Calamars blanc i negre a la romana

Ja és 15 de gener, i ha arribat el moment d’estrenar aquesta petita nova secció que hem posat en marxa junt amb la Marina de Xocolata desfeta.

“La Recepta del 15” consistirà en una mecànica tant simple com publicar, tots els 15 de cada mes, una recepta a partir d’un ingredient o plat base, de manera que cadascú pugui replantejar-lo com vulgui. La part divertida serà comparar com hem presentat un mateix plat de diferents maneres.

Aquest més tocava treballar amb calamars, i nosaltres hem decidit portar-vos-els mitjançant la que segurament és la manera més típica de fer els calamars: a la romana, això sí, amb un toc especial que els fa diferents, hem incorporat tinta de calamar a la massa d’arrebossar per fer-los de color negre!

La idea era acompanyar-los d’escuma de maionesa, però hem tingut una baixa a la cuina (tinc a la xef amb febre i una amigdalitis de cavall), i el que normalment fa d’ajudant se les ha hagut d’espavilar tot sol. I clar, el tema del sifó jo no el toco, això és cosa seva, així que haurem de deixar-ho per una altra ocasió.

Me’ls he menjat com tota la vida, amb un raig de suc de llimona, i la veritat és que amb un arrebossat tant suau i esponjós no necessiten res més. Bo-nís-sims!!!

Ingredients

– Calamars frescos

– Farina de blat

– 1 ou

– Cervesa

– Tinta de calamar

– Oli i sal

Preparació

Una vegada tinguem els calamars ben nets, podem tallar-los en anelles de no més d’un dit de gruix (tot i que dependrà molt de la mida dels calamars). Els salem lleugerament i reservem.

Per preparar la pasta per arrebossar, batrem un ou en un bol o plat fondo. Hi afegim un raig de cervesa, dues cullerades de farina i un polsim de sal, i ho mesclem bé fins que desapareguin els grumolls.

Acabarem de fer la pasta a ull a base d’anar afegint farina per espessir, i cervesa per aclarir, fins aconseguir una massa densa, que no estigui ni massa espesa ni massa líquida. Segons la quantitat de calamars que haguem d’arrebossar podem allargar la pasta sense problemes, en tot cas, si se’n necessités molta, s’hi podria afegir un altre ou (cal dir que amb un dóna per fer pasta per bastants calamars).

Passarem les anelles de calamar primer per farina i després per la pasta. Ho fregirem en una paella amb oli d’oliva ben calent, vigilant que no vagin massa carregats de pasta d’arrebossar.

Al tenir la meitat dels calamars fets, afegim a la barreja de la pasta un sobret de tinta de calamar i remenem fins dissoldre’l bé. Repetim el procés anterior i fregim la resta de calamars. Sempre és idoni deixar-los uns minuts sobre paper absorbent de cuina per fer-los perdre l’excés d’oli.

Mengeu-vos-els calents, eh?!!

Bon profit i bona cuina!

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Croquetes de pollastre

···

43 pensaments sobre “Calamars blanc i negre a la romana

  1. albota diu:

    Uau! quina bona idea fer l’arrebossat negre! molt original i resultón! aquest pilar de 4 bicolor us ha quedat guapíssim. Sempre hi poseu cervesa a la massa d’arrebossar? ho provarem.
    Felicitats per la recepta i un petonàs per la malaltona!!

    M'agrada

  2. judith diu:

    Quins cracs!!! sort que la chef estava malalta, perquè sinó em deixeu en ridícul!!! sou els millors! petonets guapos!!! ja veureu com tindrà molt èxit aquesta iniciativa! de moment el meu bloc ja ha aportat el seu granet de sorra… ;) petonets

    M'agrada

  3. Anniki diu:

    Que guai això del 15 de cada mes, està molt bé la idea! :)
    Els calamars amb tinta negra d’arrebossat jo tb els he fet, vaig veure la recepta del ferran adrià i la veritat es que queden molt originals i senzills de fer oi??

    Un petó!!

    M'agrada

    • Els fogons de la Bordeta diu:

      Mare meva q fort, aquesta si que no ens l’esperàvem! Ara ho estem buscant per veure com ho fa l’Adrià!

      Lo nostre ha estat algo que no havíem provat ni vist mai, se’ns va acudir fa uns dies pensant en la recepta pels calamars que podíem fer la pasta amb la tinta a veure com quedava, i mira, ara resulta que no som tant guais com ens pensàvem! Si es que està (quasi) tot inventat… hehehehe

      T’apuntes a la propera proposta pel mes que ve?! ^_^

      Petons!

      M'agrada

  4. J. diu:

    Hola! Me ha encantado la idea… Eso de jugar con los colores siempre me seduce muchísimo. Voy a ver si lo pongo en práctica… ;) Un saludo y repito, excelente idea. ;)

    M'agrada

  5. Marina diu:

    Nois! Us han quedat de luxe aquests calamars. El toc de color és increïble. Quin joc que dóna la tinta! Us felicito. Heu aconseguit sorprendre’m!
    Petonassos i cuida’t Sandretaa!!

