Coca amb cireres

Aquesta coca, dita (a Reus) sempre “amb cireres” i no “de cireres”, és tradicional a molts indrets del sud del Principat, i també de la comarca del Baix Maestrat.

Però sent un servidor fill de Reus, em permetreu escombrar cap a casa i remarcar la tradició que tenim al Baix Camp de menjar aquestes coques durant les festes de Corpus (que enguany ens han caigut enganxades a la revetlla de Sant Joan). Suposo que per això moltes vegades es relaciona la coca amb cireres amb la ciutat de Reus, per la vinculació directa que sempre ha tingut amb una festivitat concreta.

Que en aquesta època es facin coques amb cireres no és d’estranyar, doncs es tracta d’una fruita de temporada, i ni tan sols està documentat quan es van començar a fer.

És curiosa, però, i també antiga, la tradició reusenca de que l’Ajuntament, el matí del dijous de Corpus, regali petites coques amb cireres a tota la mainada de la ciutat, durant la ballada dels Gegants a la plaça del Mercadal. I sembla ser que aquest podria ser-ne l’origen:

S’explica que al segle XIX, un sabater que s’encarregava de pesar la farina durant les transaccions comercials d’aquest producte (en un edifici a la que encara avui és coneguda com plaça de la Farinera), espolsava en un racó molt hàbilment els sacs utilitzats durant el procés, i anava acumulant aquesta farina sobrera durant tot l’any. Quan arribava Corpus feia servir la farina guardada per preparar coques amb cireres que repartia a la canalla durant aquella festivitat.

De coques amb cireres se n’han fet i se’n fan amb diferents tipus de masses, però la més típica a Reus és l’elaborada amb massa adobada o de brioix. Preveient l’arribada del Corpus i de Sant Joan, a casa ja fa temps que vam començar a fer proves de masses per preparar les coques d’enguany, i la que millor va quedar i més ens va agradar fou amb la base de brioix (a casa fem servir la recepta d’en Bertinet i mai falla). Així que aquesta és la que vam fer servir, i que utilitzarem també per la coca de Sant Joan.

Ingredients (4 coques mitjanes)

Massa de brioix

– Cireres

– Ou batut per pintar les coques

– Sucre

Preparació

Una vegada la massa de brioix hagi fet la primera fermentació i hagi doblat el volum, la tallarem en tantes porcions com coques vulguem preparar.

Amassarem lleugerament cada peça, doblegant els vores de la massa cap a l’interior i pressionant-la a la part central, de manera que agafi forma de bola. Quan tinguem totes les boles, deixant el punt central a la part de sota, les pressionem amb el palmell de la mà i anem estirant-les amb els dits fins que tinguin forma rodona. Les posem a la safata del forn on les courem.

Traiem les tiges de les cireres i les rentem (no en traurem els pinyols!), i les repartim per sobre de les coques, pressionant-les amb els dits de manera que quedin ben enfonsades. Tapem la safata amb un drap lleugerament humit i ho deixem fermentant altra vegada durant unes 2 hores com a màxim.

Feta la segona fermentació, pintem les coques amb ou batut i les espolsem amb sucre per sobre. Enfornem a uns 180ºC durant 15 minuts fins que enrosseixin. Deixarem refredar les coques sobre una reixeta, i les espolsarem de nou amb una mica de sucre.

Bon profit, i bona cuina!

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Coca de Sant Joan (farcida de crema cremada)

Brioix “Bertinet”

42 pensaments sobre “Coca amb cireres

  1. judith diu:

    doncs us podeu creure que no l’he tastat mai??? això no pot ser! aquesta tarda venim a berenar a la Bordeta i així celebrem que tenim una profe més!!!!! ;P. Ja estic desitjant veure la de Sant Joan!!!!!! jijijiji. Petonets guapos

    M'agrada

  2. Paula diu:

    Estava emocionada quan he vist que acabaveu d’actualitzar pensant que seria la primera a comentar, ains quin disgust!!
    No he menjat mai coca amb cireres però segur, segur que està boníssima!
    La introducció m’ha encantat; el que s’apren amb tot això dels blocs. A Mallorca en solem fer amb albercocs. Ara que m’heu obert el cap amb la massa dels brioixos crec que faré la meva versió. ;DD
    Jo també vull venir a la celebració de la profe!! O sigui que també vendré…vaig cap a l’aeroport! Petons!!

