Aquest Nadal estem bastant nòrdics a casa… Per santa Llúcia vam fer un pa suec de safrà, i ara ens hem llançat a fer les galetes especiades que aquests últims anys s’han fet tant conegudes per les festes de Nadal.
Pels que no les conegueu, les speculoos (també dites speculaas o spekulatius segons la zona) són unes galetes típiques sobretot de la regió del Benelux, però també del nord de França i l’oest d’Alemanya. Es mengen a partir del dia de Sant Nicolau (5 o 6 de desembre segons la regió) i fins a les festes de Nadal.
La barreja d’espècies usada per preparar-les normalment conté canyella, cardamom, gingebre i nou moscada, amb d’altres espècies que fan que la recepta canviï sovint i n’hi hagui mil versions. Nosaltres hem fet servir la de Gastronomía&Cía.
Us assegurem que són sorprenentment bones, i que, com no, us recomanem acompanyar-les amb vi especiat. És clar, vam aprofitar l’ocasió per provar de fer-lo també. Ah! La massa de les galetes s’ha de fer el dia abans de coure-les, tingueu-ho en compte!
– Speculoos –
Ingredients (15/20 galetes aprox.)
Mescla d’espècies
– 4 cull. de cafè de canyella en pols
– 1 cull. de cafè de clau d’olor
– 3/4 de cull. de cafè de nou moscada
– 1/2 de cull. de cafè de gingebre en pols
– 1/4 de cull. de cafè de cardamom
– 1/4 de cull. de cafè de pebre blanc
Galetes
– 200 g de farina
– 100 g de mantega a Tº ambient
– 100 g de sucre morè
– 4 g de llevat químic (tipus Royal)
– Un polsim de sal
– 2 cull. soperes de llet
– 2 cull. de cafè de la mescla d’espècies
Preparació
Mescla d’espècies
Piquem bé amb el morter les espècies senceres: el clau d’olor, i us recomanem que el cardamom també (se n’aprofiten les llavors de dins la baina). Hi afegim la resta d’espècies i ho barregem bé. Podem fer servir també un molinet de cafè; si ho fem a mà pot ser que ho haguem de colar si ens queden trossos grans.
Ho conservarem en un pot de vidre ben tancat.
Galetes
Tamisem la farina en un bol i la mesclem amb les espècies, el llevat i la sal. A banda treballarem la mantega fins a tenir-la a punt de pomada i la mesclarem amb el sucre.
Incorporem la mantega a la farina i ho amassem fins que s’hagin mesclat bé els ingredients. Hi posem les 2 cullerades per lligar bé la massa; n’hi podem posar una tercera si veiem que està molt seca i no s’acaba d’unir bé.
Fem una bola amb la massa i l’emboliquem amb paper film. La deixem dins la nevera tota una nit fins l’endemà.
Traiem la massa de la nevera una estona abans de treballar-la, de manera que quedi a Tº ambient. L’estirem amb un corró, ja a sobre del paper de cuina o del silpad, i amb un tros de film transparent a sobre per tal de que no se’ns hi enganxi el corró, donant-li un gruix de mig centímetre.
Tallem la massa amb els motlles per galeta que preferim, retirem la massa sobrera (la podem ajuntar i tornar a estirar per fer mes galetes), i ho col·loquem a la safata del forn. Escampem per sobre de les galetes una mica de sucre morè.
Amb el forn preescalfat a 175ºC, coem les galetes durant uns 15 minuts o fins que agafin una mica de color. Al treure-les del forn, esperem un parell de minuts i les retirem i deixem sobre una reixeta fins que es refredin.
– Vi especiat –
Ingredients
– Vi negre
– Sucre morè al gust
– 1 branca de canyella
– 3 claus d’olor
– anís estrellat
– cardamom
– La pela d’una taronja
– La pela d’una llimona
– Un bon raig de vodka
Preparació
Ho coem tot junt (menys el sucre) en un cassó, molt lentament i sense que arribi a bullir, durant uns 30 minuts.
Apagar i afegir sucre al gust. Deixar reposar 5 minuts.
Servir-ho calent.
Bon profit, i bona cuina!
···
TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:
Quina bona pinta fan aquestes galetones… :) Súper nadalenques!
