Raviolis de carxofa

Avui, tot just fa un any, penjàvem unes quantes receptes de calamars en una espècie de joc que no sabíem gaire bé per on desembocaria. I dotze mesos després aquí estem altre cop, aquesta vegada penjant receptes de carxofes.

La diferència és que en aquella primera convocatòria, una mica precipitada, només vam tenir 6 receptes, i en l’última, la del mes passat, vam recollir-ne 90! Sabeu què és el més fort de tot, però? Ens hem posat a comptar, i durant les 12 propostes fetes al llarg del passat 2011 hem recollit un total de 759 receptes! On s’ha vist un receptari com aquest?!

Mil gràcies a tothom, de debò, per haver-hi aportat el seu granet de sorra. Durant aquest 2012 farem que la llista segueixi creixent més i més, i puguem tenir un receptari cada vegada més extens i complet, i el més important, fet entre tots!

Nosaltres hem preparat aquests raviolis farcits de carxofa i mató, traient-nos així també l’espineta de preparar pasta fresca a casa que teniem des de fa un temps.

Ha resultat extremadament fàcil, doncs la recepta és super bàsica: només cal seguir la proporció de 100 g de farina i 1 ou.

I del resultat, què dir-ne… impressionant! Realment val la pena preparar aquestes coses a casa de tant en tant.

Alguns ja ens heu començat a enviar les vostres receptes, i esperem amb moltes ganes tots els que començareu a publicar avui! Ja sabeu que podeu publicar més tard si voleu, o enviar-nos la vostra proposta al correu electrònic si no teniu bloc, i nosaltres us la publicarem al nostre perfil de Facebook.

Ingredients (4 pers.)

Per a la pasta:

– 300 g de farina

– 3 ous mitjans

Per al farcit:

– 5 carxofes

– Mitja ceba

– 100 g de mató

– Una cullerada de parmesà ratllat

– Mig ou

Per a emplatar:

– Pinyons

– Carxofes saltejades

– Oli, pebre de colors i reducció de vinagre de Mòdena

Preparació

Sofregim la ceba amb una mica de sal, i mentrestant anem pelant i tallant les carxofes per quedar-nos només amb els cors.

Anirem posant les carxofes en un bol ple d’aigua amb unes branques de julivert per evitar que es posin negres.

Quan la ceba comenci a agafar color hi posem les carxofes tallades a làmines i ho sofregim tot 5 minuts més. Salpebrem, i reservem algunes làmines de carxofa per emplatar al final.

Cobrim amb aigua les carxofes, hi posem una branca de julivert i ho deixem bullir fins que s’evapori el líquid. Comprovem que les carxofes estan ben toves, i sinó hi tornem a posar aigua i ho deixem una mica més.

Ho passem per la batedora elèctrica per fer-ne una pasta espesa. Hi afegim el mató i el parmesà i ho remenem bé, i acabem afegint-hi el mig ou per acabar de lligar la massa i rectificant de sal i pebre. Reservem a la nevera.

Fem la massa de la pasta posant la farina en un bol i els ous lleugerament batuts al mig. Comencem remenant amb una forquilla fins que els ous s’incorporin, i ho aboquem sobre el marbre que tindrem una mica enfarinat.

Amassem bé la barreja fins que quedi una pasta homogènia, retornem al bol (sense restes de massa i enfarinat) i ho deixem reposar 1 hora tapada amb un drap humit per evitar que es faci una crosta.

Tallem la massa en 3 o 4 porcions i les anem passant per la màquina de pasta, un parell de vegades per cada posició, de més gruixuda a més prima. Nosaltres ho vam passar fins a la penúltima posició, per evitar que es trenqués la làmina. Sempre haurem de tenir la pasta i la màquina ben enfarinada perquè no se’ns enganxi.

Repartim el farcit amb una cullereta sobre la meitat de la làmina de pasta, fent diversos munts, dobleguem l’altra meitat a sobre, pressionem lleument amb els dits al voltant dels munts de farcit, i tallem els raviolis amb un motlle o un got.

