Fa uns dies va caure en les meves mans, en forma d’obsequi culinari de part de ma mare, un pot de massa mare per fer un pastís. El diumenge vam coure’l, us expliquem com va anar tot.
Tant jo com la Sandra en desconeixíem l’existència, però sembla ser que això del pastís “sevillano” és una cadena que ja fa anys que ronda per la geografia peninsular, també conegut pel nom de “bizcocho de las Carmelitas Descalzas de Sevilla”. Entre d’altres, per exemple, vaig trobar que ja l’havia fet fa temps la Gemma de La cuina de casa.
Es tracta de, a partir d’un got de massa mare que algú et regala, anar-la alimentant i remenant de manera que vagi creixent i després puguem partir la massa en 4 parts, 1 per cuinar el pastís, i les altres 3 per regalar-les a algú (algú a qui li desitgem sort i salut, no hem d’oblidar que això és una cadena d’aquestes d’amistat! Sort que no és un email, sinó un pastís! hehehehe)
A través del Twitter i de la pàgina de Facebook vam anar fer el seguiment de l’evolució de la massa, i aquí podeu fer-hi una ullada si voleu fer-vos una idea del procés de “creixement” del petit monstre que vam criar a la cuina durant 10 dies!
Dels ingredients que calia afegir vam corregir-ne l’oli, que en vam posar poc més de mig got; les panses tampoc les vam posar, i vam canviar la vainilla per sucre avainillat.
Què ens ha cridat l’atenció del pastís? Primer, que els 10 dies que es passa la massa creixent, s’ha de tenir fora de la nevera: realment fa entre por i angúnia anar afegint sucre, farina i llet a una massa no refrigerada… Però tranquils, que no us sortiran xampinyons dins del bol!
Segona qüestió que ens ha sorprès: després de 10 dies fent fermentar la massa, al final se li acaba posant un sobre de llevat? Suposo que amb la quantitat de massa que surt, no pujaria de cap manera sinó! Però vaja, el més important és que el que ens ha sorprès de veritat, és que va sortir un pastís boníssim!
Ingredients
– 1 got de massa mare del pastís
– 4 gots de farina
– 3 gots de sucre
– 2 gots de llet
– 1 got d’oli
– 1 got de nous
– 2 ous
– 1 sobre de llevat químic (tipus Royal)
– 1 poma trossejada
– 150 g de panses
– Sal, canyella i vainilla.
Preparació
Dia 1: abocar el got en un bol gran i afegim 1 got de sucre i 1 got de farina (no barregem).
Dia 2: barregem amb una cullera.
Dia 3: no fem res.
Dia 4: no fem res.
Dia 5: afegim 1 got de sucre, 1 got de farina i 1 got de llet (no barregem).
Dia 6: barregem amb la cullera.
Dia 7: no fem res.
Dia 8: no fem res.
Dia 9: no fem res.
Dia 10: separem la massa en 4 parts, 3 les guardem en pots per regalar-los a algú, i l’altre el fem servir per fer el nostre pastís:
Hi afegim 2 gots de farina, 1 got d’oli, 1 got de sucre, 1 got de llet, 2 ous, 1 got de nous, 1 sobre de llevat químic (tipus Royal), 1 poma trossejada, 150 g de panses, un polsim de sal, una mica de canyella i de vainilla.
Posem la mescla en una llauna o motlle untat en oli, i enfornem a 180ºC durant uns 45 minuts. Atenció al motlle que fem servir, doncs us pot sortir un gruix bastant important, i la cocció serà una mica més llarga.
Només desitjar sort a l’Amàlia, la Gemma i la Isabel, a qui hem obsequiat amb un pot de la massa! A veure si surt igual o més bo que el nostre!
Bon profit i bona cuina!
TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:
– Brownie
Per fi tenim aquí la bèstia!!!! Realment havia de ser bo després de tants mimos com ha reclamat. Ara, que si que feia por si…
M'agradaM'agrada
Te molt bona pinta!!!!agafo notes i provarem fer aquest fantàstic pastís
M'agradaM'agrada
Visca!!!!!!!!!! per fi podem veure la criatura!!! com he rigut amb el seguiment pel facebook! si es que sou els millors!!! Té una pinta fantàsctica! Felicitats guapos! ah! per cert, el peu vintage és fantàstic! jijijiji. Molts petonets
M'agradaM'agrada
Quin pastís! 10 dies? Buf, no se si tindria tanta paciència!
Petonets.
M'agradaM'agrada
A mi també em van embolicar fa uns anys amb aquesta cadena!…i sé d’algú més que pels blocs també el va fer (no sé si era la Neus…). Després de 10 dies i la temptació de llençar aquella massa d’aparença “dubtosa”a les escombraries, la veritat és que el pastís va quedar molt bo!, el vostre amb aquesta presentació ha quedat preciós!,apa!, pastís sevillanu!
M'agradaM'agrada
Pues el monstruito te ha quedado de dulce. Yo lo hice hace tiempo que me regalaron un bote de la masa con las instrucciones, pero la receta tenía el nombre de un santo, no lo recuerdo, lo que si recuerdo es que estaba buenísimo, el bizcocho.
