“Speculoos” i vi especiat

Aquest Nadal estem bastant nòrdics a casa… Per santa Llúcia vam fer un pa suec de safrà, i ara ens hem llançat a fer les galetes especiades que aquests últims anys s’han fet tant conegudes per les festes de Nadal.

Pels que no les conegueu, les speculoos (també dites speculaas o spekulatius segons la zona) són unes galetes típiques sobretot de la regió del Benelux, però també del nord de França i l’oest d’Alemanya. Es mengen a partir del dia de Sant Nicolau (5 o 6 de desembre segons la regió) i fins a les festes de Nadal.

La barreja d’espècies usada per preparar-les normalment conté canyella, cardamom, gingebre i nou moscada, amb d’altres espècies que fan que la recepta canviï sovint i n’hi hagui mil versions. Nosaltres hem fet servir la de Gastronomía&Cía.

Us assegurem que són sorprenentment bones, i que, com no, us recomanem acompanyar-les amb vi especiat. És clar, vam aprofitar l’ocasió per provar de fer-lo també. Ah! La massa de les galetes s’ha de fer el dia abans de coure-les, tingueu-ho en compte!

– Speculoos –

Ingredients (15/20 galetes aprox.)

Mescla d’espècies

– 4 cull. de cafè de canyella en pols

– 1 cull. de cafè de clau d’olor

– 3/4 de cull. de cafè de nou moscada

– 1/2 de cull. de cafè de gingebre en pols

– 1/4 de cull. de cafè de cardamom

– 1/4 de cull. de cafè de pebre blanc

Galetes

– 200 g de farina

– 100 g de mantega a Tº ambient

– 100 g de sucre morè

– 4 g de llevat químic (tipus Royal)

– Un polsim de sal

– 2 cull. soperes de llet

– 2 cull. de cafè de la mescla d’espècies

Preparació

Mescla d’espècies

Piquem bé amb el morter les espècies senceres: el clau d’olor, i us recomanem que el cardamom també (se n’aprofiten les llavors de dins la baina). Hi afegim la resta d’espècies i ho barregem bé. Podem fer servir també un molinet de cafè; si ho fem a mà pot ser que ho haguem de colar si ens queden trossos grans.

Ho conservarem en un pot de vidre ben tancat.

Galetes

Tamisem la farina en un bol i la mesclem amb les espècies, el llevat i la sal. A banda treballarem la mantega fins a tenir-la a punt de pomada i la mesclarem amb el sucre.

Incorporem la mantega a la farina i ho amassem fins que s’hagin mesclat bé els ingredients. Hi posem les 2 cullerades per lligar bé la massa; n’hi podem posar una tercera si veiem que està molt seca i no s’acaba d’unir bé.

Fem una bola amb la massa i l’emboliquem amb paper film. La deixem dins la nevera tota una nit fins l’endemà.

Traiem la massa de la nevera una estona abans de treballar-la, de manera que quedi a Tº ambient. L’estirem amb un corró, ja a sobre del paper de cuina o del silpad, i amb un tros de film transparent a sobre per tal de que no se’ns hi enganxi el corró, donant-li un gruix de mig centímetre.

Tallem la massa amb els motlles per galeta que preferim, retirem la massa sobrera (la podem ajuntar i tornar a estirar per fer mes galetes), i ho col·loquem a la safata del forn. Escampem per sobre de les galetes una mica de sucre morè.

Amb el forn preescalfat a 175ºC, coem les galetes durant uns 15 minuts o fins que agafin una mica de color. Al treure-les del forn, esperem un parell de minuts i les retirem i deixem sobre una reixeta fins que es refredin.

– Vi especiat –

Ingredients

– Vi negre

– Sucre morè al gust

– 1 branca de canyella

– 3 claus d’olor

– anís estrellat

– cardamom

– La pela d’una taronja

– La pela d’una llimona

– Un bon raig de vodka

Preparació

Ho coem tot junt (menys el sucre) en un cassó, molt lentament i sense que arribi a bullir, durant uns 30 minuts.

Apagar i afegir sucre al gust. Deixar reposar 5 minuts.

Servir-ho calent.

Bon profit, i bona cuina!

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Galetes de canyella

Cookies

47 pensaments sobre ““Speculoos” i vi especiat

  1. Paula diu:

    Olé vosaltres!! ;DDDD
    Fa temps que tenc ganes de provar aquestes galetetes speculoos però un dia una per una cosa i un dia per l’altra mai ho arribo a fer. Com que imagino que si la Lupita es l’encarregada de transportar-les no m’arribaran, crec que les hauria de provar de fer. Llàstima que no tenc cardamom a casa; ja em veia avui vespre preparant la massa per demà!
    M’agrada com a galeteta per després dels menjars de Nadal quan tothom parla a taula. Idea apuntada!
    Petons guapos!!

