La temporada de la carxofa ja comença a acabar-se, així que res millor per tancar-la que preparar-ne amb el que més ens agrada a casa: l’arròs!
La veritat és que avui tirem d’arxiu per actualitzar, doncs aquest arrosset ja fa unes setmanes que ens el vam menjar, però com que hi ha confiança estem segur que ens guardareu el secret, oi?!
Aquesta vegada no hem utilitzat arròs bomba per fer el risotto, sinó que hem aprofitat l’ocasió per estrenar un arròs de Pals que teníem esperant al rebost. El resultat, com no podia ser menys, boníssim!
Ho hem acompanyat amb una mica de ruca (en català no s’anomena rúcula!) amanida amb reducció de vinagre de Pedro Ximénez; amb el punt amarg tant característic que té aquesta planta, realment queda la mar de bé per acompanyar el risotto de carxofes.
Per cert, sabíeu que la ruca era una planta silvestre que ja recollien els romans a l’antiguitat, i que actualment és conreada mundialment per influència de la cuina italiana al llarg de tot el segle XX? Nutritivament és una meravella: va molt bé per l’anèmia (ajuda a mantenir el nivell de glòbuls vermells) i és digestiva, doncs és una molt bona font de vitamina C, ferro i fibra. A més a més també aporta beta-carotens i provitamina A. Venen ganes de prendre’n en vena!
Ingredients (2 pers.)
– 200 g d’arròs de Pals
– 2 carxofes
– 1 ceba petita
– 1 cullerada de polpa de nyores
– Caldo de verdures
– Un raig de vi blanc
– Oli, sal i pebre
– Mantega
– Parmesà
– Ruca
– Reducció de vinagre de Pedro Ximénez
Preparació
Comencem sofregint la ceba amb un raig d’oli d’oliva a foc suau, i després hi afegim les carxofes ben netes i tallades a petites làmines.
Quan comenci a rossejar, hi posem l’arròs i hi donem unes quantes voltes. Afegim la polpa de nyores, un raig de vi blanc, i deixem que redueixi.
Hi comencem a afegir el brou en petites quantitats. Per fer el risotto hem d’afegir el líquid poc a poc sense deixar de remenar, i anar-ne posant de nou a mesura que l’arròs se’l va bevent. El més pràctic és tenir el caldo en un cassó al fogó del costat, de tal manera que es mantingui calent per anar-lo afegint durant tot el procés de cocció de l’arròs.
Ho courem uns 15-18 minuts, segons el tipus d’arròs que estiguem utilitzant.
Quan estigui al punt podem retirar el risotto del foc. Hi afegim un tros de mantega i parmesà ratllat, remenant-ho tot perquè quedi ben lligat.
Emplatem i acompanyem d’una mica de ruca amanida al gust.
Bon profit i bona cuina!
TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:
– Risotto de trompetes de la mort
què dieu, que l’heu cuinat ara??? jajajajja. Nois, com sempre, us ha quedat perfecte el risotto ai si l’Yves el veu!!! tot i estar malaltona segur que vol que li faci. encara que veient les propietats de la ruca potser, a canvi de fer-li el rissotto, li faig anar a comprar!!! Molts petonets guapos!!! ah, i aquesta nit, a l’hora de la ventafocs, esteu atents a Memòries!!!!! ;)
M'agradaM'agrada
El trobo bonissim aquest risotto, sembla molt cremòs. També faig servir arròs bomba. Sabía algunes coses de la ruca però totes no!!!
Fins aviat!
M'agradaM'agrada
Amb lo que m’agraden els risottos i mai l’he fet de carxofes!!! L’arròs si, però el risotto no… me’l deixo ben apuntat, m’ha encantat la idea :)
M'agradaM'agrada
Avui he llegit a algun lloc que mengem poc arròs. No serem pas nosaltres!!! Aquest ha de ser deliciós entre les carxofes i l’acompanyament amb ruca i PX!!
M'agradaM'agrada
Perdoneu, però en vena jo seria l’arròs, no la ruca, per moltes propietats que tingui!. Un plat, com sempre, fantàtic!! Petonets i bon cap de setmana,
M'agradaM'agrada
Molt i molt bo. Un risotto més per a la col·lecció. Genial!!
M'agradaM'agrada
perfecte! aquest plat agrupa ingredients dels que més m’agraden, l’arròs, és clar, la carxofa i le ruca, que procuro que no falti mai a les meves amanides perquè m’encanta el seu punt amarg.
