Teníem moltes ganes de penjar aquesta recepta, però entre la Recepta del 15, els dies de Setmana Santa, i la preparació de la mona de Pasqua, ho vam anar postergant.
I és que aquesta és una recepta especial, doncs vam preparar-la responent a la convocatòria que van fer-nos des de “Memòries d’una cuinera”, on aquest mes ens han proposat cuinar un bon bacallà de quaresma!
A casa hem aprofitat l’ocasió per provar un ingredient al qual li teníem moltes ganes i que resulta que ens ha encantat: les nyàmeres.
Si no coneixeu aquest tubercle, us explicarem que té una forma que a nosaltres ens va recordar a l’arrel del gingebre, que una vegada tallada i cuita té aspecte i textura de patata, però en canvi, de gust, s’assembla a la carxofa. Ah! No us havíem dit que a la nyàmera també se la coneix com carxofa de Jerusalem (tot i que es tracta d’una planta originària d’Amèrica)?
El millor de tot és que a part d’estar la mar de bona, vam descobrir que combinava molt bé amb el bacallà. I junt amb els calçots, les trompetes de la mort i els pinyons torradets, va quedar un plat rodó!
Ingredients (2 pers)
– 2 talls de bacallà dessalat
– 5 nyàmeres
– Trompetes de la mort
– 4 calçots
– Pinyons
– Oli, sal i pebre
– Aigua i llet
Preparació
Farem primerament la crema de nyàmeres, pelant, rentant, tallant i sofregint-les en una mica d’oli. Les cobrim d’aigua, salpebrem, i ho deixem coure 15 minuts. Hi afegim un raig de llet i triturem fins que quedi una crema ben fina.
En un cassó amb oli amb el foc molt suau confitarem els calçots tallats ben petits. Quan estiguin ben tendres, els colem i reservem. N’aprofitarem l’oli per confitar després el bacallà.
En una paella amb unes gotes d’oli torrarem els pinyons, i després, per separat, fregim les trompetes, tallades ben petites igual que els calçots.
Confitarem el bacallà en un cassó, cobrint-lo d’oli i tenint-lo, amb la pell cap avall, durant uns 8-10 minuts (segons la mida de les peces) amb el foc al mínim. Quan estigui cuit el retirem i el deixem sobre paper absorbent per fer-li perdre l’excés d’oli.
Emplatem amb la crema de nyàmeres al fons i uns pinyons pels voltants. Al centre posem el bacallà, i a sobre els calçots i les trompetes. Ho acabem amb una mica de sal Maldon i un raig d’oli d’oliva verge extra.
Bon profit, i bona cuina!
···
TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:
ara m’anava a dormir (tinc un pardalet que m’està amenaçant… ;P) i abans de tancar he vist la vostre súper recepta!!!! ai mare! quina gana que m’ha entrat!!!! una proposat exel·lent, com no podia ser d’una altre manera!!!! gràcies nois, es una recepta molt i molt bona!!! milions de petonets i bona nit!!!! per cert, m’encanten aquests coberts!!!!! ;)
M'agradaM'agrada
Quina cara que fa aquest bacallà. Sembla deliciós, encara que sigui tard,m’ho menjaria ara mateix.
Petonets,
Esther
http://comosiempremadreando.blogspot.com
M'agradaM'agrada
Mira, justament ahir parlavem amb La laura de Tentaciones sobre les Jerusalem artichokes, ella no sabía ke eren i jo oi vaig dir que eren tupinambos, y que tenían altres noms. Ara tu me’n has recordat un altre!! Jo la veritat es que no sé on en venen, però he vist revistes americanes que fan receptes genials amb ells i la teva tb es veu boníssima amb aquest tros de bacallà :)
Un petó!!
M'agradaM'agrada
El bacallà es nota cuit al punt, és preciós veure com es separen totes les làmines… i crec que amb la crema de nyàmeres ha de lligar super bé!
M'agradaM'agrada
Madre mía ese bacalao con las lascas a punto de abrirse que pintaza tiene. Está perfecto de cocción y con esa crema tiene que estar buenísimo.
Nos espera un día lleno de bacalao, habrá que coger servilleta, cubiertos y por supuesto, vino :D
Besos guapa
M'agradaM'agrada
boníssim! amb la nyàmera es fan uns purés i unes cremes delicioses, igual com amb altres tubercles, els naps, les xirivies o les patates. i el bacallà confitat es veu al punt i molt ben acompanyat. de tota manera, aquesta recepta no és gaire de la memòria culinària, és un plat ben modern!
M'agradaM'agrada
No les coneixia, les nyàmeres. Però veient aquesta pinta que fa el plat, ha de tenir un sabor súper especial. M’encanta que ens expliqueu coses noves :)
Petonets!!
M'agradaM'agrada
Tinc bacallà a la nevera… veure si en comptes de fer els bunyols de bacallà….acabaré fent aquest plat!! Quina pinta!!
M'agradaM'agrada
Doncs una nova recepta que s´ha de provar. El bacallà es veu molt ben cuit. Ara ja sé quin gust tenen les nyàmeres sense haver-les provat.
PD: El mico ha passat a millor vida? o l´heu tornat a la selva?
M'agradaM'agrada
Ostres, quina pinta aquest bacallà! Serà qüestió de fer una mica de recerca sobre les nyàmeres i veure si les trobo per aquí, perquè amb la bona descripció que li feu m’han entrat moltes ganes de tastar-les!