Ahora a esperar que te vuelva el bote lleno otra vez.
Un beso
M'agradaM'agrada
Jo també tenia ganes de posar-li cara al monstre que he anat seguint per twitter XDDD
Jo torno a dir que no tinc paciencia per a aquestes coses, però m’encanta veure la vostra experiencia i com ho expliqueu :))
M'agradaM'agrada
Je je je… aquest pastís ha donat unes quantes voltes!! Recordo que a mi me’l va passar una noia que ve a les classes de cuina al Bonpreu i que també el va passar a l’Ada Parellada. Realment és increïble que després de tot surti una cosa tan bona, oi?
M'agradaM'agrada
Quina història més divertida!!I el pastís fa una cara espectacular!!
Emma
M'agradaM'agrada
A mi no m’han donat mai l’obsequi de la massa mare, que sinó el faria! té una pinta espectacular, ha de ser bo per força, tan alt i esponjós…. nyam!
M'agradaM'agrada
una bona idea esto de la masa madre asi, estupènda receta y desde luego la altura se corresponde a su largo crecimiento.me guista
una abraçada
miquel
M'agradaM'agrada
Caram! Quina elaboració tan llarga, no tindria paciència però us ha quedat fantàstic i segur que el gust també ho és.
M'agradaM'agrada
Em teníeu ben intrigat amb aquest “pastís sevillano”
Per fi s’ha vist la llum. Com dieu fa cosa tants dies fora de la nevera i fermentant.
A la fotografia fa cara d’estar mol bo
Gràcies per compartir amb tots nosaltres aquesta experiència.
Bona cuina
M'agradaM'agrada
A mi em va passar la massa mare la Judit de La cuina de l’estany i en guardo sempre un got al congelador per recomanació seva: és una passada!
M'agradaM'agrada
Este pastel me ha sorprendido siempre por su elaboración. Se ve que sale rico.
Besos
M'agradaM'agrada
Un pastis que a la boca i a la vista de d’estar molt bo, però jo no tinc paciència, per esperar tants dies a veure el resultat.
Petons
M'agradaM'agrada
Ostres nois! em sembla una idea genial!!!! el resultat és deliciós, un pastís super esponjós i molt saborós, sens dubte!!
Molts petonets guapos!
M'agradaM'agrada
rico, rico, rico, ¿qué es la trossejada?
M'agradaM'agrada
ooooohhhh!!! Quin pastís, es veu tan esponjós! ja el veig sucat a la llet amb cola cao!! :P
És el primer pastís que veig fet amb massa mare, això ho faig segur. Amb el que li agrada fer experiments a l’Arnau, segur que s’apunta!!
Gràcies per comaprtir-ho guapos!!
Moooolts petonets!!
M'agradaM'agrada
quina sort rebre un got de massa mare per a fer aquest pastís! m’encanta!!!
M'agradaM'agrada
M’encanta aquest pastís. A més, és ideal per casa meva, perquè només som dos i si no els faig petits, tenim menjar per dies.
Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Quina pinta!! ara bé jo seria incapaç d’estar 10 dies preparant-lo, soc massa impacient!.
M'agradaM'agrada
qué gracia, es como un “pastel secta”. La verdad es que la criatura tiene un aspecto inmejorable. Alabo tu paciencia con el pastel.
Besos
M'agradaM'agrada
Ostres, no coneixia aquesta història i m’ha semblat molt xula. De ben segur que ha d’estar més que bo, boníssim.. Les fotos ja ens ho diuen tot! Petonets
M'agradaM'agrada
Fa temps n’havia sentit a parlar d’aquest pastís, queda espectacular! Aquest pot s’haurà de fer córrer!!!
petons
M'agradaM'agrada
doncs jo no tinc massa mare, pero em sembla que m’apunto la recepta :-)
M'agradaM'agrada
Doncs, vaja amb la bestioleta!! A veure si algun dia m’arriba una criatureta d’aquestes a qui cuidar durant 10 dies. Aquest post d’avui m’ha encantat! un petó, Paula
M'agradaM'agrada
Hola guapa tu
je,je, fer aquest pastís es quasi com un embaràs veritat, encara en tinc de massa congelada jo,..la meva nevoda em va portar la recepta i la ” mostra “…
mil petonets SUsanna
M'agradaM'agrada
Nosaltres vam intentar fer-lo i a mitja fermentació ens va anar el pot de vidre a terra… així que va quedar totalment cancel·lat!
(Espero que la nostra amiga Sandra, que ens va passar la massa mare amb tota la il·lusió del món, no segueixi aquest bloc).
M'agradaM'agrada
Que divertit això de la cadena de la massa mare…recordo el post de la Gemma…i fa bona pinta eh???
Petunets,
Eva.
M'agradaM'agrada
Dono fe que estava boníssssim!
Ja us faré arribar el resultat del meu!!!
Petons macus!
M'agradaM'agrada
Jo també el vaig fer fa pocs mesos (el tinc publicat al bloc) i estava bonissim!!! També em va cridar l’atenció algunes fases de la recepta però el resultat és excelent! petons
M'agradaM'agrada