja, la llimona, la mostassa, un polsim de pebre i una mica d’oli, de manera que la tonyina resti ben impregnada (no cal que quedi coberta de salsa), i ho deixem macerar, aproximadament una hora, tapat amb film a la nevera.

Al moment de servir el tàrtar aixafarem bé la polpa de l’alvocat amb una forquilla, i ho barrejarem amb unes gotes de llimona, sal i oli. Amb l’ajuda d’un motlle rodó emplatador, col·loquem una capa d’alvocat al fons i acabem d’omplir amb la tonyina macerada. Pressionem una mica per fer-li agafar forma i que no se’ns desmunti al retirar el motlle.

Presentem acompanyat de llavors de sèsam i una reducció de salsa de soja.

Bon profit i bona cuina!

···

27 pensaments sobre “Tàrtar de tonyina

  1. J. diu:

    Hola! Feliz año! No se si es mágico o no el plato, pero tiene una pinta fantástica… No soy mucho de pescado, pero creo que lo voy a probar… Un saludote.

    M'agrada

  2. judith diu:

    Sandraaaaaaaaa! quan he vist la recepta m’ha entrat salivera!!! m’encanta la tonyina crua! de fet la tonyina fresca només m’agrada així i com a tataki! (una cosa més en comú per la nostra llista ;P). Apuntada queda la recepta i ja estic desitjant-fer-la!!!!! petonets

    M'agrada

  3. nyanyels diu:

    Espectacular! La tonyina així és boníssima. Et felicito.
    Per cert, a mi també em va fer gràcia el primer dia de l’any (1-1-11). Avui no hi havia caigut.
    Una abraçada!

    M'agrada

  4. Gemma diu:

    Quina plats més xulos, aquests Reis es van portar molt bé!
    El tàrtar ben marinat i acompanyat de l’alvocat queda boníssim, un plat de luxe super adequat pels dies de festa!

    M'agrada

  5. albota diu:

    Per mi si que és màgic el tartar de tonyina. M’encanta!! Nosaltres també el fem amb salsa de soja però enlloc d’alvocat mango o préssec. Proveu-ho!!

    M'agrada

  6. starbase diu:

    Aquest cap de setmana vaig considerar fer un tartar similar, però al final vaig fer un tall de salmó confitat. Això vol dir que m’agafo la teva proposta com el que és: un senyal del gastrocel de que m’hi posi :D

    M'agrada

  7. Alba diu:

    Sandra, m’has fet salivar!! No saps com m’agrada el tàrtar de tonyina i de salmó!
    Aquesta recepta l’he de fer sí o sí.
    La presentació i les fotos us han quedat genials, sou uns artistes!! :)

    Molts petonets guapa!

    M'agrada

  8. Mario R. Branco diu:

    Me parece fantastico! pero no se indica para cuantas personas ?sera por persona la receta? Acá en Brasil pensamos que el aguacate és de muy alta caloria, yo he cambiado por kiwi tan picado como el atun y me quedó barbaro. Abrazo fuerte, Mario

    M'agrada

    • Els fogons de la Bordeta diu:

      Hola Mario! No indicamos para cuantas personas es pues lo planteamos como un plato de aperitivo para picar entre varios comensales, dependerá de cuantas tapas más sirvamos de acompañamiento! ;)
      Nos encanta y sorprende a la par que hayas utilizado kiwi! Tendremos que probarlo!
      Gracias por leernos desde tan lejos!

      M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.