Enfarinem una mica cadascun dels raviolis per evitar que s’enganxin els uns amb els altres. Si no ens els mengem en aquell moment els deixem sobre una reixa una bona estona perquè s’assequin una mica, i així ens aguantaran sense problemes uns quants dies a la nevera.

Els bullim en abundant aigua salada durant 5 minuts i escorrem.

Servim amb uns quants pinyons torrats, les làmines de carxofa que havíem reservat, un raig d’oli verge extra, unes gotes de reducció de vinagre balsàmic i pebre de colors.

Bon profit, i bona cuina!

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Romesco de carxofes i patates amb gambes

Crema de carxofes

90 pensaments sobre “Raviolis de carxofa

  1. Paula diu:

    Ohhhh!! Quin nivell que tenen els amfitrions!!!!
    Teniu tota la raó amb la pasta fresca feta a casa. Jo només n’he fet una vegada però va ser tan bona… Ara m’ha tornat a entrar el cuquet de fer-ne. Ara bé, preparar raviolis són paraules majors!!
    Em demano uns raviolis de carxofa de primer i unes carxofes al vi ranci de segon. Ok??
    La darrera foto m’encanta. Vaja quin equip que formau, eh??
    Petons guapos!
    Ah, el meu enllaç amb la recepta de la mare http://www.bontiberi.com/2012/01/greixonera-de-carxofes-ous-i-patates.html

    M'agrada

  2. joaquina diu:

    Felicitats nois per aquest primer any de la recepta del 15. Per mi supossa un receptari, molt ràpid i eficaç, sempre que recordo un ingredient dels ja convocats vaig i prenc una recepta de les publicades al “15”. Totes han estat estupendes però les darreres del pa i els torrons, ideals pels meu gust…. Uns ravioles de categoria, quin nivell !!!!! M´agraden. Petons i bon diumenge.

    M'agrada

  3. roser diu:

    Carai!! no tinc paraules per descriure aquesta recepta! és un homenatge a les carxofes i a vosaltres mateixos!! una recepta…impresionant és poc!!! quina pinta…i quina feinada!!! però segur que val la pena! petons guapus

    M'agrada

  4. Irene diu:

    Enhorabona per l’èxit de la Recepta del 15!!!! Em sembla una iniciativa genial. Encara que jo sóc una mica caòtica i encara no hi he participat mai, sempre arriba el 15 tan de pressa :)
    Aquests raviolis han d’estar boníssims, m’encanta la carxofa!
    Que acabeu de passar un bon diumenge!

    M'agrada

  5. Margarida diu:

    Per molts anys!!!! Us felicito per la gran idea que vau tenir de convocar aquest receptari!!!
    Veig que ho celebreu “a lo grande” amb una recepta de categoria!!!! Jo encara no n’he fet mai, de pasta fresca…

    Com sempre, em fa molta il·lusió participar en la vostra proposta del mes, i aquests vegada ho faig amb unes

    Flors de carxofa i gambes.
    .
    Petons

    M'agrada

  6. Marina diu:

    Ostres, quina pinta que tenen aquests raviolis. Fer pasta a casa m’encanta, però no sempre tinc temps… :( M’apunto aquesta proposta, que em torna boja!!
    Petonets nois! I visca el 15!!

    M'agrada

  7. Cris diu:

    Enhorabona per fer un any amb aquestes propostes, i es que descobreixes que d’un sol ingredient hi ha un munt de plats diferents sorprenents. Aquest mes però jo faig el salt, que les carxofes desgraciadament no m’agraden :(
    Una abraçada

    M'agrada

  8. Maria Macià diu:

    Enhorabona per aquest any de receptes! Tot i que m’he incorporat tard, estic gaudint molt preparant les vostres propostes.
    Aquests raviolis tenen una pinta estupenda. Aquesta setmana en vaig fer de poma, i ara que els he enganxat una mica el truc, intentaré fer la vostra proposta.
    Aquí us deixo la meva proposta: http://sucreousifarina.blogspot.com/2012/01/carxofes-gratinades-amb-beixamel-al.html
    Són carxofes amb beixamel de cava i un toc de formatge blau. Espero que us agradi.