    M'agrada

  6. Sole diu:

    me encanta la combinación de colores, lo hace muy distinto a lo que siempre estamos acostumbrados. Muy-muy bonito. Un plato que se luce. Sorprendente. :)

    M'agrada

  7. Glòria diu:

    Felicitats per la remodelació del bloc, ens hi trobem molt a gust al caliu del vostres fogons. I també per la nova iniciativa de la recepta del 15. Hi participarem, segur!.

    Sandra, que et milloris ben aviat, però no pateixis, que el que “normalment fa d’ajudant” ha fet un bon paper!.

    M'agrada

  8. Mònica diu:

    Uauuuuuuuuuuuuuu!Quina súper cuinera, fins i tot malalta fa plats genials!:D
    M’ha agradat molt això de “la recepta del 15” i l’arrebossat de tinta!
    A recuperar-se.
    Petonets.

    M'agrada

  9. Ana diu:

    Nois quins calamars més originals!! no dubto que amb l’escuma resultin boníssims però la llimona em perd.
    Espero què la xef es posi bona aviat!
    petons.

    M'agrada

  10. Cristina diu:

    Xulíssim…quan he entrat a la teva pàgina, primerament, m´ha cridat l´atenció el muntatge en espirals dels calamars…i sobretot, l´arrebossat en negre…Seguiu així.

    M'agrada

  11. starbase diu:

    Sembla mentida la festa que poden arribar a fer uns simples calamars a la romana. Aquests així presentats fan de la festa un petit luxe i encara m’agrada més :))

    M'agrada

  12. MERCÈ-destapant cassoles diu:

    vEIG QUE LA RECEPTA DEL 15 ÉS DE NIVELL I D’ENGINY!.Molt originals aquests donuts calamarcencs…Ja m’agrdaria tastar-los…Pel febrer no fallaré!!!Una abraçada.

    M'agrada

  13. Anna diu:

    El teu comentari m’ha fet arribar al teu blog i m’ha encantat. Aquests calamars tenen una pinta exquisida i una presentació molt original. M’anoto la idea!
    Me’n vaig a tafanejar una mica més pel teu blog, té molt bona pinta…

    Gràcies pel teu comentari
    i fins aviat!

    La Taula d’en Bernat

    M'agrada

  14. Mglòria diu:

    Crec que els calamars són un dels meus plats preferits!
    Us vull felicitar per la prosposta 15 junt amb xocolata desfeta, i també us he de felicitar per aquests calamars arrebossats! i la genial idea de fer un arrebossat amb tinta!!!
    El que donaria per menjar-me’n ara un platet…
    Gourmenderies

    M'agrada

      • Bet diu:

        :) oitan! i mira ara ja podeu dir que teniu la seva imaginació! de fet a mi m’agrada més la vostra proposta, combinats amb els “normals” així el plat queda més divertit, i no sembla que se t’hagin socarrimat jeje

        M'agrada

  15. Neus diu:

    No m’havia ni enterat, d’aquesta proposta tan bona???
    Felicitats¡¡¡ per l’iniciativa.
    I com ho fereu, d’aqui uns díes publicareu le próxima proposta???
    S’ha de posar algun tipus de logo al bloc o alguna cosa, a part del ençall vostre???

    un petonet

    M'agrada

    • Els fogons de la Bordeta diu:

      Hola Neus! Aquí no hi ha normes ni res que se li assembli, és pur divertiment! El logo com volgueu! Simplement es tracta de que ens sorprenguem i ens ho passem bé el 15 de cada mes ;) A través dels comentaris segur que anem veient les receptes!
      Petonets Neus!

      M'agrada

  16. Gemma diu:

    M’encanta aquesta nova secció del 15, precisament ahir amb la Glòria i el Josep del Cafè de Nit en vam estar parlant. A veure si el mes que ve hi puc participar!
    Aquests calamars són super originals, no ho havia vist mai… m’apunto la idea de posar la tinta a l’arrebossat, la trobo simplement genial!

    M'agrada

  17. Alba diu:

    Nois!! Quina maravella de recepta i quina iniciativa més divertida, molt bona idea!! :)
    La veritat és que la combinació de colors és fantàstica i la presentació queda de 10!!

    Molts petonets i una abraçada enorme per la xef!! :)

    M'agrada

  18. miquel diu:

    xavi me gusta esta iniciativa asi como esta version con la mitad del rebozado de tinta de calamar.
    Se has salido victorioso de este plato.Ala cuida a Sandra
    y que se mejore pronto
    bona setmana
    una abraçada
    miquel

    M'agrada

  19. ingrid diu:

    Una recepta fantàstica i super original els calamrs negres….. m’encanta
    Igual que la iniciativa del 15!! aquest mes he fet tard, però m’apunto pel mes següent, no m’ho puc perdre!!
    Molts petonets noi! i enhorabona!

    M'agrada

  20. Glo diu:

    Que originales!!!! Me encanta!!!! Te lo copio ya mismo, artista!!!!

    Muackis!!!
    PD: Cuando leias mi comentario te he robado unos cuantos calamarcitos, espero que no te importe! ;)

    M'agrada

  21. Cristina diu:

    M’agrada la idea dels 15, a veure si alguna vegada i puc participar. Que originals els calamars negres i això de la cervesa no ho sabia. Que es recuperi la xef, vull saber com es fa l’escuma de maionesa!!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.