Rosca de bolets

Per fi, ja torna a ser 15! I després de l’empatx de moniatos del mes passat, amb les més de 80 receptes que vam rebre de tots vosaltres (moltes gràcies!), aquest novembre us hem encoratjat a vestir-vos de forners per amassar un bon pa.

Com ja us vam explicar, la intenció original era proposar els bolets com ingredient del mes, però amb la temporada tan dolenta que estava sortint vam decidir deixar-ho per l’any que ve. Tot i això, i com que aquests últims dies semblava que la cosa arrancava, nosaltres no vam poder-nos estar de fer-los servir en aquesta fantàstica rosca, la qual ja teníem en ment de fer aquesta tardor si apareixien els bolets.

Hem estat bastants dies fent proves, partint d’una recepta base de pa amb poolish de cervesa, i combinant-ho amb pols de cep, bolets secs i bolets frescos. Finalment vam veure que el que donava més aroma i gust al pa eren els bolets frescos, i que l’aigua pel pa fos la pròpia d’hidratar els bolets secs.

I bé, ja en veieu el resultat a les fotografies. Ens el vam menjar ahir per celebrar l’aniversari del pare de la Sandra i va triomfar de valent. Ah! Aprofitem per felicitar-lo, que precisament avui dia 15 en fa 60, i es mereix que li dediquem aquesta recepta!

Tots aquells que us hageu animat a fer pa, si us plau deixeu-nos aquí un enllaç a la vostra recepta per poder incloure-la a l’índex. Com sempre, el dia 20 publicarem l’anunci de l’ingredient per al mes que ve.

Esperem ansiosos a veure amb què ens sorprendreu aquest mes, tot i que alguns ja heu començat a publicar, i la veritat és que pinta tot molt i molt bé!

Ingredients (rosca d’uns 30 cm.)

Pel poolish

– 65 g de farina de força

– 65 g de cervesa

– 3 g de llevat fresc

Pel pa

– El poolish que haurem preparat abans

– 375 g de farina de força

– 30 g de farina integral

– 3 g de llevat fresc

– 250 g d’aigua

– 7 g de sal

– Una cullerada de postres de pols de cep

– Un grapat de bolets secs (nosaltres hem usat trompetes de la mort i ceps)

– Un grapat de bolets frescos (vam trobar rovellons, rossinyols i xampinyons)

– Sèmola fina per enfarinar la safata de forn

Preparació

Pel poolish

Desfem el llevat en la farina dins un bol, i hi afegim la cervesa tèbia. Quan estigui tot mesclat homogèniament ho tapem amb films transparent i el subjectem bé amb un cordill o goma.

Ho deixarem fermentar entre 3 i 5 hores a temperatura ambient fins que apareguin bombolles. Si ho preparem el dia abans (nosaltres ho vam fer al vespre), podem deixar-ho dins la nevera i l’endemà al matí treure-ho i deixar-ho una bona estona fins que perdi el fred.

Pel pa

Escalfem l’aigua al microones o en un cassó, i fora del foc hi posem els bolets secs a hidratar-se; ho deixem tapat durant uns 10-15 minuts. Colem els bolets i els tallem a trossets petits.

Tallem els bolets frescos i els passem per la paella amb una mica d’oli i sal, quan comencin a enrossir una mica ja els podem retirar.

Agafem el poolish preparat anteriorment i hi afegim la farina de força, la integral, el llevat esmollat, el cep en pols i l’aigua amb que hem hidratat els bolets, i ho pastem bé amb una rasqueta. Quan comenci a lligar-se hi afegim tots els bolets i seguim pastant.

Una vegada la massa sigui homogènia la passem al marbre lleugerament enfarinat i comencem a amassar amb les mans, fens els moviments pertinents per incorporar aire a la pasta.

Al cap d’uns 10 minuts hi afegim la sal i seguim pastant fins que la massa resulti elàstica i es desenganxi bé de les mans i el marbre.

L’enfarinem bé per tota la superfície i li donem forma de bola. La tornem al bol, net de restes de massa i ben enfarinat, i ho deixem llevar tapat amb un drap humit durant 1 hora.

Aboquem la massa sobre el marbre enfarinat amb l’ajuda de la rasqueta. L’amassarem molt poc, simplement estirant-la i doblegant-la a banda i banda, fem girar una mica la massa replegant-la cap a sota per donar-li forma de bola altra vegada, i la posem al bol de nou durant 1 hora més.

