Crema de patata i bacallà amb tòfona

En resposta a la proposta “Cuinem per a Santi Santamaria” feta per l’Starbase del bloc Decuina.net, ens hem afegit a aquest petit l’homenatge amb una recepta exquisida que mai havíem provat: crema de patata i bacallà amb tòfona.

Demà no ens anava gaire bé fer la recepta i publicar-la, així que per qüestions pràctiques l’hem feta i la pengem avui. La intenció és la mateixa, recordar a un dels grans de la cuina catalana cuinant i degustant un dels seus plats.

DEP, Santi.

Ingredients (4 pers.)

– 80 g de tòfona negra

– 2 porros

– 4 rovells d’ou

– Sal grossa

– Pebre negre en gra aixafat

Per a la crema de patates:

– 250 g de patates

– 250 g de bacallà dessalat

– 20 g de tòfona negra

– Oli de tòfona

– 750 ml d’aigua o llet.

Preparació

Per fer la crema, pelem les patates, les tallem i les posem a coure en aigua o llet bullent. Una vegada cuites, hi afegim el bacallà, que haurà d’estar sense espines i ben dessalat.

Ho coem tot junt amb la tòfona laminada i ho triturem amb la batedora perquè ens quedi una crema ben fina.

Hi afegim un raig d’oli d’oliva i rectifiquem de sal. Reservem en una sopera per servir en el moment de menjar.

Netegem bé els porros, els tallem a tires fines i els bullim en aigua, intentant que no quedin massa cuits. Laminem la tòfona per emplatar.

Posem en el centre dels plats una mica de porro, a sobre un rovell d’ou, i al damunt la tòfona laminada. Gratinem durant uns segons perquè s’escalfi i la tòfona deixi anar la seva aroma. Servim amb compte la crema sense que sobrepassi del tot el rovell i la tòfona laminada.

···

29 pensaments sobre “Crema de patata i bacallà amb tòfona

  1. starbase diu:

    Caram quina presentació més bona. A casa adorem el bacallà així que aquesta recepta segur que agradarà al personal quan la llegeixi.

    Per als meus gustos, una tria de ’10’ :)

    Gràcies.

    M'agrada

  2. Anniki diu:

    La crema de patata m’encanta!!! I si m’hi poses el bacallà i la tòfona, deliciosa! Jo avui com tinc molta feina de la uni, desgraciadament no podré fer la recepta per en Santi, però sino me n’hauria apuntat sense dubtar-ho… El vaig coneixer algunes vegades que vaig anar a Can Fabes i era molt bon home!

    Un petó maca :)

    M'agrada

  3. manel diu:

    en santamaria adorava la tòfona que es feia a prop de casa, i en això coincidíem, i la tòfona amb la patata i l’ou és com més m’agrada. una gran recepta, i una gran presentació, us la copiaré, i no és un dir, perquè aquestes setmana també he comprat unes cassoletes com aquestes jejeje

    M'agrada

  4. Sole diu:

    mmm, cremita de papas con bacalao… ¡y trufas! ¡pardiez, esto debe de ser una delicia!
    Que pena que no conocía al chef del que hablan en tantos blogs. Habrá sido excepcional por los comentarios que veo. Es que al no ser española hay cosas que desconozco, sólo me llegan algunos pocos nombres de chefs españoles y uno es el archi conocido Adriá, con su cocina molecular. :)

    M'agrada

  5. judith diu:

    hola guapos!! no esperava menys de vosaltres! una proposta molt i molt bona! l’heu brodat!!! ara mateix us vinc a buscar un platet!!!! molts petonets i a gaudir del cap de setmana

    M'agrada

  6. MERCÈ-destapant cassoles diu:

    Un plat excel.lent i una presentació excel.lent. Ha de ser ben fi aquest plat… Aquestes cassoletes les he vist a una botiga i… se m’hi van els ulls, però hauria de canviar el nom del bloc:destapant cassoletes?…Un homenatge ben original, el millor!

    M'agrada

  7. Alba diu:

    Aix aquestes cassoletes, com m’agraden!! :P
    Un bonic homenatge nois. La recepta sembla deliciosa. Què xuels les 4 fotos on aboqueu la crema!! :)

    Molts petonets guapuuus!! :)

    M'agrada

  8. Begoña diu:

    me muero por pinchar con la punta del tenedor esa yema de huevo!!!! Qué delicia! y qué toque tan especial el de la trufa para un plato tan ‘humilde’ como una crema de patata. Son cosas así las que hacen grande una receta. Muak!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.