M'agradaM'agrada
Olé vosaltres!! ;DDDD
Fa temps que tenc ganes de provar aquestes galetetes speculoos però un dia una per una cosa i un dia per l’altra mai ho arribo a fer. Com que imagino que si la Lupita es l’encarregada de transportar-les no m’arribaran, crec que les hauria de provar de fer. Llàstima que no tenc cardamom a casa; ja em veia avui vespre preparant la massa per demà!
M’agrada com a galeteta per després dels menjars de Nadal quan tothom parla a taula. Idea apuntada!
Petons guapos!!
M'agradaM'agrada
Unes receptes ben interessants. Trobe que són ben fàcils de fer. Me les apunte!!! Salutacions
M'agradaM'agrada
No les coneixia, pero amb tota aquesta mescla han de ser boníssimes, y molt sabroses. Crec que provarè de fer-les.
Una abraçada
M'agradaM'agrada
tenen pinta d’estar molt bones!!! crec que no les he tastat mai!! crec que per un berenar nadalenc són genials!!!! apuntada la recepta!!! molts petonets guapos
M'agradaM'agrada
Jo n’he tastat i són molt bones. Les vostres tenem molt pinta ia amb aquest vinet….
Ptns
M'agradaM'agrada
Aquestes galetes tant especiades m´encanten… m´apunto la recepta. Petons,
M'agradaM'agrada
¡Que bones son aquestes galetes! no les he fet mai, així que si comprades les trobo bones, fetes a casa han de ser massa!!
M'agradaM'agrada
Jo demà tb faré speculoos, però amb una altre recepta. A veure què tal! Ja m’heu fet venir ganes de fer-la ja…. Jejeje
Petons!!!
M'agradaM'agrada
No se que m’agrada més… si les galetes o el vi especiat. Bé, millor quedar-me amb les dues coses juntes.. que han de ser la bomba!! Petonets
M'agradaM'agrada
El altre día vaig veure al supermercat speculoos en pols ¿? je je i vaig pensar que si hi havia en pols hi hauría en galeta pero no.
Moltes gràcies per la recepta, les faré perque segur que m’agradan i el vi també per supost!!!! que bó.
Un petonet
M'agradaM'agrada
molt bones i amb el vi especiat bonisim
M'agradaM'agrada
Encara que no l´he tastat mai estic segura que el sabor de l´especulos m´encantaria, com tots el aromes d´espècies….penso que heu fet una combinació molt bona amb el vinet calent…petonets
M'agradaM'agrada
Ja sé quines galetes són, però no les he fet mai… les tinc a pendents de s de fa molt temps. La barreja d’espècies m’encanta, han de quedar molt gustoses. I així primetes és com més m’agraden!
M'agradaM'agrada
A veure si m’atreveixo a fer-les… les espècies em xiflen… i aquestes tampoc no les he fet mai! Bones, bones…! Petonet
M'agradaM'agrada
Mmmmm… Quines galetes més bones! M’encanten els especuloos… Me n’emporto unes poquetes! El vi us el deixo per a vosaltres, que això sí que no em va…
Bon diumenge!
M'agradaM'agrada
A mi fer galetes no m’agrada gaire, sempre m’ha agradat més fer pastissos i postres que no siguin ‘secs’, però aquestes galetes temàtiques de Nadal son ben curioses :)
M'agradaM'agrada
Són les que tenen a Ikea? A veure si durant aquestes vacances de Nadal en fem una tarda, tenen molt bona pinta
M'agradaM'agrada
Aaa….si pot ser que Ikea en tinguin, l’altre dia hi vaig anar i em va semblar veure’n….pero segur que tan bones com aquestes no poden estar!!! que finetes i dauradetes t’han quedat!! m’agrda!petons
M'agradaM'agrada
M’encanten aquestes galetes, us han quedat molt bé!!! quan vaig anar a Polònia vam fer un taller de galetes d’aquestes i va ser molt divertit, no tenia la recepta així que me l’apunto!! jo sóc més de coses nordiques que tropicals…! petonets guapos!!
M'agradaM'agrada
Jo qué pinta tienen, me encantan éstas galletas. Yo las quiero con un buen vaso de vino, pero sólo porque lo decís vosotros ;)
Besos
M'agradaM'agrada
Tinc que provar les galletes especiades!!! Fan tan bona pinta amb aquests ingredients….
I el vi em sembla molt bo i original!! quines coses aprenem dels altres paisos…. m’encanta!!
Petons
M'agradaM'agrada
Speculaas…que bones!!!! Amsterdam també en deu estar ple en aquestes dates!!!!
Ptnts i molt bones festes!!!
