Quiche d’espinacs i tomàquet sec

Que n’arriben a ser de bons els espinacs! En truita, per farcir canelons, o saltejadets a la paella, sempre impressionants!

Tot i això… ja esteu al cas de que el mite del ferro que contenen no és més que això, un mite?! Bé, en aquest cas gairebé llegenda: l’any 1870 un científic alemany va publicar un estudi nutricional sobre els espinacs, i en ser traduït a l’anglès, als Estats Units, un error de transcripció va moure una coma decimal cap a la dreta i… voilà, van multiplicar-ne la quantitat de ferro per 10!

També als EEUU, cap als anys 30, és quan va néixer el personatge de Popeye, i aprofitant aquestes dades, en realitat errònies, els seus creadors van fer que s’alimentés d’espinacs per potenciar-ne el consum entre els infants.

No gaires anys després va descobrir-se l’error, però el “mal” ja estava fet; i encara que científicament no hi ha pas dubtes sobre quines són les quantitats reals de ferro dels espinacs (no més que qualsevol altra verdura), avui en dia segueix existint la idea de que són una font importantíssima d’aquest nutrient.

Però no us preocupeu, tot i tenir poc ferro, són rics en vitamines (A, C i E) i tenen poques calories, a més a més d’estar boníssims! Nosaltres avui us els presentem en forma de quiche, esperem que us agradin.

Ingredients

– 1 làmina de pasta brisa

– 600 g d’espinacs frescos

– 1 ceba petita

– Pinyons

– Tomàquets secs

– 3 ous

– 100 ml de crema llet

– 75 g de formatge parmesà ratllat

– Nou moscada

– Mantega o margarina (per untar el motlle)

– Oli, sal i pebre

Preparació

Tallem la ceba ben petiteta i la sofregim amb una mica d’oli en una paella. Hi afegim uns quants pinyons i els hi deixem fins que agafin un color dauradet.

Hi posem també els espinacs, esperem a que redueixin de volum, i una vegada cuits, hi afegim uns quants trossos de tomàquet sec. Hi donem unes voltes i reservem.

Untem un motlle amb mantega o margarina, el folrem amb la làmina de pasta brisa i ho posem al forn 5 minuts, que tindrem preescalfat a 190ºC.

Retirem el motlle del forn i hi posem a l’interior els espinacs. A banda, batem els ous junt amb la crema de llet, el parmesà, sal, pebre i una punta de nou moscada. Posem la barreja sobre els espinacs intentant que quedi tot el farcit ben repartit.

Ho coem al forn durant uns 15 minuts a 190ºC.

Bon profit i bona cuina!

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Coques d’espinacs i brie, i de bolets i botifarra

Canelons d’espinacs i mató

···

33 pensaments sobre “Quiche d’espinacs i tomàquet sec

  1. el taller de cuina diu:

    Aquesta quiche ha de ser deliciosa!! I que maca que queda així quadrada!
    Per cert, el que dieu dels espinacs és veritat. Ara bé, com que són un aliment ric amb vitamina C ajuden a absorbir el ferro dels altres aliments.
    Bona nit parella!!

    M'agrada

  2. Marina diu:

    Boníssima! Sóc súper fan de les quiche… L’altre dia en vaig fer una amb espinacs també. M’apunto això del tomàquet sec, que no n’he fet servir mai…
    Petonets!!!^^

    M'agrada

  3. Paula diu:

    Noooooo!!!! Què foort!! No pot ser veritat!!!!! Jo vaig créixer menjant espinacs com El Popeye!! El meu mite infantil s’ha ensorrat!!! Crec que no podré dormir del disgust :S
    De totes maneres, us ha quedat una quiche fantàstica…això compensa la meva decepció!!
    Petonets, guapooss!!

    M'agrada

  4. Bet diu:

    Quina bona pinta que fa aquesta quiche!! a mi com més m’agraden són frescos en amanida, o amb panses pinyons cansalada i formatge de cabra… aiii em tornen boja!! En canvi quan faig truita d’espinacs no sé què passa que no m’acaba de quedar bé! què hi farem… provaré de fer aquesta quiche!! :) Per cert, ja estic impacient pel dia 15, ja tinc l’idea… petons!

    M'agrada

  5. Asela Masià diu:

    Com m’agraden les quiches, esta vesprada n’he menjat una d’espàrrecs, mmm… Aquesta d’espinacs té una pinta molt bona. Ja havia sentit la història del ferro en els espinacs, són molt curioses les històries que amaguen alguns aliments. Tinc ganes de fer una quiche. Besets.

