Brioix “Bertinet”

Ja fa temps que ens vam proposar fer nosaltres les coques de Sant Joan d’enguany, i amb l’excusa no hem parat de provar diferents receptes de massa de coca adobada, de diferents tipus i maneres, i també masses de brioix.

I clar, amb el que ens agrada a casa el pa fet amb el mètode de Richard Bertinet, no podíem deixar de fer la seva versió del brioix, pastat amb el seu procediment tant característic. I la veritat és que de totes les proves de coca i brioix que hem fet, aquesta és la que més ens ha agradat, sense cap dubte!

De fet ahir vam fer servir la mateixa recepta de brioix per fer una coca, simplement donant-li forma plana i posant-hi unes cireres confitades i sucre bolado a sobre, i la cosa va sortir genial. Per cert, coca que ens vam menjar a la nit celebrant la 4a Champions guanyada pel Barça! ENHORABONA A TOTS ELS CULERS!!!

I les úniques apreciacions que fem a la recepta: per una banda, vam canviar la llet sencera per semi; per l’altra, tot i que el mètode Bertinet precisament es distingeix per no afegir farina durant el pastat, després de quasi 15 min de treballar-la, la massa seguia molt enganxosa i hi vaig afegir un polsim més de farina, que va acabar de lligar i fer agafar el punt d’elasticitat que li tocava a la pasta.

Ah! Gràcies a la Mercè de Cuina per a llaminers per descobrir-nos aquest brioix, doncs és al seu bloc que vam trobar-lo!

Ingredients

– 500 g de farina de força (n’hem afegit un polsim més al final)

– 14 g de llevat fresc

– 255 g de llet

– 57 g de mantega

– 42 g de sucre

– 5 g de sal

– 2 ous (més un altre ou batut per pintar el brioix)

Preparació

Posem a escalfar la llet amb el foc al mínim, fins a uns 37ºC, és a dir, que si hi posem el dit la notem una mica calenta però sense cremar-nos pas.

En un bol per pastar posem la farina i hi desfem el llevat amb els dits a la vegada que l’anem barrejant amb aquesta.

Quan no quedin trossos de llevat hi afegim tota la resta d’ingredients. Deixem la llet pel final i l’anem afegint a poc a poc a mesura que anem pastant amb una espàtula.

Una vegada estiguin els ingredients ben barrejats, passem la massa al marbre i la comencem a pastar segons el mètode de Richard Bertinet: agafem la massa amb els dits a banda i banda passant-los per sota, la girem i tornem a posar-la sobre el marbre deixant-la anar, i en la posició en la que es queda la tenim agafada de tal manera que podem estirar cap a nosaltres, llavors la dobleguem cap a davant de manera que atrapem aire a l’interior de la massa. Tornem a repetir els passos per seguir pastant. Aquí podeu veure un vídeo amb els passos per pastar pa, que són els mateixos.

Al cap d’uns 10/15 minuts la massa  en principi haurà canviat d’aspecte i s’haurà lligat i tornat fina i elàstica. Pastant pa no m’havia passat mai, però aquest cop la massa seguia bastant enganxosa, i vaig afegir-hi una culleradeta més de farina, i amb això vaig aconseguir el punt correcte.

Amb les mans lleugerament enfarinades, donem forma de bola a la massa i la deixem reposar una hora al bol, tapat amb un drap.

Passada la primera fermentació, passem la massa al marbre altra vegada i la tallem en porcions, a les quals donarem forma de petites boles, que col·locarem concèntricament al motlle per enfornar. Nosaltres ho vam fer en un de silicona i no calia, però si n’utilitzem un de llauna s’hauria d’engreixar una mica.

Tapem el motlle amb un drap i ho deixem fent la segona fermentació fins que dobli el volum (nosaltres ho vam tenir unes 2 hores).

Pintem amb ou batut la superfície, i enfornem a 180ºC  fins que el brioix enrosseixi (al nostre forn li va costar uns 20 min). Una vegada fred hi vam posar sucre llustre per sobre.

Bon profit, i bona cuina!

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Cóc (pa de pessic, coca o bescuit)

Pa, segons el mètode Bertinet

···

35 pensaments sobre “Brioix “Bertinet”

  1. joaquina diu:

    Impressionant aquest brioche, quin bon resultat us ha donat aquesta recepta. Molt molt bon aspecte, i segur millor sabor. Amb una copeta de cava ha d´estar moooolt bó. Petons, i acabeu de passar bon diumenge.

    M'agrada

  2. Narcís diu:

    Hola
    Un procediment molt interessant de pastar la massa de brioix. Sobre tot quant es pasta poca quantitat. M’agrada’t molt l’explicació que heu fet
    Un brioix preciós. Felicitats
    Bona cuina

    M'agrada

  3. Eva diu:

    Quin brioix!!! I la forma de flor m’encanta…tinc ganes de fer-la!!!!
    així que ahir celebrant la gran victòria amb una coca vostra…Quina sort! :)
    Petunets,
    Eva.