M'agradaM'agrada
Jo vull un arròs de la Bordeta ja! Quan feu l’arrosseria seré la primera clienta! ja,ja,ja. Sempre es veuen tan i tan bons!
Petonets.
M'agradaM'agrada
Ei, de carxofes i acompanyat de ruca, ummm! Això s’ha de tastar!! :)) Prenc nota! ;)
Petonets i bon finde,
Marina
M'agradaM'agrada
El sabor de les carxofes dins d’un risotto com aquest ha de ser espectacular: me l’apunto!
M'agradaM'agrada
Un risotto fantástico, yo lo hago casi igual con alcachofas pero nunca le ha puesto nyora, y ahora que lo leo pienso que debe darle un puntito muy gustoso, lo probaré la próxima vez!!! La presentación es ideal con la rúcula!!! que tengais un buen fin de semana, besos
M'agradaM'agrada
oooh!! Realment sou el bloc de referència per trobar risottos exquisits. El proper que fagi me’l copio 100% de vosaltres, jijii!! Les carxofes m’encanten, me les menjaria de qualsevol manera, segur que en el risotto queden delicioses!
De ruca no em menjo gens perquè l’Arnau no la soporta… després de la vostra informació, em sembla que en compraré encara que només me la mengi jo!!
Moooolts petonets guapos!!
M'agradaM'agrada
Els risottos ja m’encanten de totes les maneres i aquest de carxofes fa¡à una fila impressionant.
Muas!
M'agradaM'agrada
amb tantes propietats que té, ja tens raó que millor me la injecto a la vena directament, per que de gust em sembla terrible, :-) i mira que te unes fulles precioses i vesteix molt be als plats, la trobo massa amarga, segur que he fet alguna cosa malament, però no sé el què.
Ara, amb l’arròs em trec el barret i si és de Pals dues vegades :-) què bo!! i quin aspecte tant deliciós que te.
un petonàs :-)
M'agradaM'agrada
Ja comenceu a ser uns especialistes del risotto!, en teniu ja una bona cole!, haureu de fer un tastet un dia…pels de Sants…us sembla?… Déu n’hi dó amb la ruca, bona informació!A reveure.
M'agradaM'agrada
me encantan los rissotos y el de alcachofas tambien buena foto
M'agradaM'agrada
Ja he dinat, però veien aquestes fotos la boca ham far aigua.
Ummm m’agrada la carxofa
Bona cuina
M'agradaM'agrada
Que bo, aquest risotto. M’encanten les carxofes i la manera de cuinar aquest plat em sembla perfecta. El provarem. Un beset.
M'agradaM'agrada
Aquest arròs a casa triomfaria seguríssim! Ens encanta la carxofa i ens encanta la ruca!!!! I val la pena aporfitar la temporada que ja s’acaba…
M'agradaM'agrada
Encara no m’he atrevit a fer mai un rissotto..de carxofes te que estar bonissim!! en tinc a la nevera..potser m’animo!
M'agradaM'agrada
mmm, muy, muy, muy rico! me encanta el risotto en todas sus formas. sólo que por acá hace calor aún como para comerlo…
M'agradaM'agrada
Apa nois, quin risotto! Per llepar-se´n els dits!
Ptons
Anna
M'agradaM'agrada
Perdo, em sap greu però tot ha estat un error, algunes receptes són enviades per companys o amics i aquesta és una d’elles! no em va informar de que fos de un altre blog!
M'agradaM'agrada
Uooooo, aquest risotto l’haurem de tastar que ha de ser deliciós!!
Petons!
M'agradaM'agrada
Eiiiiiiiiiiiiii!!
Aquest rissote és un gran plat, sí senyor! Com ens agraden les carxofes, eh?
I no pateixis que nosaltres et guardarem el secret. De et, tenim dues receptes d’arròs amb carxofes que haurem de publicar ja, que la cosa ja s’acaba!!! :-(
Salut, parella!
M'agradaM'agrada
Només amb la foto ja te’l menjaries! amb aquests ingredients no pot fallar!
petó
M'agradaM'agrada
He fet el meu primer risotto amb aquesta recepta, m’he autopuntuat amb un 6, necessit posar-hi un poc més d’amor i paciència, però faig comptes millorar practicant amb tots els risottos que teniu al blog. Ja us contaré com va el meu progrés.
Petonets i enhorabona per aquestes fantàstiques receptes.
M'agradaM'agrada