    M'agrada

  6. judith diu:

    jajjaja, si que ho havia escoltat que era un mite! però no m’importa!!! m’encanten de totes maneres!!!!! i estic segura que va ser el Brutos qui va esbombar aquest bulo! jijiji. Us ha quedat fantàstic!!! visca la Sandra!!!!!! bueno i el Xavi (que no vull que t’enfadis, jijijiji) petonets guapos

    M'agrada

  7. Irene diu:

    Doncs jo si són una mica amagats (en canelons sota la bechamel, en truita…) me’ls menjo. Però haig de reconéixer que no són sant de la meva devoció. Amb aquesta quiche no tindria problemes, estan ben disfressats amb la resta d’ingredients :)

    M'agrada

  8. Pilar diu:

    con esa disculpa mi madre cuando era pequeña me obligaba a comer espinacas un montón de veces. Ya hablaré yo con ella ya!! Ahora me encantan y si es con un plato como el tuyo ni te cuento. Me parece una receta fantástica, y aunque te parezca una bobada, me encanta que sea cuadrada.
    Besos guapa y feliz semana

    M'agrada

  9. La Cuina de l'Eri diu:

    Caram amb la història dels espincas, jo ho havia sentit, però ben bé no sabia que era exactament. Ara ja ho sé, gràcies.
    Que bons que són els espinacs i potser amb una quiche és com més m’agraden.. així que avui dilluns començo veient una recepta que caurà per sopar algun dia d’aquesta setmana. Petonets

    M'agrada

  10. Mònica diu:

    Si, i de parella tenia l’Olivia que en anglès es diu Olive! I el dolent menjava sempre hamburgueses així teniem que els espinacs amb l’oli d’oliva era bo i les hamburgueses (menjar-ne sempre) no, tota una lliçó pels nens!
    A mi m’encanta la vostra proposta, com sempre!
    Petonets.

    M'agrada

  11. Cristina diu:

    Vaja, vaja amb els interessos comercials de l´època…O sigui que el Popeye no estava tant fortot com ens el pintaven…Pobre Olivia.

    La quiche fantàstica, una més a la llista. Com m´agraden! I no descarto de cap sabor ni tipus d´ingredients!

    M'agrada

  12. Gemma diu:

    Totalment d’acord, els espinacs són boníssims! De totes les quiche de verdures que faig, la d’espinacs (amb panses i pinyon, je je je…) és la meva preferida de llarg ;)

    M'agrada

  13. Teresa diu:

    Què bona! deu ser que tinc gana, més aviat ho deu fer la dieta…, però fa estona que veient tot el que hi ha pels blocs , se’m fa la boca aigua… ! quina pinta! petó

    M'agrada

  14. Alba diu:

    jijiji!! quina gràcia, jo no ho sabia, seguia visquent en l’engany! A mi el que em va fer gràcia és que el Popeye no s’hauria de pronunciar tal qual, sinó popai (pop eye = ai segons pronunciació anglesa) que significa ojo saltón! jajaajaja!! Per això sempre pica l’ullet!!

    En fi sigui com sigui, la quiche fantàstica. M’agrada molt així fineta i de forma quadrada!

    Molts petonets guapos!! :)

    M'agrada

  15. Mónica diu:

    Hola!! Quina quiche més boníssima, i què bons els espinacs, sigui realitat o mite la història del ferro!! M’encanta com us ha quedat.
    Acabo d’arribar al vostre bloc, i m’agrada molt, així que, amb el vostre permís, em quedo per aquí ben a la vora, i us enllaço al meu bloc per a no perdre’m res.
    Petons

    M'agrada

  16. Gemma diu:

    Oi, i tant que m’agraden, i molt! Sabia que era un error però no sabia lo de la coma. Ja veus, quin grat favor que li ha fet aquesta coma als espinacs, jejejeje! Aquest mes si que arribo a temps a la recepta del 15, ja la tinc programada;-). Moltes gràcies per enllaçar la de crema catalana, m’agrada molt la vostra iniciativa, són receptes senzilles, que no cal emprar-hi massa temps, perquè no sempre tenim temps per fer una pasta de full, i a més a més fent propaganda dels productes de temporada i proximitat.
    Una forta abraçada

    M'agrada

  17. Cook me tender diu:

    Quina quiche mes bona! A mi m´agraden molts els espinacs i fets de le maneres que vulguis! I això que expliques, es curiòs perque potser es la millor campanya de markéting que s´ha fet d´un aliment mai! Tots coneixem a Popeye i tots continuem pensant que els espinancs tenen molt ferro! ala! ^.^ Petons

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.