En resposta a la proposta “Cuinem per a Santi Santamaria” feta per l’Starbase del bloc Decuina.net, ens hem afegit a aquest petit l’homenatge amb una recepta exquisida que mai havíem provat: crema de patata i bacallà amb tòfona.
Demà no ens anava gaire bé fer la recepta i publicar-la, així que per qüestions pràctiques l’hem feta i la pengem avui. La intenció és la mateixa, recordar a un dels grans de la cuina catalana cuinant i degustant un dels seus plats.
DEP, Santi.
Ingredients (4 pers.)
– 80 g de tòfona negra
– 2 porros
– 4 rovells d’ou
– Sal grossa
– Pebre negre en gra aixafat
Per a la crema de patates:
– 250 g de patates
– 250 g de bacallà dessalat
– 20 g de tòfona negra
– Oli de tòfona
– 750 ml d’aigua o llet.
Preparació
Per fer la crema, pelem les patates, les tallem i les posem a coure en aigua o llet bullent. Una vegada cuites, hi afegim el bacallà, que haurà d’estar sense espines i ben dessalat.
Ho coem tot junt amb la tòfona laminada i ho triturem amb la batedora perquè ens quedi una crema ben fina.
Hi afegim un raig d’oli d’oliva i rectifiquem de sal. Reservem en una sopera per servir en el moment de menjar.
Netegem bé els porros, els tallem a tires fines i els bullim en aigua, intentant que no quedin massa cuits. Laminem la tòfona per emplatar.
Posem en el centre dels plats una mica de porro, a sobre un rovell d’ou, i al damunt la tòfona laminada. Gratinem durant uns segons perquè s’escalfi i la tòfona deixi anar la seva aroma. Servim amb compte la crema sense que sobrepassi del tot el rovell i la tòfona laminada.
Caram quina presentació més bona. A casa adorem el bacallà així que aquesta recepta segur que agradarà al personal quan la llegeixi.
Per als meus gustos, una tria de ’10’ :)
Gràcies.
M'agradaM'agrada
Un gran homenatge a un gran cuiner.
Crec que heu triat un dels plats que més bé representen la cuina d’en Santamaria!
M'agradaM'agrada
Ep!!!
Sembla ser que farem la mateixa receota!!…
T’ha quedat genial, ha de ser ben bona!!
Jo ara me n’hi vaig a la cuina.
Muas!
M'agradaM'agrada
La crema de patata m’encanta!!! I si m’hi poses el bacallà i la tòfona, deliciosa! Jo avui com tinc molta feina de la uni, desgraciadament no podré fer la recepta per en Santi, però sino me n’hauria apuntat sense dubtar-ho… El vaig coneixer algunes vegades que vaig anar a Can Fabes i era molt bon home!
Un petó maca :)
M'agradaM'agrada
Bonissima recepta per un homenatge com el d´avuí, jo aquesta teva la faré per a provar a casa. Ptons
M'agradaM'agrada
en santamaria adorava la tòfona que es feia a prop de casa, i en això coincidíem, i la tòfona amb la patata i l’ou és com més m’agrada. una gran recepta, i una gran presentació, us la copiaré, i no és un dir, perquè aquestes setmana també he comprat unes cassoletes com aquestes jejeje
M'agradaM'agrada
mmm, cremita de papas con bacalao… ¡y trufas! ¡pardiez, esto debe de ser una delicia!
Que pena que no conocía al chef del que hablan en tantos blogs. Habrá sido excepcional por los comentarios que veo. Es que al no ser española hay cosas que desconozco, sólo me llegan algunos pocos nombres de chefs españoles y uno es el archi conocido Adriá, con su cocina molecular. :)
M'agradaM'agrada
hola guapos!! no esperava menys de vosaltres! una proposta molt i molt bona! l’heu brodat!!! ara mateix us vinc a buscar un platet!!!! molts petonets i a gaudir del cap de setmana
M'agradaM'agrada
Un plat excel.lent i una presentació excel.lent. Ha de ser ben fi aquest plat… Aquestes cassoletes les he vist a una botiga i… se m’hi van els ulls, però hauria de canviar el nom del bloc:destapant cassoletes?…Un homenatge ben original, el millor!
M'agradaM'agrada
Excel-lent, quin goig que fa en aquestes cassoletes, i tant ben presentada, segur que és deliciosa.
Una abraçada i bon cap de setmana.
M'agradaM'agrada
Ohh que hermosa presentación de la receta…fantástica iniciativa del Oscar…cuanto estoy aprendiendo hoy.
Un saludo
M'agradaM'agrada
Crec que al Santi Santamaria li agradaria el que estem fent!
Quin fart de cuinar i d’aprendre que ens estem fent avui.
PTNTS
Dolça
M'agradaM'agrada
Excel.lent!!!!! perque no tinc el bacallà a casa que sino feia la recepte demà mateix! un luxe de plat, amb la tòfona….irresistible! la presentació es ideal! molts petons
M'agradaM'agrada
Heu triat un plat excel·lent i ens l’heu presentat de manera genial. Que bonica aquesta cocottera! Les fotos molt maques. Un gran homenatge.
M'agradaM'agrada
plat i presentació excel.lent¡ perque em falten ingredients que si no queia ara mateix, DEP Santi
M'agradaM'agrada
Me ha encantado esta receta.Jo! me gusta todo lo que haceis.besos Esther
M'agradaM'agrada
Hola,
Quin homenantge que s’està fent… espectacular la resposta, com espectacular us ha quedat aquets plat. Una meravella de fotos que ja diuen per si soles com de bon ha d’estar… Petonets!
M'agradaM'agrada
Ohhhhhhhhhhhhhhh! La recepta ha d’estar boníssima però amb aquesta presentació guanya, i molt! Jo vull una cocotte, són tan maques!
Petonets!
M'agradaM'agrada
Una passada de recepta, i la presentació, genial!
M'agradaM'agrada
La tofona una de las preferidas de Santi, te ha quedado una buena receta estaria orgullo de como te ha salido
peto
miquel
M'agradaM'agrada
Qué pasada de receta. Me encanta y tal y como está presentada, de sobresaliente. ¡qué bien se come en tu casa!
Besos y feliz domingo
M'agradaM'agrada
Aix aquestes cassoletes, com m’agraden!! :P
Un bonic homenatge nois. La recepta sembla deliciosa. Què xuels les 4 fotos on aboqueu la crema!! :)
Molts petonets guapuuus!! :)
M'agradaM'agrada
Un plat espectacular! que ens anirem a provar de segur, que ha d’estar boníssim.
petons
M'agradaM'agrada
Es repeteixen les receptes … pero no son iguals, encara que tinguin l’esperit del Santi Santamaria.
Un petó
M'agradaM'agrada
Aquesta recepta no la coneixia, ha quedat deliciosa, segur que la faré.
Heu fet un bon homenatge.
M'agradaM'agrada
Te ha quedado genial,muy vistosa. Yo también hice ese receta y nos encantó.
Besos
M'agradaM'agrada
Que maravilla de plato! Yo que soy un incondicional de la cuchara, me tomaría dos de esos ahora mismo! :-))
M'agradaM'agrada
me muero por pinchar con la punta del tenedor esa yema de huevo!!!! Qué delicia! y qué toque tan especial el de la trufa para un plato tan ‘humilde’ como una crema de patata. Son cosas así las que hacen grande una receta. Muak!
M'agradaM'agrada