Bacallà confitat sobre crema de nyàmeres

Teníem moltes ganes de penjar aquesta recepta, però entre la Recepta del 15, els dies de Setmana Santa, i la preparació de la mona de Pasqua, ho vam anar postergant.

I és que aquesta és una recepta especial, doncs vam preparar-la responent a la convocatòria que van fer-nos des de “Memòries d’una cuinera”, on aquest mes ens han proposat cuinar un bon bacallà de quaresma!

A casa hem aprofitat l’ocasió per provar un ingredient al qual li teníem moltes ganes i que resulta que ens ha encantat: les nyàmeres.

Si no coneixeu aquest tubercle, us explicarem que té una forma que a nosaltres ens va recordar a l’arrel del gingebre, que una vegada tallada i cuita té aspecte i textura de patata, però en canvi, de gust, s’assembla a la carxofa. Ah! No us havíem dit que a la nyàmera també se la coneix com carxofa de Jerusalem (tot i que es tracta d’una planta originària d’Amèrica)?

El millor de tot és que a part d’estar la mar de bona, vam descobrir que combinava molt bé amb el bacallà. I junt amb els calçots, les trompetes de la mort i els pinyons torradets, va quedar un plat rodó!

Ingredients (2 pers)

– 2 talls de bacallà dessalat

– 5 nyàmeres

– Trompetes de la mort

– 4 calçots

– Pinyons

– Oli, sal i pebre

– Aigua i llet

Preparació

Farem primerament la crema de nyàmeres, pelant, rentant, tallant i sofregint-les en una mica d’oli. Les cobrim d’aigua, salpebrem, i ho deixem coure 15 minuts. Hi afegim un raig de llet i triturem fins que quedi una crema ben fina.

En un cassó amb oli amb el foc molt suau confitarem els calçots tallats ben petits. Quan estiguin ben tendres, els colem i reservem. N’aprofitarem l’oli per confitar després el bacallà.

En una paella amb unes gotes d’oli torrarem els pinyons, i després, per separat, fregim les trompetes, tallades ben petites igual que els calçots.

Confitarem el bacallà en un cassó, cobrint-lo d’oli i tenint-lo, amb la pell cap avall, durant uns 8-10 minuts (segons la mida de les peces) amb el foc al mínim. Quan estigui cuit el retirem i el deixem sobre paper absorbent per fer-li perdre l’excés d’oli.

Emplatem amb la crema de nyàmeres al fons i uns pinyons pels voltants. Al centre posem el bacallà, i a sobre els calçots i les trompetes. Ho acabem amb una mica de sal Maldon i un raig d’oli d’oliva verge extra.

Bon profit, i bona cuina!


···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Crema de patata i bacallà amb tòfona – Homenatge a Santi Santamaria

Crema de carxofes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36 pensaments sobre “Bacallà confitat sobre crema de nyàmeres

  1. judith diu:

    ara m’anava a dormir (tinc un pardalet que m’està amenaçant… ;P) i abans de tancar he vist la vostre súper recepta!!!! ai mare! quina gana que m’ha entrat!!!! una proposat exel·lent, com no podia ser d’una altre manera!!!! gràcies nois, es una recepta molt i molt bona!!! milions de petonets i bona nit!!!! per cert, m’encanten aquests coberts!!!!! ;)

    M'agrada

  2. Anna diu:

    Mira, justament ahir parlavem amb La laura de Tentaciones sobre les Jerusalem artichokes, ella no sabía ke eren i jo oi vaig dir que eren tupinambos, y que tenían altres noms. Ara tu me’n has recordat un altre!! Jo la veritat es que no sé on en venen, però he vist revistes americanes que fan receptes genials amb ells i la teva tb es veu boníssima amb aquest tros de bacallà :)

    Un petó!!

