Esqueixada de bacallà

Mig any de vida té ja la iniciativa de la Recepta del 15, i dels 6 participants de la primera convocatòria feta a corre-cuita, vam passar a les més de 80 propostes de maduixes que ens vau fer arribar el passat mes de maig! No tenim paraules!

Aquesta vegada, per celebrar l’arribada de l’estiu, us ho hem posat fàcil amb una proposta senzilla i que s’adapta fàcilment a tots els paladars: les amanides.

Per la nostra part, aquest mes no ens hem pogut estar de recórrer a un clàssic sense gaires parafernàlies, doncs quedar-se en l’essència a vegades és el millor que es pot fer.

Pot ser que alguna cosa us sorprengui d’aquesta esqueixada de bacallà, i és el fet de posar-hi el tomàquet ratllat en lloc de tallat a trossets. Així és com ho han fet sempre a casa de la Sandra, i realment sorprèn el resultat en provar-ho. Tot i això, a l’hora de servir l’esqueixada, hi hem posat a sobre un petit tàrtar de tomàquet fresc i tomàquet sec, per decorar i jugar amb les textures.

Veureu que aquesta vegada no hem posat quantitats als ingredients. Realment és una cosa que normalment ens costa, doncs moltes vegades el tema de les mides és una cosa que fem a ull. En aquest cas hem preferit no posar res doncs és una recepta que segons el nombre de comensals i les preferències de sabors, és fàcilment adaptable i modificable.

A més a més hem aprofitat l’avinentesa per provar la recepta de bastonets de pa del Xavier Barriga, del seu llibre “Pan – Hecho en casa“, i ens ha encantat. Això sí, ell els feia de llavors, i nosaltres els hem fet d’olives. I, és clar, la combinació amb l’esqueixada, genial!

Ara, com sempre, us recordem el més important de tot: aquells que participeu en la Recepta del 15, deixeu-nos aquí un enllaç a la vostra recepta per poder incloure-la a l’índex d’aquest mes. Per últim, com tots els mesos, el dia 20 publicarem l’anunci de l’ingredient o proposta de recepta pel mes de juliol.

Gràcies a tots per participar i també per llegir-nos! I ara, blocaires, llibreta en mà per prendre nota, perquè una allau d’amanides s’acosta!

Ingredients

– Bacallà dessalat

– Tomàquets pera

– Ceba tendra

– Olives negres d’Aragó

– Olivada

– Vinagre de Pedro Ximénez

– Oli d’oliva verge extra

– Tomàquet sec

Preparació

Ratllem els tomàquets i ho barregem amb la ceba tendra picada ben fina.

Preparem una vinagreta amb oli, vinagre i olivada i amanim la mescla anterior. Parem atenció a no posar-hi sal.

Després d’haver remullat el bacallà (d’un dia per l’altre) per rebaixar la sal, l’esqueixem.

Tallem a dauets una mica de tomàquet fresc, el qual haurem pelat prèviament, i el barregem amb uns trossets de tomàquet sec ben escorregut de l’oli on el conservem. Reservem.

Muntem el plat en gots, posant la barreja de ceba i tomàquet al fons, i a sobre una capa de bacallà esqueixat. Ho acabem amb el tàrtar de tomàquets, una oliva negra, i una mica d’olivada mesclada amb oli.

Per arrodonir el plat, ho servim acompanyat de pa d’olives.

Bon profit, i bona cuina!