M'agradaM'agrada
Mai he fet galetes especiades i crec que han d’estar molt bones. Probaré aviam què tal… Igual així puc estrenar el pot de pebre de Jamaica que vaig comprar fa uns mesos :)
M'agradaM'agrada
mmm quina combinació més nadalenca i aromàtica! jo vaig fer una vegada speculoos i me van encantar, són boníssimes! el vi especiat el tenc pendent… me l’apunto!
Petons!
M'agradaM'agrada
Tengo muchísimas ganas de hacer estas galletas tan especiadas, nunca las he probado y ya va siendo hora, qué mejor excusa que hacerlas para navidad y degustarlas con ese vinito ;) muchos besos guapa
M'agradaM'agrada
La recepta d’ aquet vi ja l’ he posat a la llista. I les galetes… amb aquesta combinació d’ especies han de ser brutals!
M'agradaM'agrada
En principi m´he pensat que èren gregues pel nom…Les heu fet molt primetes com a mi m´agraden. Les de gingebre les vaig haver de fer més gruixudes per donar-los forma i de seguida d´atipes. I el vinet fantàstic per rematar!
M'agradaM'agrada
Tinc una amiga a Alemanya que ja m’ha parlat d’aquestes galetes molt típiques d’aquestes dates. Tenen una pinta genial!
M'agradaM'agrada
Pa sacarse el sombrero!!
Us han quedat sensacionals! quina pinta tan bona que fan les galetes i el vinet aquest ha de ser boníssim.
M’han agradat molt, us felicito, gràcies per compartir-les amb nosaltres.
Molts petons i que tingue una bona setmana.
M'agradaM'agrada
M’encanta descobrir què fan i què mengen en altres països per Nadal, i encara més si és tan bo com aquestes galetes!! :D Tenen una pinta espectacular i us han quedat moníssimes :)
Per cert, encara flipo amb el turró de caipirinha!! jaja Quina idea tan genial!
Un petonàs! :D
M'agradaM'agrada
Han de ser unes galetes molt bones!!! i molt gustoses!!! i amb aquest vi, una delicia!!! petons
M'agradaM'agrada
Estas galletas me gustan mucho, y nunca las he preparado en casa…las tuyas se ven buenísimas!
bicos
M'agradaM'agrada
Bufa quines galetones!, aquestes me les haig d’afegir a la colecció!, segur que m’agraden!. Així amb força gustet d’espècies molt millor per a gaudir-ne a cada mossegada… i el vi especiat….Nois, sou la pera… ja temo demà…la recepta del 15 què ens depara pel gener?…penseu que tant per dieta com per “la cuesta” cal un ingredient fàcil, barat, i…dietètic!!! Una abraçada CATACRAKS!!!
M'agradaM'agrada
En casa son les nostres galetes favorites, em preparo tot l’any, tot i què em queden una mica differents de les teves.
Amb vi especiat, tota una delicia :o)
Petonets,
Palmira
M'agradaM'agrada
Nórdics i egoistes perquè de compartir res de res! ja,ja,ja
Ja sabeu que tinc moltes ganes de tastar el vi especiat, d’aquestes festes no passa!
Cardamom? Què estrany, si a la Sandra no li agrada! Clar que tampoc li agradava fer galetes i mira!;)
Molts petonets.
M'agradaM'agrada
Esta entrada me recuerda mi año y medio viviendo en Bélgica…cómo disfrutaba de ese vinito caliente caminando por los mercadillos de navidad! Y bueno, los speculoos eran del día a día, aunque nada como los caseros! Divino!
M'agradaM'agrada
Jo pensava que el speculoos aquest era un ingredient!! Quina incultura!
Aquest vinet s’ha de tastar.
Un petó
Esther
M'agradaM'agrada
Ara que les he tastat… ;) Definitivament les faré!!!! Són boníssimes!!!
Moltes gràcies Sandrix!! Petons!! :)
Nuni
http://cuinetes.bloks.cat
M'agradaM'agrada
Estan la mar de bones….però veig que em faltava el vi!!!
Sou una capsa de sorpreses…
Petonarros
M'agradaM'agrada
Les galetes son rebones, pero el vi especiat no l´he provat mai, tindre que provar!!!
Petons i Feliç Fi de lo mon!!! jejeje
M'agradaM'agrada
Ahir les vaig fer hi he de dir que m’han encantat. Quina cosa més bona!!! un petonàs
M'agradaM'agrada