M'agradaM'agrada
Hola!!
Quina bona pinta!! No havia sentit parlar de les nyameres…serà qüestió de provar-les, això és un no acabar: sempre em temptau!! Petons!!
M'agradaM'agrada
Espectacular i molt original! Es la segona vegada que sento a parlar de les nyàmeres. Barrejar el bacallà amb aquesta crema ha de ser tot un encert!
Molts petonets i gràcies!
M'agradaM'agrada
… se’m fa la boca aigua!
M'agradaM'agrada
Molt bona aquesta recepte del bacallla confinat i la crema de las nyameres,la foto molt bona
una abraçada
miquel
M'agradaM'agrada
Quina recepta de luxe i les nyàmeres tot un descobriment.
Petons!
M'agradaM'agrada
Quin plat més deliciós! No he provat les nyàmeres, i no us penseu que faci massa que sàpiga que existeixen. Les vaig descobrir en un reportatge de la revista CUINA, ara, no sabria pas on anar-ne a trobar.
Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Mare meva que bó ¡¡¡¡ No he probat les nyameres; peo de ben segur que era per llepar-si els dits. Quina bona pinta que fa ¡¡¡
M'agradaM'agrada
No conocía ese tubérculo pero el bacalao tiene una pinta estupenda, así que tendré que buscarlo.
Besos
M'agradaM'agrada
Cada dia s’aprèn alguna cosa nova… i Sant Google també ajuda amb una imatge ja m’he fet a la idea de les nyàmeres! Un plat deliciós, em sembla que aquest juntament amb altres de bacallà caurà ben aviadet a casa. Petonets
M'agradaM'agrada
Ostres quin platàs de bacallà que us heu marcat!!! ha quedat de luxe…molt vistós i segur que estar boníssim!!
Molts petonetsss
M'agradaM'agrada
M’has fet venir ganes de tastar les nyàmeres, si tenen gust de carxofes segur que m’agraden.
I també m’agrada aquest plat de bacallà, es veu preciòs.
Petons.
M'agradaM'agrada
mmmmmmm, nyameres (que també fa poc que he tastat per primer cop), calçots i rompetes de la mort… AIXÓ HA D’ESTAR BONÍSSIM!!
petons
M'agradaM'agrada
Nois, no tenia ni idea de què eren les nyameres, això ho hauré de tastar!!
El vostre bacallà es veu deliciós, m’agraden molt els pinyonets torrats per sobre. Sou uns artistes!! M’enduc un troset!
Molts petonets guapos!! :)
M'agradaM'agrada
No he cuinat mai nyàmeres, però desprès de veure aquesta recepta teva amb el bacallà, no tardaré a provar de cuinar-les.
Petons
M'agradaM'agrada
quina delicia!!
M'agradaM'agrada
Just acabo de sopar i penso que encara trobaria un raconet per a encabir-hi aquest bacallà. Déu meu quina recepta!
Una combinació d’ingredients d’allò més original. Esplèndida!
Una abraçada.
M'agradaM'agrada
Ummmmmmm!! Que bo. El bacallà m’agrada de qualsevol manera que es faci
Aquesta recepta te que ser bonísima
Bona cuina
M'agradaM'agrada
Quin tall mes maco ens presentes, la salseta per llepar-se els dits.Molt bona recepta. Petons,
M'agradaM'agrada
Quina recepta més saborosa, l’hauré de provar a casa, tinc trompetes assecades i no he tasta mai les nyàmeres, tinc curiositat per cuinar-les i ho faré amb la teva recepta!
M'agradaM'agrada
Quin bacallà més bo nois!! m’encanta! jo la recepta de bacallà la faré demà per dinar! sempre a última hora però bueno! M’ha agradat moltissim la vostra proposta, ha de ser deliciós! :)
M'agradaM'agrada
Quin bacallà!! i que bo que ha de ser amb aquesta crema. De debò que el gust recorda la carxofa? l’hem de tastar, però ja!!
Petonets guapus!
M'agradaM'agrada
Quina pinta més bona que té aquest bacallà. No havia sentit mai a parlar de nyàmeres, però me’n feu ganes de provar-les.
Una abraçada!
M'agradaM'agrada
Jo no havia sentit parlar mai de les nyàmeres, ni sé si les trobaré per alguna fruiteria d’ací. Ho he consultat en Internet i sembla que és molt interessant. El plat que heu fet té una pinta excel·lent, no em puc imaginar el sabor, si les trobe, les compraré. Per cert, estos dies no he pogut mirar molta cosa dels blocs, estava mirant ara la recepta de la vostra mona de Pasqua i vos ha quedat de pastisseria. Besets.
M'agradaM'agrada
m’encanta el bacallà confitat,… la crema mai la he tastrada, però això té fàcil solució … segur que la combinació és deliciosa…!!
Una abraçada
M'agradaM'agrada
em fa l’efecte que és la primera vegada que en sento a parlar de les nyàmeres, n’he quedat ben sorpresa! :-)
M'agradaM'agrada
Que buen plato¡¡ El bacalao confitado o de cualquier forma, me encanta.Está bien hecha la traducción de nyàmeres a “alcachofa de Jerusalén”?? Ya si probarlo, pienso que será un plato muy de mi gusto. Me podeis decir donde encontrar ese ingrediente??. Sería una lástima no poder hacer el plato completo por una pequeña ignorancia. Gracias
M'agradaM'agrada