    M'agrada

  9. gemma diu:

    Amb un any aquesta convocatòria ha hagafat una fama espectacular, felicitats! Tots esperem la recepta del 15 amb moltes ganes :)
    Han de ser uns raviolis boníssims i molt originals. Jo al final no he participat, tenia algunes idees dolces però cap em satisfeia…

    M'agrada

  10. nee* diu:

    M’encanta la vostra proposta, molt original i segur que d’un gust exquisit.
    La combinació formatge fresc / mató / formatge batut amb la carxofa és de les meves preferides, trobo que li dóna una textura totalment diferent, molt agradable al paladar, però sense renunciar al gust suau de la carxofa de fons.
    Així doncs, no descarto intentar la vostra recepta, quan torni a tenir temps lliure, això sí, jajajja.

    Molts petonets i felicitats per l’anyets de La recepta del 15!!!

    M'agrada

  11. Mònica - Coses de Llàbiro diu:

    Quina il·lusió, un any! Com m’agrada poder-ho compartir amb vosaltres. Enhorabona i felicitats.
    Què valents, pasta fresca, si es que a la Bordeta no tenen por de res! La pasta no dubto que estés boníssima i les fotos són molt xules, la última m’agrada especialment.

    Sento arribar una mica tard…

    http://cosesdellabiro.blogspot.com/2012/01/bunyols-de-carxofa-amb-romesco.html

    Molts petonets i a per molts anys més!

    M'agrada

  12. Bet diu:

    Moltes felicitats per l’any!!!!!!!! :) una miqueta tard us deixo la meva proposta: http://tastarutes.wordpress.com/2012/01/15/pa-de-carxofes-i-parmesa-la-recepta-del-15/
    I què dir d’aquests raviolis??? que són fantàstics!! només he fet una vegada pasta fresca a casa, perquè no tinc la màquina i em fa una mica de mandra! Sabeu que en volia fer uns de semblants? el farcit igual que el vostre, però volia que l’embolcall fos de pernil… a veure si els faig!
    Petonets guapos!

    M'agrada

  13. Irma diu:

    Enhorabona i per molts anys!

    Quina pintassa aquests raviolis!

    Jo ja fa 2 mesos que faig campana, això no pot ser… Aviam si em poso les piles.

    Petonets!

    M'agrada

  14. Teresa diu:

    T’han quedat uns rabiolis de 1a!!! es que la carxofa està bona facis com la facis! bullida amb un raig de bon oli mateix és bona! provar´els rebiolis, fa dies que no faig pasta fresca, i s’ha d’amortitzar la maquineta… petons!

    M'agrada

  15. Eva diu:

    Eiiii!!!
    Jo acabo de requisar de “Ca la sogre” una màquina d’aquestes de fer pasta, l’hem d’estrenar, no???
    Segur que si els hi poso aquests raviolis a les meves feres, se’ls menjarien sense rondinar.
    Petonets.

    M'agrada

  16. Lídia diu:

    Sandra! ara amb la calma quan he arribat a casa estava mirant les receptes! i ostres quina raviolis més xulos! segur que són boníssims, m’hauré d’animar a provar-los perquè la màquina per fer la pasta ja la tinc!!
    petonets

    M'agrada

  17. Mayte diu:

    Soy una adicta a la pasta…si digo que es bellísima…me quedo corta, esa última foto es linda y los rellenos….ayy quien pudiera cenar en su casa!

    Besotes.