Tornem a abocar la massa sobre el marbre i l’estirem i dobleguem de nou fins allargar-la el suficient com per donar forma a la rosca. La deixarem reposar amb un got o bol al mig per evitar que es tanqui el forat, com sempre tapada amb un drap humit, durant 1 o 2 hores, fins que augmenti de volum.

Amb el forn preescalfat a 250ºC (hi haurem posat uns glaçons per crear humitat), escampem sèmola per sobre la safata on courem el pa i hi col·loquem la rosca. Fem les grenyes amb una fulla o cutter, i enfarinem el pa per sobre.

Introduïm el pa al forn i vaporitzem aigua amb un esprai a l’interior just abans de tancar-lo. Al cap de 5-10 minuts de cocció abaixem la temperatura a 200-220ºC i el deixem coure uns 15 minuts més, o fins que tingui un color daurat intens per sobre.

Sabrem que està cuit del tot si li donem la volta al pa i picant a la base sona buit.

Bon profit, i bona cuina!

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Pa d’olives verdes

Panets de pipes i nous

Pa, segons el mètode Bertinet

86 pensaments sobre “Rosca de bolets

  1. Bet diu:

    Sou uns cracks!!!! vaig estar a punt de posar-hi bolets però com que només tenia aquell dia per fer el pa vaig pensar “bet, no facis experiments”!!! Us ha quedat fantàstica, quina crosta i quina molla!!! això de fer servir poolish de cervesa m’agrada! crec que m’estic aficionant a això de fer pa…. i segur que n’hi ha molts més que gràcies a la Recepta del 15 han perdut la por!! :) petonets!!!

    M'agrada

  2. La cocina mágica diu:

    Jo, vengo del blog de Neus que tiene una lasaña con setas y ahora llego aqui y encuentro esto.
    Me gustan todas las setas sin excepcion pero los boletus son los boletus, te ha quedado espectacular Sandra.
    besos esther

    M'agrada

  3. nee* diu:

    Molt original, és el primer cop que veig un pa que porti bolets i m’ha agradat molt la idea, segur que està ben bona la combinació de sabors.
    De pinta us ha quedat molt maco així rodonet, jeje, a mi m’hagués agradat fer-lo amb alguna forma maca també, però al final panificadora 100% xD.

    Molts petonets!!

    M'agrada

  4. Mayte diu:

    Ay por favor yo a esto me lo desayunaba mañana mismo, esta buenisimo!!

    Anotada la receta besotes :D

    Bonita semana.

    p.d. hoy si he llegado con tiempo para dejarles un pan para este mes!

    M'agrada

  5. Teresa diu:

    Un pa sensacional! bé, una rosca preciosa! Jo que em vaig esperar quem fossin les 24:00 en punt per a publicar i no se pas què vaig fer… potser els ulls ja es tancaven… Com cada mes felicitats per la convocatòria!

    M'agrada

  6. Pilar diu:

    Menudo pan, ya tenía los dientes largos con tanta receta de pan, que me encanta y con el vuestro me habéis rematado.
    Una pregunta ¿puedo participar en las recetas del 15 aunque no lo haga todos los meses? es que soy bastante caótica con las fechas y no me gusta comprometerme a un día concreto.
    Besos familia y felicidades al cumpleañero

    M'agrada

  7. Neus diu:

    Si haguesiu posat bolets, llavors si que seria ben dificil trobar algun al merccat, ja em veig a tots correns al mercat per comprar-los, pq caçar-los ja es mooolt dificil..

    Heu fet un pa que te que ser celestial…

    petons

    M'agrada

  8. judith diu:

    Visca el papa de la Sandra!!! moltíssssssimes felicitats de part de la familia Bolet!!!!! que per cert, no podieu fer una millor recepte per nosaltres!!! el volem tastar ja!!! jajajajajajaja. Petonets, i a veure amb que ens sorpreneu pel proper més… ja estic tremolant! ,P

    M'agrada

  9. Frabisa diu:

    Vaya pan tan atómico que has preparado, Sandra, uffffffff, es que no sabes lo que me gusta el pan hecho en casa, es una fiebre de la que intento sustraerme, pero amasar pan es una auténtica lujuria, claro que sólo comparable a comerlo ;))))

    un besazo

    M'agrada

  10. Heva diu:

    Hoy me teneis con una sonrisa permanente porque me encanta el pan, llevo toda la mañana enganchada viendo las recetas que han ido preparando y ahora vengo a ver la vuestra y no podía gustarme más ¡con setas!¡me encanta!
    Besotes

