Escuma de crema catalana amb mini-melindros

Avui celebrem amb tots vosaltres una nova convocatòria de “la Recepta del 15”, i amb aquesta ja en van tres!

Després de l’èxit inesperat del mes passat, recollint per tota la gastrosfera fins a 35 receptes diferents de pizza que tots vosaltres ens vau presentar, aquest mes intentarem fer també un bon compendi de diferents maneres d’entendre la crema catalana! I ja en tenim alguna d’ahir dia 14, així que de moment la cosa pinta bé!

I és que una recepta tradicional com aquesta, limitada pel fet de ser un postre i la dificultat que suposa fer experiments amb la rebosteria, sembla que no podia donar gaire de si. Però més enllà de les pors del principi, estem convençudíssims de que ens tornarem a sorprendre mútuament.

Pel que fa a nosaltres, us presentem una recepta d’escuma de crema catalana, acompanyada d’uns mini-melindros que es mengen d’una mossegada. Aprofitem així per estrenar el sifó al bloc, que encara no havíem penjat cap escuma! A l’hora de presentar-ho vam fer-ne dues versions, una amb sucre cremat i l’altra simplement amb canyella per sobre: a casa va agradar-nos especialment la segona.

Per la crema catalana vam adaptar la recepta del David Lienas que havíem vist ja fa un temps a diferents blocs. Els melindros són fets segons explica la Montserrat Seguí al llibre “Cuinar és senzill”.

Us recordem que podeu deixar-nos aquí en un comentari, els enllaços de les vostres receptes de crema catalana, de manera que puguem incloure-les en l’índex d’aquest mes de març.

I com sempre, si avui no heu tingut temps de penjar la recepta, podeu fer-ho demà o passat o quan us vagi bé. Simplement feu-nos arribar l’enllaç quan ho tingueu penjat, de tal manera que puguem afegir-lo a la llista amb tota la resta. Ah! El dia 20, com sempre, penjarem l’ingredient per “la Recepta del 15” del mes d’abril!

Moltes gràcies a tots, i bona cuina!

 

Crema Catalana

Ingredients

– 200 ml de nata líquida per muntar (35% de M.G.)

– 30 ml de llet

– 40 g de sucre

– 2 rovells d’ou

– Una branca de canyella

– Una tira de pela de llimona

Preparació

En un cassó, posem el sucre amb una mica de nata, junt amb la pela de la llimona i la branca de canyella. Quan bulli, ho retirarem del foc, i ho taparem perquè infusioni.

Una vegada s’hagi refredat, ho colem i ho barregem amb la resta de nata. Afegim ara els 2 rovells i ho mesclem bé.

Posem la barreja al sifó i hi introduïm la càrrega de nitrogen.

Ho deixem a la nevera refredant-se fins que haguem de servir la crema.

Com us comentàvem, després de servir l’escuma en copes, en algunes vam cremar-hi sucre amb un bufador, i d’altres simplement vam acabar-les amb una mica de canyella en pols.

 

Mini-melindros

Ingredients

– 2 ous

– 50 g de sucre

– 50 g de farina

– 1/3 cullerada de postre de llevat químic (tipus Royal)

– Sucre llustre

Preparació

Mesclem en un bols els rovells amb el sucre, batent-los ben fort fins obtenir una crema força densa.

Muntem les clares a punt de neu ben dures, i les reservem.

Afegim als rovells i el sucre la farina tamisada i el llevat, i una vegada ben barrejat tot, anem incorporant poc a poc les clares muntades vigilant que no ens baixin.

Posem la massa en una mànega pastissera amb broca fina (també podem fer servir una cullera sinó tenim mànega), i anem fent tires de la mida que ens interessi, sobre una safata de forn amb paper sulfuritzat. Hi posem per sobre una mica de sucre llustre.

Enfornem els melindros a 200ºC durant uns 10 minuts (variarà segons la mida i també el propi forn, així que els haurem d’anar controlant a ull).

 

Bon profit i bona cuina!

···

57 pensaments sobre “Escuma de crema catalana amb mini-melindros

  1. Mayte diu:

    Un blog lleno de delicias y maravillosas fotografias, he venido a devolver una visita por cortesía y me quedo maravillada de tantas cosas estupendas por esta cocina.

    Esta versión de la crema catalana es una gran apuesta.

    Me quedo y vuelvo, sin duda.

    Un besiño ;)

    M'agrada

  2. Irene diu:

    Ostres, quina interpretació més genial de dos classics de la rebosteria catalana! La crema es veu súper suau, ideal per sucar-hi els melindros. Nyaaaaaam!