    M'agrada

  3. Montse de Sants (a bell bulto) diu:

    Alça! Ens hem llegit el pensament? Just publiquem un pastís amb cireres i gairebé al mateix minut!! Una opció molt bona, deliciosa SRA. PROFE! Sona bé, eh? És que les cireres donen molt de joc! Felicitats noia per la proposta i per l’èxit aconseguit. Hi ha molt d’esforç darrera. Petonets! I si hi ho hem de mullar m’apunto!!

    M'agrada

  4. QUIMA diu:

    Quina bona pinta que te aquesta coca i jo també sóc de les que no n’he probat mai amb cireres. M’apunto la receta d’aquest briox, per si no hem queda bé el que he probat avui.
    Petons

    M'agrada

  5. Bet diu:

    Us han quedat precioses! aquest tipus de coca la vaig conèixer l’any passat quan van publicar-ne una recepta al Clubdecuines, de fet va guanyar el concurs al qual participava. Des de llavors que tinc ganes de tastar-la… ja va sent hora ;) petonets

    M'agrada

  6. Alba diu:

    Jo sí he provat la coca amb cireres!! Tinc una amiga de Reus i gràcies a ella la vaig descobrir. No l’he fet mai, però. La vostra es veu requetebona!! i ha quedat molt bonica!!
    Sandra, he llegit que ja ets profe…segur que m’he perdut alguna entrada o algo on ho deieu…aix, MOLTES FELICITAAAAAATS!!!

    Molts petonets guapos!

    M'agrada

  7. Dolça diu:

    Perfecte, un altre de Reus que publica la coca amb cireres de Reus i explica la tradició de Corpus, els gegants i la mulassa!!!!

    Jo la faig amb tot tipus de masses de coca, de pa, de brioix, semiabrioixada… i sempre ens agrada molt!!

    PTNTS

    M'agrada

  8. Cook me tender diu:

    Que interesant el que expliques i m´encanta lo de “amb” i no “de”. Deu ni dó quina coca mes currada y segur que ben rica! Jo aquest any no he fet coca, no m´atreveixo….la faré l´any que bé segur! Petons!

    M'agrada

  9. joaquina diu:

    Només veure la recepta que heu publicat, no m´he pogut estar de fer.la ràpidament. Quin goig que fan aquestes coques i que bó el brioix. La meva mare encara es rellepa ara. Us felicito pel resultat i per la bona suggerència al publicar la recepta. Espero la vostra crítica. Petons i Bona revetlla.

    M'agrada

  10. MERCÈ-destapant cassoles diu:

    Quina coca més rodoneta, infladeta i bonica us ha quedat!, ja és ben maca aquesta tradició Reusenca de regalar coques a la mainada!. Un plaer visitar el vostre bloc i veure aquestes meravelles! BONA REVETLLA!

    M'agrada

  11. GEMMA diu:

    Jo coniexía aquesta coca perque tinc uns bons amics a Reus, pero aquesta fa una pinta que, al berenar no arribo,pero espero que n’hagi sobrat un trosset per esmorzar,jaja…
    Petonets.

    M'agrada

  12. gemma diu:

    El meu pare és de Montblanc, gairebé sou veïns de naixement :)
    Aquestes coques són bonísimes, tota la comarca es mereix la bona fama que té a l’hora de preparar-les!

    M'agrada

  13. el taller de cuina diu:

    Ja en podeu fer a carretades que avui la celebració ha de ser doble!! Doncs mai he tastat la coca amb cireres però si el vostre brioix Bertinet (per mi serà vostre i no seu, jeje) i queda de conya!!
    Petonets i bona revetlla guapus!!

    alba

    M'agrada

  14. Roser diu:

    Quina pintorra que té aquesta coca amb cireres! ara mateix li faria una mossegadeta jejeje!! avui a disfrutar menjant coques!!! bona revetlla i molts petonets!!

    M'agrada

  15. Helena diu:

    mmmmmmm…. ja sé que fer amb les 4 cireres que tinc amagades a la nevera. Això de fer la coca amb les cireres senceres mai ho he fet, ho provaré!
    Petons! ;)

    M'agrada

  16. Asela Masià diu:

    Quina coca amb cireres més bona. Fa unes setmanes vam estar en Reus, ens encanta anar-hi, i vam veure aquesta coca als forns. No savia que vivíeu a Reus. Nosaltres anem cada estiu a Salou i també passem per Reus. A veure si aquest estiu ens puguérem conéixer, seria fantàstic fer alguna quedada, què vos sembla? Besets.

    M'agrada

  17. Pili folch diu:

    No en tenia ni idea d’aquesta coca! Moltes gràcies per la recepta i per les explicacions, és molt interessant! He d’aconseguir com sigui un grapat de cireres ara mateix! ;-)
    Petonet!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.