    M'agrada

  3. Pilar diu:

    Madre mía ese bacalao con las lascas a punto de abrirse que pintaza tiene. Está perfecto de cocción y con esa crema tiene que estar buenísimo.
    Nos espera un día lleno de bacalao, habrá que coger servilleta, cubiertos y por supuesto, vino :D
    Besos guapa

    M'agrada

  4. manel diu:

    boníssim! amb la nyàmera es fan uns purés i unes cremes delicioses, igual com amb altres tubercles, els naps, les xirivies o les patates. i el bacallà confitat es veu al punt i molt ben acompanyat. de tota manera, aquesta recepta no és gaire de la memòria culinària, és un plat ben modern!

    M'agrada

  5. Marina diu:

    No les coneixia, les nyàmeres. Però veient aquesta pinta que fa el plat, ha de tenir un sabor súper especial. M’encanta que ens expliqueu coses noves :)
    Petonets!!

    M'agrada

  6. Cristina diu:

    Doncs una nova recepta que s´ha de provar. El bacallà es veu molt ben cuit. Ara ja sé quin gust tenen les nyàmeres sense haver-les provat.

    PD: El mico ha passat a millor vida? o l´heu tornat a la selva?

    M'agrada

  7. Irene diu:

    Ostres, quina pinta aquest bacallà! Serà qüestió de fer una mica de recerca sobre les nyàmeres i veure si les trobo per aquí, perquè amb la bona descripció que li feu m’han entrat moltes ganes de tastar-les!

    M'agrada

  8. Mònica diu:

    Espectacular i molt original! Es la segona vegada que sento a parlar de les nyàmeres. Barrejar el bacallà amb aquesta crema ha de ser tot un encert!
    Molts petonets i gràcies!

    M'agrada

  9. Gemma diu:

    Quin plat més deliciós! No he provat les nyàmeres, i no us penseu que faci massa que sàpiga que existeixen. Les vaig descobrir en un reportatge de la revista CUINA, ara, no sabria pas on anar-ne a trobar.
    Una abraçada!

    M'agrada

  10. La Cuina de l'Eri diu:

    Cada dia s’aprèn alguna cosa nova… i Sant Google també ajuda amb una imatge ja m’he fet a la idea de les nyàmeres! Un plat deliciós, em sembla que aquest juntament amb altres de bacallà caurà ben aviadet a casa. Petonets

    M'agrada

  11. ANABDN diu:

    M’has fet venir ganes de tastar les nyàmeres, si tenen gust de carxofes segur que m’agraden.
    I també m’agrada aquest plat de bacallà, es veu preciòs.
    Petons.

    M'agrada

  12. Alba diu:

    Nois, no tenia ni idea de què eren les nyameres, això ho hauré de tastar!!
    El vostre bacallà es veu deliciós, m’agraden molt els pinyonets torrats per sobre. Sou uns artistes!! M’enduc un troset!

    Molts petonets guapos!! :)

    M'agrada

  13. Bet diu:

    Quin bacallà més bo nois!! m’encanta! jo la recepta de bacallà la faré demà per dinar! sempre a última hora però bueno! M’ha agradat moltissim la vostra proposta, ha de ser deliciós! :)

    M'agrada

  14. Asela Masià diu:

    Jo no havia sentit parlar mai de les nyàmeres, ni sé si les trobaré per alguna fruiteria d’ací. Ho he consultat en Internet i sembla que és molt interessant. El plat que heu fet té una pinta excel·lent, no em puc imaginar el sabor, si les trobe, les compraré. Per cert, estos dies no he pogut mirar molta cosa dels blocs, estava mirant ara la recepta de la vostra mona de Pasqua i vos ha quedat de pastisseria. Besets.

    M'agrada

  15. Ani diu:

    Que buen plato¡¡ El bacalao confitado o de cualquier forma, me encanta.Está bien hecha la traducción de nyàmeres a “alcachofa de Jerusalén”?? Ya si probarlo, pienso que será un plato muy de mi gusto. Me podeis decir donde encontrar ese ingrediente??. Sería una lástima no poder hacer el plato completo por una pequeña ignorancia. Gracias

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.