Arròs sec de gambes i sèpia

Arròs sec de gambes

Impressionant el que hi ha en aquesta paella, oi? Servidor va passar pel mercat a buscar unes bones gambes i una sèpia ben maca, i com veieu, la Sandra en va fer meravelles!

Normalment a casa som més de caldosos o de risottos, però ja fa temps que la Sandra deia que volia fer un arròs sec de categoria, i us asseguro que se’n va sortir: això va quedar de matrícula d’honor!

I per maridar-ho la gent del celler Maset del Lleó ens han deixat tastar altra vegada els seus productes. Aquesta vegada ens han fet arribar un vi blanc jove, el “Donzell“.

És el primer vi de la collita d’aquest 2012, i per això és un vi afruitat molt lleuger, ideal per prendre’l molt fred acompanyant un plat com el que us hem portat.

Ingredients

– 200 g d’arròs perlat de Pals (o bomba)

– Una dotzena de gambes vermelles

– Una sèpia mitjana

– Una ceba petita

– 2 tomàquets pera

– Un all

– Una cullerada de pasta de nyores

– 5 o 6 brins de safrà

– Pimentó de la Vera

– Un raig de vi blanc

– 2 vegades i mitja el volum d’arròs d’aigua

– Oli i sal

Preparació

Pelem les gambes i les reservem. En sofregim el cap i les peles en una mica d’oli fins que comencin a enrossir, hi afegim un bon polsim de pimentó de la Vera, cobrim amb l’aigua, salem i deixem coure uns 20 minuts amb la cassola tapada. Colem el fumet i el reservem.

Sofregim en una paella la sèpia amb una mica d’oli, la retirem i la reservem.

En aquell mateix oli hi afegim la ceba ben picada i la deixem coure a foc molt lent fins que comenci a enrossir, és el moment d’afegir els tomàquets ratllats i l’all picat molt petit. Ho coem fins que el sofregit quedi amb una textura semblant a la de la melmelada, ben caramel·litzat.

Hi posem una cullerada de carn de nyora, els brins de safrà i pimentó, hi donem un parell de voltes i remullem amb el raig de vi blanc, que deixarem evaporar.

Afegim la sèpia i cobrim amb el fumet de gambes (és interessant que al preparar-lo el salem bastant, doncs l’arròs absorbeix molta sal i podria quedar soso).

Ho deixem coure tot uns 5 minuts i hi afegim l’arròs, procurant que quedi ben repartit per tota la paella. És important no remenar l’arròs durant tota la cocció, si cal s’agafa la paella per les nanses i es sacseja.

Coem a foc viu els primers 5 minuts i la resta (uns 13 minuts) a foc més baix. Tapem amb paper de diari uns 5 minuts amb el foc apagat.

Fregim les gambes en una paella roent amb oli i sal i les afegim a l’arròs a l’últim moment.

Bon profit, i bona cuina!

Arròs sec de gambes

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Arròs caldós de gambes, carxofes i rossinyols

Arròs negre

32 pensaments sobre “Arròs sec de gambes i sèpia

  1. roser85 diu:

    que bo que ha de ser aquest arròs!! té socarrat?!! perquè llavors ja és la repera! jaja m’encanta un bon plat d’arròs! petons

    M'agrada

  2. Cósima diu:

    Buenísima pinta. Creo que a todos hay cosas en la cocina que se nos resisten. Algo que nunca hacemos porque lo probamos un día y fué un desastre. Eso me pasa con el arroz. Así que copiaré íntegramente tu receta y volveré a intentarlo. Tiene que estar riquísimo. Ya me lo imagino con un poco de ali oli.

    M'agrada

  3. Palmira diu:

    Jo crec que sec o caldòs, cada tipus d’arròs té el seu encant, oi? I aquest em sembla deliciòs, puc sentir el seu fumet arribant fins a itàlia (on no tenen arròs bomba!).
    Petonets,
    Palmira

    M'agrada

  4. Montse de Sants diu:

    Quina passada d’arròs parella! Fa una pinta estupenda, i us ho diu una néta de valencians…!! Els bons ingredients i el carinyo en fer l’arròs són els ingredients bàsics. Vosaltres l’heu brodat! Petonets

    M'agrada

  5. dos entre bambalinas diu:

    Us ha quedat de vici! A casa els diumenges sempre dinem algún arròs sec, i aquest teu per la meua terra el nomenem arròs del senyoret (ja que no t’has d’esmbrutar els dits pelant marisc). Ara mateix tinc gana d’aquest, i amb socarraet, molt bò!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.