Risotto de carxofes

La temporada de la carxofa ja comença a acabar-se, així que res millor per tancar-la que preparar-ne amb el que més ens agrada a casa: l’arròs!

La veritat és que avui tirem d’arxiu per actualitzar, doncs aquest arrosset ja fa unes setmanes que ens el vam menjar, però com que hi ha confiança estem segur que ens guardareu el secret, oi?!

Aquesta vegada no hem utilitzat arròs bomba per fer el risotto, sinó que hem aprofitat l’ocasió per estrenar un arròs de Pals que teníem esperant al rebost. El resultat, com no podia ser menys, boníssim!

Ho hem acompanyat amb una mica de ruca (en català no s’anomena rúcula!) amanida amb reducció de vinagre de Pedro Ximénez; amb el punt amarg tant característic que té aquesta planta, realment queda la mar de bé per acompanyar el risotto de carxofes.

Per cert, sabíeu que la ruca era una planta silvestre que ja recollien els romans a l’antiguitat, i que actualment és conreada mundialment per influència de la cuina italiana al llarg de tot el segle XX? Nutritivament és una meravella: va molt bé per l’anèmia (ajuda a mantenir el nivell de glòbuls vermells) i és digestiva, doncs és una molt bona font de vitamina C, ferro i fibra. A més a més també aporta beta-carotens i provitamina A. Venen ganes de prendre’n en vena!

Ingredients (2 pers.)

– 200 g d’arròs de Pals

– 2 carxofes

– 1 ceba petita

– 1 cullerada de polpa de nyores

– Caldo de verdures

– Un raig de vi blanc

– Oli, sal i pebre

– Mantega

– Parmesà

– Ruca

– Reducció de vinagre de Pedro Ximénez

Preparació

Comencem sofregint la ceba amb un raig d’oli d’oliva a foc suau, i després hi afegim les carxofes ben netes i tallades a petites làmines.

Quan comenci a rossejar, hi posem l’arròs i hi donem unes quantes voltes. Afegim la polpa de nyores, un raig de vi blanc, i deixem que redueixi.

Hi comencem a afegir el brou en petites quantitats. Per fer el risotto hem d’afegir el líquid poc a poc sense deixar de remenar, i anar-ne posant de nou a mesura que l’arròs se’l va bevent. El més pràctic és tenir el caldo en un cassó al fogó del costat, de tal manera que es mantingui calent per anar-lo afegint durant tot el procés de cocció de l’arròs.

Ho courem uns 15-18 minuts, segons el tipus d’arròs que estiguem utilitzant.

Quan estigui al punt podem retirar el risotto del foc. Hi afegim un tros de mantega i parmesà ratllat, remenant-ho tot perquè quedi ben lligat.

Emplatem i acompanyem d’una mica de ruca amanida al gust.

Bon profit i bona cuina!

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Risotto de carbassa

Risotto de trompetes de la mort

Risotto negre

···

27 pensaments sobre “Risotto de carxofes

  1. judith diu:

    què dieu, que l’heu cuinat ara??? jajajajja. Nois, com sempre, us ha quedat perfecte el risotto ai si l’Yves el veu!!! tot i estar malaltona segur que vol que li faci. encara que veient les propietats de la ruca potser, a canvi de fer-li el rissotto, li faig anar a comprar!!! Molts petonets guapos!!! ah, i aquesta nit, a l’hora de la ventafocs, esteu atents a Memòries!!!!! ;)

    M'agrada

  2. Anniki diu:

    Amb lo que m’agraden els risottos i mai l’he fet de carxofes!!! L’arròs si, però el risotto no… me’l deixo ben apuntat, m’ha encantat la idea :)

    M'agrada

  3. manel diu:

    perfecte! aquest plat agrupa ingredients dels que més m’agraden, l’arròs, és clar, la carxofa i le ruca, que procuro que no falti mai a les meves amanides perquè m’encanta el seu punt amarg.

    M'agrada

  4. fresa&pimienta diu:

    Un risotto fantástico, yo lo hago casi igual con alcachofas pero nunca le ha puesto nyora, y ahora que lo leo pienso que debe darle un puntito muy gustoso, lo probaré la próxima vez!!! La presentación es ideal con la rúcula!!! que tengais un buen fin de semana, besos

    M'agrada

  5. Alba diu:

    oooh!! Realment sou el bloc de referència per trobar risottos exquisits. El proper que fagi me’l copio 100% de vosaltres, jijii!! Les carxofes m’encanten, me les menjaria de qualsevol manera, segur que en el risotto queden delicioses!

    De ruca no em menjo gens perquè l’Arnau no la soporta… després de la vostra informació, em sembla que en compraré encara que només me la mengi jo!!

    Moooolts petonets guapos!!

    M'agrada

  6. Maduixa diu:

    amb tantes propietats que té, ja tens raó que millor me la injecto a la vena directament, per que de gust em sembla terrible, :-) i mira que te unes fulles precioses i vesteix molt be als plats, la trobo massa amarga, segur que he fet alguna cosa malament, però no sé el què.

    Ara, amb l’arròs em trec el barret i si és de Pals dues vegades :-) què bo!! i quin aspecte tant deliciós que te.

    un petonàs :-)

    M'agrada

  7. MERCÈ-destapant cassoles diu:

    Ja comenceu a ser uns especialistes del risotto!, en teniu ja una bona cole!, haureu de fer un tastet un dia…pels de Sants…us sembla?… Déu n’hi dó amb la ruca, bona informació!A reveure.

    M'agrada

  8. Asela Masià diu:

    Que bo, aquest risotto. M’encanten les carxofes i la manera de cuinar aquest plat em sembla perfecta. El provarem. Un beset.

    M'agrada

  9. Gemma diu:

    Aquest arròs a casa triomfaria seguríssim! Ens encanta la carxofa i ens encanta la ruca!!!! I val la pena aporfitar la temporada que ja s’acaba…

    M'agrada

  10. massitet diu:

    Eiiiiiiiiiiiiii!!
    Aquest rissote és un gran plat, sí senyor! Com ens agraden les carxofes, eh?
    I no pateixis que nosaltres et guardarem el secret. De et, tenim dues receptes d’arròs amb carxofes que haurem de publicar ja, que la cosa ja s’acaba!!! :-(

    Salut, parella!

    M'agrada

  11. Margalida diu:

    He fet el meu primer risotto amb aquesta recepta, m’he autopuntuat amb un 6, necessit posar-hi un poc més d’amor i paciència, però faig comptes millorar practicant amb tots els risottos que teniu al blog. Ja us contaré com va el meu progrés.
    Petonets i enhorabona per aquestes fantàstiques receptes.

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.