Confit d’ànec amb patata i poma, i salsa de vi negre

L’entrada d’avui és una col·laboració amb Mercats de Barcelona, per a la revista Infomercats. Esperem que gaudiu de la recepta!

···

Un matí de dissabte

Aquesta nit tenim convidats a la Bordeta i volem sorprendre’ls com es mereixen. La Sandra ja té el sopar decidit, així que només cal anar a comprar les coses que ens falten.

És dissabte al matí, i agafem el carretó per anar cap a mercat. Passem de llarg, però, i creuem Creu Coberta, anirem abans a ca la Nuri a comprar el vi pel sopar, i també una ampolla de vermut, doncs el tenim ja a punt d’acabar-se. El seu, amb diferència, és el que més ens agrada, preparat amb una mica d’amargant al seu celler.

Tornem cap al mercat i entrem per la porta lateral del carrer Hostafrancs. Passem un moment per davant de la parada de fruita seca (ja estem començant a pensar en la Castanyada!) i veiem que el pinyó va quasi a 50 euros el quilo! Renoi, enguany sortiran cars de fer, els panellets!

Una mica de volta per aquí i per allà, caminant pels passadissos i mirant taulells. Sembla que estiguem buscant el millor preu, però és més aviat com fer una ronda per anar-se submergint en l’ambient del mercat; realment acabarem comprant a les parades de sempre.

Primer anem al Carbonell a agafar una mica de bacallà: volem fer brandada, i ja ens diuen que no cal pas morro, per a això. Ens dóna un parell de trossos de filet, que surten més a compte. El bacallà és remullat, així que no caldrà dessalar-lo, només hem de deixar-lo en aigua fins que el fem servir perquè quedi més suau. I com que és per fer-ho dilluns, ja ens va bé.

Passem per davant del peix i tenen la parada plena, estan tots tres molt atrafegats; per sort avui no n’hem d’agafar i no farem cua. Sentim paradistes que comenten que últimament ve menys gent: la crisi, el jovent que no segueix la tradició d’anar a mercat…

Segurament tenen part de raó, però ens agrada pensar que és un model que funciona, i que a Barcelona especialment torna a ser cada vegada més viu. Els mercats ja remodelats, i els que a poc a poc van estrenant instal·lacions, escampats per tots els districtes de la ciutat, aglutinen el comerç de barri i donen força a les compres de proximitat, que tothom prefereix cada vegada més. Al mercat hi ha les àvies de sempre, però també se’n veu, de gent jove!

Caminant caminant quasi ens passa per alt que a l’Alonso tenen rossinyols! No ens en podem estar i en comprem un grapat, segur que alguna cosa bona en farem.

Arribem al Farina i agafem pasta fresca per dinar avui: raviolis de fontina, ricotta i tòfona, i per acompanyar, una bona salsa de bolets.

Ja ens falta poc, només agafar unes pomes a la Montse i finalment passar per la Manolita a recollir els confits d’ànec, que seran l’ingredient estrella del sopar.

Marxem cap a casa, a dinar la pasta que acabem de comprar i a preparar el confit per al sopar. En farem uns timbals amb poma i patata acompanyats d’una salsa de vi negre. Un plat rodó, cent per cent de mercat.

.

Ingredients

– 3 cuixes de confit d’ànec

– 3 patates

– 2 pomes

– Mitja ceba

– ¾ d’una ampolla de vi negre

– 100 ml d’aigua

– Una branca de romaní fresc

– 3 culleradetes de sucre morè

– Melmelada de gerds

– Oli i sal

Preparació

Desossem les cuixes de confit i en reservem el greix. La carn l’esmicolem ben petita i la guardem a la nevera.

En un cassó sofregim la ceba tallada junt amb els ossos i una cullerada del greix d’ànec, durant uns 5 minuts. Ho cobrim amb el vi i l’aigua, hi posem una branqueta de romaní, i ho deixem reduir una bona estona fins que s’hagi evaporat l’alcohol i quedi una salsa ben densa (ho podem lligar amb una mica de mantega i greix d’ànec, o, si la volem més espessa, podem afegir-hi una culleradeta de farina de blat de moro desfeta en una mica d’aigua).

Mentrestant posem a bullir les patates pelades i tallades en abundant aigua i sal fins que siguin ben toves. Les pomes les pelem, les tallem a daus petits i les rostim en una paella amb un parell de cullerades del greix d’ànec sobrant. Al final de la cocció les caramel·litzem amb un parell de culleradetes de sucre morè. Quan les patates siguin ben cuites, les afegim a la paella i amb una forquilla les aixafem per fer-ne un puré. Rectifiquem de sal.

Per muntar el plat posem un anell d’emplatar al mig i fem una primera capa del puré de poma i patata, i a sobre una segona amb la carn del confit que haurem escalfat prèviament. Ho salsem amb la salsa de vi negre calenta, i ho decorem amb melmelada de gerds i una branqueta de romaní.

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Gotets de confit d’ànec, poma i melmelada de carbassa‏

Pollastre a la cervesa negra

43 pensaments sobre “Confit d’ànec amb patata i poma, i salsa de vi negre

  1. Bet diu:

    Quin plat més bo!! m’encanta la barreja de poma i patata, i amb l’ànec i la salsa de vi negre… espectacular, un 10!! :) Per cert, l’escrit està molt ben fet, ja m’imaginava passejant pel mercat també!
    Aquest any a l’assignatura de projectes haurem de fer la reforma d’un mercat de Barcelona, em fa molta il·lusió, m’encanta anar al mercat!!
    Petons guapos!!

