Bacallà a la llauna

Si alguna cosa bona tenim al nostre país és que absolutament totes les tradicions que anem trobant al llarg del calendari, sempre van acompanyades d’alguna menja típica.

Per Pasqua no hi ha dubte que la reina és la mona en totes les seves variants, però abans d’això tenim les set setmanes de Quaresma durant les quals, segons tradició catòlica, es practicava dejuni i abstinència.

D’aquí ve precisament el nom de Quaresma, doncs és un període que dura quaranta dies exactes (de dimecres de cendra a dissabte sant, sense comptar els diumenges) pel simbolisme que la religió cristiana donava a aquest número: van ser els dies que Jesús va dejunar al desert, els dies que va durar el diluvi universal, etc.

I a arrel de tot això, d’una manera ja diluïda i poc estricta, ens ha quedat el costum de que els divendres de Quaresma “no es pot” menjar carn, principalment el divendres sant, i s’ha convertit en un dia en el que tradicionalment es menja peix, abundant sobretot les receptes de bacallà.

La d’avui és una de les maneres més clàssiques de preparar-lo: el bacallà a la llauna. No gaire complicat de fer, i amb un bon bacallà, sempre ens donarà un plat espectacular.

Ingredients (2 pers.)

– 2 lloms de bacallà dessalat

– 4 grans d’all

– 1 got de vi blanc

– 1 cullerada de pebre vermell

– Farina

– Oli d’oliva

Preparació

Enfarinem el bacallà i el fregim en una paella amb oli. El passem a una llauna de forn.

En el mateix oli (si n’hi ha massa, en retirem una mica) hi fregim els alls laminats, i quan estiguin rossos hi afegim el pebre vermell i immediatament el vi. Ho deixem bullir durant uns 5 minuts perquè redueixi una mica, i ho posem per sobre del bacallà.

Posem la llauna al forn durant preescalfat a 200º durant uns 10 o 15 minuts, segons la mida dels talls del bacallà. Vigilem que no s’enganxi a la llauna.

Bon profit, i bona cuina!

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Bacallà confitat sobre crema de nyàmeres

Bacallà en tempura amb romesco de carxofes i favetes

39 pensaments sobre “Bacallà a la llauna

  1. Donibaneko (@Donibanek0) diu:

    M’encanta! et quedo deliciós …
    Jajaja quan jo vaig arribar a Barcelona, pensava que bacallà a la llauna, era com una llauna de sardines i sempre deia no0o per favor! jejeje! ara només de veure’l ja em fa aigua la boca ..
    Petonets i feliç setmana macos!

    M'agrada

  2. albota diu:

    Jo aquest any ja he fet una quarentena, així que ara menjaré el que em doni la gana. Però aquest bacallà ha d’estar taaaaan bo!!! Darrerament estic fent una addicció al pebre vermell….
    petonets

    M'agrada

  3. joaquina diu:

    No l´he fet mai així, i veig que es ben ràpid i segur que està bonissim.. el faré que la cassoleta de bacallà de cada any em dona molta feina… Copiada queda. Petons,

    M'agrada

  4. La cuina violeta diu:

    El bacallà el facis com el facis queda bo. El teu t’ha quedat de 10 no, de 20! I més senzill i fàcil no pot ser. Nosaltres només seguim les tradicions per les menges…
    Bona setmana Sandra i Xavi,
    Nani

    M'agrada

  5. Marina diu:

    Tens tota la raó, Sandra! A Catalunya les festivitats sempre se celebren amb teca! I mira, com aquest bacallà, que podria estar sol però és a la llauna!! I això vol dir… exquisit!! Gràcies per compartir-lo, encara que només pugui ser virtualment… :-( Petonet!

    M'agrada

  6. programaquinsfogons diu:

    Tot i que el tema quaresma i no menjar carn el divendres sant no el toco gens, M’ENCANTA el bacallà i qualsevol excusa és perfecta per menjar-ne i més amb una fantàstica recepta com aquesta! Us ha quedat molt bé i la foto preciosa. Petons

    M'agrada

  7. Anna i Cristina diu:

    Ostres, quina casualitat tú!! nosaltres estem fent l’esborrany del bacallà a la llauna per publicar-lo en breu….Ens encanta el bacallà de totes maneres i ” a la llauna” és una variant molt facileta xo que al mateix temps queda molt bo. Les fotos us han quedat molt maques!!
    petons!!