    M'agrada

  4. QUIMA diu:

    Mare meva quin briox¡¡¡¡ aquesta setmana en volia fer-ne un i per mandra no l’he fet, però us aseguro que quan veig els vostres la boca s’hem fa salivera. La propera segur que en faig un.
    Us ha quedat esponjon i suau.
    Petons

    M'agrada

  5. Paula diu:

    Quina bona pinta que fa aquest brioix!! No n’he fet mai, però veient el vostre a veure si m’animo a provar-lo aviat. Ara en menjaria un bon bocinet.
    Enhorabona per la part que us toca del Barça. La veritat és que aquest equip ens fa molt feliços, fa que un País Petit es senti molt i molt gran!!
    Ara vaig a preparar la meva entrada amb la que també varem celebrar la 4ª!!
    Petonets guapoos!!

    M'agrada

  6. Glòria diu:

    Doncs no està malament aquest entrenament de cara a la coca de Sant Joan!. Encara us queden uns quants dies per fer proves, i si voleu voluntaris per tastar-les, ja ho sabeu, que aquest té una pinta…

    M'agrada

  7. Mercè diu:

    Sandra, jeje en Bertinet en sap eh? ;)
    Em sembla una idea genial fer-ne una coca per gaudir-la tot mirant el partidàs d’ahir! :)
    Visca el Barça i visca Catalunya!

    M'agrada

  8. Esther diu:

    Us ha quedat perfecta!!! Fa temps que tinc ganes de provar peró no m’acabo de decidir!
    I per cert:
    Olelé, Olalà ser del Barça és, el millor que hi ha! Força Barça!!!
    Petonets,
    Esther

    M'agrada

  9. Mayte diu:

    Ay como me gusta el brioche, me hace falta, ahora mismo uno, calientito, con leche helada y jalea….rico, rico. Una rosca imponente :D

    Buena semana!!

    M'agrada

  10. starbase diu:

    Ostres, quina presència!
    M’encanta que entre tots tinguem la sabiduria de fer les petites adaptacions als mètodes dels mestres. Dogmes poquets, si li cal farina… doncs li cal farina :)

    M'agrada

  11. judith diu:

    hola nois!!! ja feu bé ja de practicar amb les coques! jajajajaaja. I això del brioix no es massa difícil? sempre li he tingut molt respecte! vosaltres seguiu intentant-ho i quan tingueu la recepta perfecte quedem i em doneu unes classes particulars, ok? prometo que portaré al Boletet! jaajajajajajaj. Molts petonets

    M'agrada

  12. gemma diu:

    Fer brioix a casa és super complicat, però a vosaltres us ha quedat sensacional. Amb aquesta pràctica que teniu segur que us quedaran unes coques de sant Joan delicioses!

    M'agrada

  13. La Cuina de l'Eri diu:

    Enhorabona!!! No és fàcil fer el briox i a vosaltres us ha quedat de 10!!!! Quines coques de Sant Joan que ens fareu eh? Jo em vaig estrenar l’any passat i ja tinc ganes de tornar a fer-ne per millorar! Petonets

    M'agrada

  14. juana diu:

    No hay nada como una buena brioche!, yo ya llevo probadas varias recetas y alguna de ellas me encanta..ahora habrá que probar con esta que se ve tan bonita y esponjosa!..tomo nota de tus cambios por supuesto!
    Y enhorabuena!!!, me encantó el partido y eso que yo no soy futbolera!!
    Cariños!!!!!

    M'agrada

  15. Mònica diu:

    Buf, això del métode Bertinet és molta feina clar que veient el resultat serà qüestió de replantejar-m’ho!
    Jo també vull practicar!
    Molts petonets.

    M'agrada

  16. Irene diu:

    Ostres, el brownie m’ha agradat, però aquest brioche m’ha deixat amb la boca oberta!!! Espero que publiqueu la coca de Sant Joan abans d’hora, així us la puc copiar :P

    M'agrada

  17. Pilar19@me.com diu:

    Llevo unos días para olvidar, y se me ha pasado este brioche, ¡con lo que me gustan! Viendo al autor, conociendo a la artista y viendo las fotos, creo que voy a intentar copiarte. Te ha quedado expléndido.
    Besos guapa

    M'agrada

  18. EL HORNO DE ISA diu:

    Alguna vez he amasado como él, es extraordinario el cambio que experimentan las masas, pero eso si, los brazos fuertes, jajajajajaja esta receta me gusta mucho, y muchisimas garacias por visitar mi horno!!!

    M'agrada

  19. Lidia diu:

    Primer de tot “moltes gràcies per compartir mb nosaltres aquesta recepta” la veritat es que despres de provar varies maneres de fer brioixe aquesta es la que m’ha quedat més esponjosa i bona. He fet una modificació utilitzant sucre de canya i la he fet com una coca de Sant Joan amb cireres naturals i xocolata negre, especialment pel meu pare diabètic. M’heu ajudat a fer una revetlla més especial. Mil Gràcies!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.