    M'agrada

  11. Alba diu:

    Gupaooos!! sou els reis del pa i de l’arròs, jeje!! teniu uns repertoris fantàstics!!
    Aquest pa el trobo deliciós. La setmana passada a caçadors de bolets van fer un pa amb pols de ceps amb l’Ada Parellada i vaig pensar que l’havia de tastar. Al final no me vaig atrevir i veien el que dieu potser millor fer-los amb frescos. M’enduc la idea!!

    Molts petonets!!

    El meu enllaç!
    http://lefabuleuxdestinduchocolat.blogspot.com/2011/11/la-recepta-del-15-pa-amb-xocolatapan.html

    M'agrada

  12. margalida diu:

    M’encanta, quina bona pinta.
    Aquesta vegada no he pogut participar, s’ha juntat la falta de temps amb la manca d’experiència fent pa, però a partir d’avui ja tendré inspiració per iniciar-me com a panadera.
    Una aferrada.

    M'agrada

  13. Sònia diu:

    Plas, plas, plas… Em trec el barret!!! Heu barrejat dos de les meves debilitats: el pa i el bolets… A casa us estimaran sempre!!! Me l’emporto!!! M’encanta!!!! ^___^
    UIn petonas
    Sònia

    M'agrada

  14. Massitet diu:

    Ei, parella!
    Impressionant la recepta que heu fet! Ja tenia clara que controlaveu el dema pa domèstic, però aquesta recepta m’ha deixat flipat: poolish, que si amb cervesa, que si l’aigua dels bolets. Uau! Uns cracks!!!

    Felicitats de nou per la recepta i per l a inciativa! Què, farem 100 o què???

    Salut!

    M'agrada

  15. Margarida diu:

    Quin pa més bo!!! No n’he menjat mai amb bolets, però segur que m’encantaria donar una bona queixalada a aquesta rosca!!!

    Jo us deixo la meva proposta: un pa de carbassa flonjo i de gust molt suau.

    Pa de carbassa

    Ah, moltes felicitats al pare de la Sandra, aquest jovenet que fa 60 anys!!!

    Petons

    M'agrada

  16. Donibaneko diu:

    Que xula rosca, i que original forma de fer-ho, m’ha deixat meravellada de la textura i de la presència que té …
    Jo ho he intentat no creieu, però com encara tinc algun dia per fer-ho, crec que vaig a repetir perquè no em surten gens bonics jejejeje; P
    petons guapos

    M'agrada

  17. lagemmotaalacuina diu:

    uf! quina currada de pa! i amés, si heu estat fent proves fins a trobar el kit de la qüestió! Això sí que té mèrit!
    Jo aquest cop no participaré, perquè m’han anat passant els die si no he trobat un forat per fer cap pa!
    A la propera, espero no fallar!
    Una abraçada guapos!

    M'agrada

  18. a bell bulto (Montse) diu:

    Una rosca ideal: cruixent i segur que molt saborosa. Per circumstàncies personals estic fora de joc i no he pogut participar. Em sap greu. Us envio un petó molt gros i no deixo de visitar-vos malgrat no publico i gairebé no comento.

    M'agrada

  19. Eva diu:

    felicitats per aquesta iniciativa! he gaudit veient els pans a la blogosfera. M’ha sabut greu no participar-hi però just tenia previst fer un bundt pel National Bundt Day.
    La rosca us ha quedat estupenda! això és un bon pa!
    pt!

    M'agrada

  20. lacuinadeleri diu:

    Hola,
    Quina recepta més bona i original!!!!! Perfecte.
    Com no he pogut participar en els darrers reptes, ja tinc ganes de que arribi el proper. Compteu amb mi que ja estic de nou al 100%
    Petons i bon cap de setmana

    M'agrada

  21. Asela Masià diu:

    Quin pa més original, amb tots aquests bolets ha d’estar boníssim. Per a menjar sol, quasi que no cal res més, ja em puc imaginar el sabor, mmmm….. Jo no he fet molts pans, però últimament estic en fase experimentativa, és un plaer fer pa a casa i veure que hi pots posar de tot. Besets.

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.