    M'agrada

  8. roser85 diu:

    El bacallà a la llauna només el vaig tastar un cop i em va encantar!! si és que el bacallà de totes maneres m’encanta!! el vostre te una pinta…..m’enduc la recepta!! petons

    M'agrada

  9. Mònica - Coses de Llàbiro diu:

    M’encanta, m’encanta, m’encanta moltíssim! La meva mare el feia taaaaaaaaaan bo! Suposo que per això m’agrada tant el bacallà!;)
    Molts petonets.

    M'agrada

  10. ana diu:

    El bacalao es un pescado que me gusta mucho. En cualquier receta que he probado no me ha desilusionado, así que esta vuestra tiene que estar de muerte.
    La probaré.
    Besos, guapos

    M'agrada

  11. Judith Elmóndejuju diu:

    a la Bordeta no es pot menjar mai carn, no? jajajajajajaja. sabeu que el bacallà a la llauna és el meu plat preferit??? com m’agrada! suposo que arribo tard a dinar, però a veure si em dona temps de venir a sopar. petonets guaposssssssssssssssssssss

    M'agrada

  12. Pilar diu:

    En casa jamás se hizo esa tradición, pero como me encanta el bacalao y así preparado más aún, sería capaz de comerlo casi a diario; es un platazo.
    Besos

    M'agrada

  13. starbase diu:

    Ja teniu raó sobre les tradicions i la cuina ja, per sort entre tots tenim clar on podem trobar un gaudiment totalment transversal que ens alegra a quasi tots :)

    M'agrada

  14. Vicent diu:

    L’haurem de tastar! M’agarada conèixer els plats famosos, o que són tradicionals d’alguns indrets.
    Per cert, dec advertir d’una inexactitud: Els quoranta dies són des del Dimecres de Cendra fins el Diumenge de Rams (no el de Pasqua)
    salut i bons aliments!

    M'agrada

  15. dolaglria diu:

    UAAAUUUU!!! Aquest és el bacallà de l’àvia, però enlloc de pebre vermell li donava color amb tomàquet. I com que erem molts ens posava patates al suquet… i alguns de nosaltres preferiem les patates al bacallà… Ai, canalla :-) !

    A mi també m’encanten les tradicions i sempre les seguim per la part culinària, sobretot les de Reus!!

    PTNTS
    Dolça

    M'agrada

  16. Paula diu:

    Sr. wordpress:
    Li estic molt agraïda perquè quan poca gent podia comentar a la Bordeta a mi em va deixar comentar sense problemes, tota una deferència per part seva. Gràcies.
    Però…em pot explicar perquè no em surt l’actualització quan toca??? Tanta sort que sóc fan de la Bordeta i entro per inèrcia a veure que han fet els meus nens. Procuri que no torni a passar o rebrà una visita lupitera. No, no és una amenaça.
    Ara sí, guapos meus: m’encaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanta!! La Lupita voldrà que l’adopteu ja, però ja…clar la mamà no li preparà aquest bacallanet!
    La foto mooooooolt xula!
    Petons!

    M'agrada

  17. Bet diu:

    Per fi puc comentar!! he estat uns dies una miqueta aïllada “internèticament” parlant jejeje això que ja li tenia l’ull posat a aquest bacallà tan bo que heu fet!! sabeu que n’he menjat molt poques vegades de bacallà a la llauna? de fet no recordo quan va ser l’última! Crec que ja va sent hora de fer-lo, m’emporto la recepta! petonets guapos!

    M'agrada

  18. carmegc diu:

    Que bonic és seguir les tradicions, però sobretot les culinàries. M’encanta el bacallà i així a la llauna ha de ser boníssim.
    Petons

    M'agrada

  19. Mglòria diu:

    Mai m’hagués imaginat que fos tan fàcil de fer. Això de la llauna em pensava que havia de ser més complicat!
    Tot s’ha de dir: no sóc gaire bacallanera. Com més m’agrada el bacallà és amb una crostra d’all i oli gratinat pel damunt!
    A casa el divendres Sant sempre es guisa el bacallà amb ous durs. I a Riudoms cigrons amb bacallà. Com molt bé dieu, el bacallà és molt agraït i a Cataluny en tenim una gran varietat de preparacions.

    M'agrada

  20. guspiresqueviatgenambelvent diu:

    Jo el bacallà no l’he fet mai a la llauna, i em sembla que aviat hi posaré remei, perquè la vostra recepta m’ha agradat molt. Gràcies, guapus! i… no tenim Mona aquest any?;-)
    Una forta abraçada família!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.