    M'agrada

  2. GEMMA diu:

    Ehhh, que casi comprem a les mateixes parades!!!!
    I que bons que son els confits d’anec. Jo, en compro per mi sola, que a casa no els hi agraden…i emposo les botes…
    Aquesta recepta l’apunto a pendents, segur…
    Petonets.

    M'agrada

  3. Carmeta diu:

    El plat és espectacular! I el relat de l’excursió fascinant! Tota una aventura això d’anar al mercat amb vosaltres :) M’ha encantat “acompanyar-vos”!!

    M'agrada

  4. gemmaclofent diu:

    Visca els mercats municipals! És un lloc fantàstic per passar-hi un dissabte el matí magnífic, oi?
    La recepta em sembla genial, de les que m’agraden a mi: senzilla, deliciosa i amb un resultat sensacional!

    M'agrada

  5. Marina diu:

    No hi ha res millor que comprar als mercat. A mi, aquelles olors, m’extasien i hi vaig sempre que puc. Us ha quedat un plat perfecte, Sandra!!! I quines fotos! Potser és que ja heu fet algun curset amb el Martí? noia, m’heu deixat ben sorpresa. La combinació de sabors és excel·lent! Petonets

    M'agrada

  6. Palmira diu:

    Una introducció per a somniar dels mercats de Barcelona que m’agraden/m’agradaven tant! I una recepta fantàstica, és la millor manera de menjar confit d’ànec em sembla amb aquesta salseta.
    Petonets,
    Palmira

    M'agrada

  7. roser85 diu:

    osti que bo ha de ser aixo!! una prsentació perfecte pero un sabor que no em puc ni imaginar…l’he de tastar! aixi que….recepta apuntada! petons

    M'agrada

  8. Lídia diu:

    Visca els mercats! jo també hi vaig a comprar!!! per cert sabeu que l’altre dia vaig fer uns canelons molt semblants farcits de confit? el dia que els pengi ho veure-ho!!

    molts petonets

    M'agrada

  9. Gemma diu:

    Com m’agrada anar a mercat! Tot surt més bo després d’haver anat comprant tots els ingredients allí, anant de parada en parada, xerrant amb la dependenta de quin temps farà, de si ha es fan bolets, si els pinyons enguany han pujat molt, de quina bona pinta tenen les figues,… és tot un goig!
    El vostre plat és de l’alçada d’estrella michellen!
    Una forta abraçada, guapus!

    M'agrada

  10. Anònim diu:

    Quin escrit més xulo, era com si us estés mirant per una finestra!;)
    Enhorabona per la col·laboració i per aquest plat de luxe.
    Molts petonets.

    M'agrada

  11. Catieu diu:

    Felicitats per la col·laboració!! Una entrada molt xula!!! I la recepta espectacular, m’encanta el confit d’ànec i amb la resta ha de ser una delicia!!!
    Petons parelleta

    M'agrada

  12. Olga Casanova diu:

    Sou espectaculars……no puc dir res més!!
    Com més va més bocabadada em quedo amb les vostres receptes i la vostra presentació dels plats!!!
    Entre vosaltres i la Joaquina Mayós de la Cocina de losInventos…..em feu al·lucinar!!!!
    Gràcies per les vostres propostes!!!
    Salut!
    Olga

    M'agrada

  13. judith diu:

    el proper dia que ens veiem portarem un boli i una llibreteta per tenir un autògraf vostre!!!! ;) sou els millors guapos. Un plat de luxe, com sempre. petonetssssssssssss

    M'agrada

  14. Sílvia Soto Martí diu:

    Quin relat més maco del vostre dia al mercat!!!
    I quin plat de mercat de luxe que us ha quedat! Els convidats devien llepar-se’n els dits!!! Jo també crec que cada vegada hi ha més joves que compren a mercat, hem de recuperar la tradició i la compra de proximitat!!! Visca els mercats i visca la Bordeta!!!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    M'agrada

  15. Anònim diu:

    El vostre va ser un dia de mercat fantàstic i molt ben aprofitat.
    El plat una delícia, amb el que m’agrada mi el confit d’ànec Ummm
    Petons

    M'agrada

  16. albota diu:

    I que no sóm joves nosaltres que anem al mercat cada setmana?
    Aquest timbal ha de ser exquisit!!!!!! fa temps que al taller de cuina no fem aquest tipus de plats, hi haurem de posar remei!!!!
    petonets cracs!

    M'agrada

  17. Pilar diu:

    Es que vaya mercados tenéis en Barcelona, de los que crean afición. Uno de mis “monumentos” favoritos cuando voy es la Boquería. Mis amigos me miran raro, pero nunca fallo.
    La receta es un platazo,me encanta.
    Besos

    M'agrada

  18. silver account diu:

    La darrera vegada que vam estar a França, amb els nostres amics Florence i Patrick, vam tenir l’ocasió de fer algunes compres interessants al mercat de Sarlat, una autèntica joia gastronòmica. Dos del achats que em van fer més il·lusió van ser unes llaunes de confit de canard i una terrina de foie de canard de la regió del Perigord, una de les regions més reputades en la cria d’ànecs de tot França. Com que aquest dissabte teníem convidats d’honor (l’Àlex i l’Eli) vam decidir fer un sopar temàtic amb el foie de primer i el confit com a plat fort. Les postres van ser un exquisit batut de síndria –idea de l’Anna, del Kiwi blau – acompanyat d’una bola de gelat de meló i una cirereta.

    M'agrada

  19. Retroenllaç: Un matí de dissabte |

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.