    M'agrada

  2. BlauKitchen diu:

    El altre día vaig veure al supermercat speculoos en pols ¿? je je i vaig pensar que si hi havia en pols hi hauría en galeta pero no.
    Moltes gràcies per la recepta, les faré perque segur que m’agradan i el vi també per supost!!!! que bó.
    Un petonet

    M'agrada

  3. gemma diu:

    Ja sé quines galetes són, però no les he fet mai… les tinc a pendents de s de fa molt temps. La barreja d’espècies m’encanta, han de quedar molt gustoses. I així primetes és com més m’agraden!

    M'agrada

  4. Irene diu:

    Mmmmm… Quines galetes més bones! M’encanten els especuloos… Me n’emporto unes poquetes! El vi us el deixo per a vosaltres, que això sí que no em va…
    Bon diumenge!

    M'agrada

  5. starbase diu:

    A mi fer galetes no m’agrada gaire, sempre m’ha agradat més fer pastissos i postres que no siguin ‘secs’, però aquestes galetes temàtiques de Nadal son ben curioses :)

    M'agrada

  6. Roser diu:

    Aaa….si pot ser que Ikea en tinguin, l’altre dia hi vaig anar i em va semblar veure’n….pero segur que tan bones com aquestes no poden estar!!! que finetes i dauradetes t’han quedat!! m’agrda!petons

    M'agrada

  7. Bet diu:

    M’encanten aquestes galetes, us han quedat molt bé!!! quan vaig anar a Polònia vam fer un taller de galetes d’aquestes i va ser molt divertit, no tenia la recepta així que me l’apunto!! jo sóc més de coses nordiques que tropicals…! petonets guapos!!

    M'agrada

  8. roser diu:

    Tinc que provar les galletes especiades!!! Fan tan bona pinta amb aquests ingredients….
    I el vi em sembla molt bo i original!! quines coses aprenem dels altres paisos…. m’encanta!!
    Petons

    M'agrada

  9. CRISTINAT diu:

    En principi m´he pensat que èren gregues pel nom…Les heu fet molt primetes com a mi m´agraden. Les de gingebre les vaig haver de fer més gruixudes per donar-los forma i de seguida d´atipes. I el vinet fantàstic per rematar!

    M'agrada

  10. Delicias diu:

    Pa sacarse el sombrero!!
    Us han quedat sensacionals! quina pinta tan bona que fan les galetes i el vinet aquest ha de ser boníssim.
    M’han agradat molt, us felicito, gràcies per compartir-les amb nosaltres.

    Molts petons i que tingue una bona setmana.

    M'agrada

  11. Anna - la felicitat es menja diu:

    M’encanta descobrir què fan i què mengen en altres països per Nadal, i encara més si és tan bo com aquestes galetes!! :D Tenen una pinta espectacular i us han quedat moníssimes :)

    Per cert, encara flipo amb el turró de caipirinha!! jaja Quina idea tan genial!

    Un petonàs! :D

    M'agrada

  12. MERCÈ-destapant cassoles diu:

    Bufa quines galetones!, aquestes me les haig d’afegir a la colecció!, segur que m’agraden!. Així amb força gustet d’espècies molt millor per a gaudir-ne a cada mossegada… i el vi especiat….Nois, sou la pera… ja temo demà…la recepta del 15 què ens depara pel gener?…penseu que tant per dieta com per “la cuesta” cal un ingredient fàcil, barat, i…dietètic!!! Una abraçada CATACRAKS!!!

    M'agrada

  13. Palmira diu:

    En casa son les nostres galetes favorites, em preparo tot l’any, tot i què em queden una mica differents de les teves.
    Amb vi especiat, tota una delicia :o)
    Petonets,
    Palmira

    M'agrada

  14. Mònica - Coses de Llàbiro diu:

    Nórdics i egoistes perquè de compartir res de res! ja,ja,ja
    Ja sabeu que tinc moltes ganes de tastar el vi especiat, d’aquestes festes no passa!
    Cardamom? Què estrany, si a la Sandra no li agrada! Clar que tampoc li agradava fer galetes i mira!;)
    Molts petonets.

    M'agrada

  15. rosilet diu:

    Esta entrada me recuerda mi año y medio viviendo en Bélgica…cómo disfrutaba de ese vinito caliente caminando por los mercadillos de navidad! Y bueno, los speculoos eran del día a día, aunque nada como los caseros! Divino!

    M'agrada

  16. Retroenllaç: Speculoos – Cuinejar

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.