    M'agrada

  18. Helena diu:

    Mare de déu santíssima! m’enduc la recepta ara mateix, el farcit m’ha convençut totalment, que bo ha de ser, i amb la vinagreta pel damunt….. ohhh. Jo us haig de demanar disculpes per no haver pogut aportar la meva recepta, arribo tard i sense material per presentar alguna novetat, però a la pròxima no us fallo.
    Pel que fa al tema pasta fresca… us confeso que aquest cap de setmana també em vaig estrenar i vaig fer uns tallarins, sens dubte l gust és genial, i val la pena fer-la a casa…. avist cauran aquests raviolis, gràcies guapos! ;)

    M'agrada

  19. ana diu:

    Ayer publiqué tan rápido que no me dio tiempo a ver las demás recetas, así que aquí he vuelto a verlas todas.
    Maravillosos raviolis, son espectaculares.
    Besos

    M'agrada

  20. Eva diu:

    Quina passada aquests raviolis!!! Han d’estar boníssims!!! M’encanta la foto amb la pasta… :)
    Petunets i enhorabona per aquest any de receptes del 15!!!
    Eva.

    M'agrada

  21. nyanyels diu:

    M’encanta fer pasta i els raviolis són els que més. Són tan versàtils. Aquest han de ser deliciosos. Recepta apuntada. Aquesta vegada no m’ha anat bé participar, a veure si en el proper repte m’hi afegeixo.

    Una abraçada i enhorabona per l’èxit!

    M'agrada

  22. Sònia diu:

    Moltissimes felicitats guapos!!!! I aquest plat…. mmmmm… els proxims reviolis fet a ccasa seran els vostres!!! M’encanta fer pasta fresca!!!!
    Un petonas
    Sònia

    M'agrada

  23. jordi diu:

    Molt bona pinta!!
    Lleuger i si entra pels ulls…
    Gran recepta, es una manera de fer carxofes ben especial, per un dia tenir convidats i sorprendre a tots els comensals.

    Felicitats!!

    M'agrada

  24. fem un mos diu:

    Aquesta vegada m’ha estat del tot impossible de poder passar una recepta amb carxofes, però estic salivant de totes les que he llegit.
    Aquests raviolis tenen d’estar boníssims, amb el teu permís m’anoto la recepta.
    Molts petons

    M'agrada

  25. Neus diu:

    1 any??? com pasa el temps… no ho semblava jajajaja,
    Un any d’exits pq l’idea es bona, recollir el máxim de receptes fetes amb un ingredient.

    Aquest raviolis son una meravella, bueno poder fer-la a casa i farcir-la del que vulguis es tot un plaer.

    Petons

    M'agrada

  26. ingrid diu:

    De nou, enhorabona per l’èxit obtingut!!!! sou uns cracks!! això només pot fer que créixer i créixer!!! I com no podia ser de cap altra manera la vostra proposta és exquisida!! quina pasta!!!
    Molts petonetsss

    M'agrada

  27. margot diu:

    Ostres que bé que te han quedat els raviolis, adoro la carxofa de totes les maneras.
    Felicitats per aquest any, es impresionant cuantes receptes sen fet.
    Os espero al concurs de verdures al meu bloc.
    Petonets.

    M'agrada

  28. fresa&pimienta diu:

    Como tu bien dices, hacer la pasta en casa de vez en cuando es my gratificante, a mi me gusta mucho hacerla, aunque la cocina me queda absolutamente “invadida” de harina, pero da igual …es tan “hogareño” !!!! el relleno que habéis utilizado me encanta y nunca he rellenado los ravioli con alcachofas y mató, sin duda van a ser los próximos que haga ;) un beso guapos

    M'agrada

  29. Frabisa diu:

    Esos raviolis me han dejado frita, que ricosssssss con ese relleno, madreeeeee, me encantan.

    Yo también entré en el mundo de la pasta fresca y es una maravilla, me encanta, además, el invierno es ideal para jugar a las harinitas.

    Yo prometo que cualquier mes de estos me uno a la receta del 15, todo es cuestión de que me organice, pero me apetece y eso es ya un gran paso…

    Muuuuchas felciidades por este año tan plagado de éxitos de participación.

    un besazo

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.