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Amanida de patata i carbassó amb gambes

Bacallà confitat sobre crema de nyàmeres

Crema de patata i bacallà amb tòfona – Homenatge a Santi Santamaria

51 pensaments sobre “Esqueixada de bacallà

  1. judith diu:

    si senyors!!!! l’esqueixada és un dels meus plats preferits, i no l’he tastat mai amb tomàquet ratllat, però la propera vegada que ho faci (segurament demà, perquè acabo de posar bacallà en remull!!!!) ho faré. Moltíssimes felicitats guapos, us ho mereixeu!!!! qui sap, potser algun dia un veiem a la tele! jajaajajajjaja. Molts petonets solets meus!!!! ;P

    M'agrada

  2. puri diu:

    Noia, quina presentació,!!!
    El peix i el marisc, per mi ben lluny, però que maco i fàcil de fer, apunto per si tinc que fer quelcom diferent però amb molt de gust.
    Un petó

    M'agrada

  3. Irene diu:

    Jo crec que ma mare l’esqueixada també la fa amb tomàquet ratllat en lloc de dauets, suposo que a cada casa es fa d’una manera diferent… La vostra té molt molt bona pinta!
    Aquest mes m’haureu de disculpar perquè no he arribat a temps. Ni tan sols sé a quin dia estem, he hagut de mirar el calendari per adonar-me’n que ja estem a 15! A la propera no falto ;)

    M'agrada

  4. Mònica diu:

    Nois, tornareu a triomfar com sempre, sou fantàstics! A superar les 80!!!!!!!!!
    M’apunto els vostres consells per a l’esqueixada, me l’hauré de fer per mi sola però la faré!
    I els bastonets???????? Si es que cuideu tots els detalls.
    Ja tinc la llibreta a punt!
    Molts petons i enhorabona!

    M'agrada

  5. Montse de Sants (a bell bulto) diu:

    L’esqueixada de bacallà és un dels meus plats preferits d’estiu. Fresc, fàcil i nutritiu. De fet tot allò que porta bacallà m’agrada, trobo que té tantes variacions!! M’encanta la vostra presentació i els bastonets no sé si arribarien a taula… M’ha agradat molt!! Petonets veïns!

    M'agrada

  6. Pilar19@me.com diu:

    Me encanta éste plato, aunque sólo lo he preparado una vez. El tuyo en los vasitos te ha quedado estupendo. Con el calorazo que hace me parece perfecto .
    Besos familia ;)

    M'agrada

  7. Amor diu:

    Quina bona idea, la de servir l’esqueixada en gotets! El bacallà m’encanta i en esqueixada és molt refrescant.

    Ja fa temps que us segueixo i que també que observo la convocatòria de La Recepta del 15 i encara no m’havia decidit a participar perquè porto poc temps amb el bloc, així que avui “m’estreno”. Aquí teniu la meva proposta, a veure qué us sembla!
    Farcellets d’amanida estiuenca:
    http://inthekitchenoflove.blogspot.com/2011/06/farcellets-damanida-estiuenca.html

    Records d’una mollerussenca a l’estranger!

    M'agrada

  8. Esther diu:

    Family, avui ho sento moltíssim peró m’haureu de perdonar. No tinc recepta!!!! Bé tinc recepta peró com porto un dia de “MERDA” no tinc fotos en condicions i aixó em pasa per manca de previsió.
    Creiu-me si us dic que porto tot el dia amb vosaltres al cap.
    A aquesta casa sopem amanida gairebé tots els dies peró cap em semblava a l’alçada del event.
    Espero que no us ho prengueu malament i a la pròxima estaré, seguríssim!!
    Un petonàs als tres,
    Esther

    M'agrada

  9. Asela Masià diu:

    M’ha encantat aquesta manera de presentar la recepta, tant pel recipient com per la manera de preparar-la. El bacallà és un peix que m’apassiona i en compre quasi totes les setmanes, hui l’he preparat amb esgarraet d’albergina i pimentó roig i també li he posat olives negres d’Aragó. També m’agrada molt amb tomata i al meu poble és molt típic menjar-lo amanit amb oli i pimentó dolç en pols. Vos assegure que no tardaré massa a provar aquesta recepta vostra tan deliciosa. Besets.

    M'agrada

  10. Jose Antonio diu:

    Una bona esqueixada de llibre sempre es d’agraïr i més amb aquest bon temps que fá! mentres esperem el segon plat que tal si la maridem amb un bon vi del Priorat! jejeje petons !

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.