    M'agrada

  3. Anniki diu:

    Així en escuma tb ha d’estar boníssima!!! (He deixat la meva aportació al enllaç de la recepta del 15 de març, es per si no ho veieu, es que no sé si era el lloc correcte)

    M’enduc la teva recepta que m’ha agradat molt :)

    Un petó

    M'agrada

  4. Helena diu:

    Aquesta copa és massa temptadora! Una bona crema sempre va acompanyada d’uns bons melindros, la meva àvia encara la serveix així.
    Nois sento no haver col·laborat amb la recepta del 15 aquest cop, resulta que tinc les gallines que fan vaga d’ous, i m’han boicotejat la crema catalana…. a la pròxima compteu amb mi!
    Petons ;)

    M'agrada

  5. MERCÈ-destapant cassoles diu:

    Quina ilu veure tanta crema versionada!…però a l’hora quina llàstima que no hi puc participar…tinc la meitat de casa amb gastritis!…i clar…seria una mica lleig fer-ne només per 2…Espero apendre un munt amb les receptes que vaig veient a la xarxa i amb ganes de tornar a participar al proper mes d’abril!Una abraçada macos!

    M'agrada

  6. judith diu:

    quina passada!!! si al final crec que us hauré de demanar el sifó per fer alguna coseta! jijijiji. Els melindros són tan macos minis, jo fa temps que en vull fer, però encara no m’he animat!!!! milions de petonets guapos! ja estic desitjant veure la propera recepta del 15!!!!!

    M'agrada

  7. Glòria diu:

    Quantes versions diferents de receptes amb crema catalana, èxit total!.

    M’agrada molt la vostra proposta, amb el sifó queda una textura molt delicada i suau i amb aquests melindros en petit format, rodó!

    M'agrada

  8. Mònica diu:

    Uaaaala. Quin èxit! Visca la recepta del 15 i els Fogons de la Bordeta!!!!!!
    Val, si em convideu accepto arròs de primer i de postres aquesta crema tan fantàstica!
    Molts petonets guapos!

    M'agrada

  9. Belén diu:

    Quina delícia d’escuma de crema catalana. Es veu delicada i exquisita.
    Ha tingut molt d’èxit aquesta convocàtoria. Felicitats! Totes les receptes són fantàstiques. Ens engreixerem de debò si les provem totes. És que a mí em ve de gust de fer-les totes :P I el sifò s’està posant més de moda. L’haurem de treure de l’armari :P
    Petons.
    Belén.

    M'agrada

  10. Pilar diu:

    Guauu, espuma de crema catalana, qué delicia. Vamos a darle caña al sifón, que ya ves qué cosas más ricas se consiguen.
    enhorabuena por vuestra propuesta, estoy viendo cremas catalanas impresionantes.
    Besos

    M'agrada

  11. massitet diu:

    Ei, parella!
    Quina crema catalana més xula! Nosaltres també vam estar a punt de fer una escuma, però vam tirar per una cosa més tradicional des del punt de vista “formal”. Aquí us passo l’enllaç:

    http://blogs.cuina.cat/olletadeverdures/2011/03/16/variacions-de-crema-catalana-especiada/

    Per cert, genial l’èxit que ha assolit La recepta del 15!!! felicitats i endavant! Nosaltres ja esperem la proposta per abril… :-P

    Salut!

    M'agrada

  12. Com Gat i Gos diu:

    Nois felicitats per la convocatoria…hem donat un tomb per les diferents receptes i estem al·lucinats!!! Teniu una colla de seguidors que cuinen meravelles!! Esperem amb delit la propera convocatoria.
    petons gastronómics

    M'agrada

  13. Eva diu:

    mmmmmmm…que bona que ha d’estar aquesta escuma!! Ara fa segles que tinc abandonat el sifó…a veure si li trec la pols i em poso amb la vostra recepta!! ;)
    Petunets,
    Eva.

    M'agrada

  14. Elisenda diu:

    Dissabte vaig portar aquesta creació a una festa d’aniversari. Va quedar es-pec-ta-cu-lar!
    Diumenge, que teníem convidats vam tornar-ho a fer, amb els melindros sobrants del dia abans.
    Són unes postres mida “tapa”, però amb tots els gustos de la crema de St Josep. Felicitats per la recepta! Ara que sé el truc de les espumes, ho provaré amb altres gustos com el coco.
    L’únic “però”: es podria fer amb una crema de llet amb menys % de MG? Suposo que comparant amb la crema clàssica notava un gust massa greixós a la boca.

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.