Pa rodó (sense amassar)

Pa rodó sense amassar

Aquest cap de setmana passat vam fer calçotada a casa, i vam preparar un bon pa per acompanyar l’àpat. No hi ha res com unes llesques torrades per acompanyar l’allioli i la salsa dels calçots!

La recepta d’aquest pa és molt fàcil de seguir, doncs no hem de fer l’esforç d’amassar, però a canvi es necessita temps per a les fermentacions i els plegats que es fan a la massa.

Pel que fa al llevat, l’hem fet amb el de forner sec que es ven en sobrets. Ho hem fet perquè la recepta que hem agafat de referència (de Salseando en la cocina) ho explicava així, però ho podem substituir per llevat fresc. El factor de conversió sec/fresc és 1/3.

L’altra característica important: el courem al forn però dins d’una olla tapada, així conservarem la humitat de la massa sense haver de vaporitzar. Alerta amb l’olla que no tingui cap element de plàstic!

Animeu-vos a provar aquest tipus de pa, queda impressionant i és molt, molt fàcil de preparar!

Ingredients

– 500 g de farina de força

– 350/375 ml d’aigua tèbia

– 1 sobre de llevat de forner sec (uns 5 g)

– 10 g de sal

– 1 cullerada de massa mare deshidratada (opcional)

Preparació

Posem la farina al bol per mesclar i hi afegim l’aigua tèbia (350 ml i més endavant n’afegirem més si és necessari). No ho toquem, i ho deixem així durant 5 minuts.

A continuació, amb l’espàtula, pastem durant un parell de minuts fins que la farina absorveixi tota l’aigua. Ens ha de quedar una mescla densa però fins a cert punt fluida, no una massa dura. Podem afegir-hi una mica més d’aigua segons com estigui. Tapem amb un drap de cotó i deixem reposar 3/4 d’hora.

Hi afegim ara el llevat i la sal i els incorporem bé a la mescla. També hi mesclem la massa mare deshidratada si volem posar-ne (nosaltes ho vam comprar al Baltà Farinetes però és totalment opcional, no fa la funció de llevat que té la massa mare viva, sinó que només hi aporta un sabor més intens).

Deixem la massa tapada durant uns 15 minuts i a continuació l’aboquem al marbre enfarinat. Amb l’espàtula l’aixquem per un lateral i la dobleguem sobre si mateixa sense fer força. La massa serà fluida i enganxosa, enfarineu-vos bé les mans! Retornem la massa al bol enfarinat i deixem reposar 1 hora o hora i mitja tapat amb un drap.

Tornem a treure-la i a plegar-la, i novament la deixem reposar una mica més d’una hora. En total la plegarem 3 vegades, i finalment la tornem al bol. El tanquem amb film transparent i el deixem a la nevera unes 12 hores aproximadament.

L’endemà posem la massa sobre el marbre i la pleguem unes quantes vegades sobre si mateixa (sense fer-hi força, només estirar-la una mica i plegar-la). Després de 3 o 4 plecs comencem a bolejar-la, replegant el marge exterior cap a la part central inferior de la massa. Si repetim aquest gest mentre donem voltes a la massa ens agafarà forma de bola.

Tornem a deixar reposar la massa bolejada durant una hora dins el bol enfarinat i tapat amb un drap humit.

Preescalfem el forn al màxim de potència (uns 250ºC) amb una olla a l’interior. Farem sevir una olla amb tapa sense parts de plàstic: tota de metall i/o vidre.

Treiem l’olla del forn vigilant de no cremar-nos, hi escampem una mica de farina a l’interior, i hi posem la bola de massa sense pressionar-la ajudant-nos amb l’espàtula.

Enfornem a 200ºC amb la tapa de l’olla posada uns 40 minuts. La tapa ens retindrà la humitat del pa i no caldrà vaporitzar. Passat aquest temps retirem la tapa de l’olla i deixem 15/20 minuts més fins que enrosseixi bé la crosta.

Aboquem el pa fora de l’olla (ja veureu que no s’enganxa pas) i comprovem la cocció picant sota el pa i sentint que sona a buit. Deixem refredar sobre una reixeta.

Bon profit, i bona cuina!

Pa rodó sense amassar

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Rosca de bolets

Pa, segons el mètode Bertinet

Pa d’olives verdes

33 pensaments sobre “Pa rodó (sense amassar)

  1. antonia diu:

    Tinc l’olla!! segur que el faig o al menys ho intento, quan ho feu vosaltres sembla facil. La farina era integral? perquè la recepta no diu res i em sembla un color molt morè.

    M'agrada

  2. Pilar diu:

    Dios mío dame paciencia, pero dámela YA. De lo contrario no podré hacer éste pedazo de pan. Si quieres yo pongo el jamón, tengo un Joselito que quita el hipo
    Besazos

    M'agrada

  3. Bet diu:

    Jo també m’apunto a provar-lo!!! però m’esperaré a les vacances de setmana santa, que abans no podré! La crosta i la molla es veuen perfectes i segur que aquest cop el Xavi està encantat de no haver d’amassar! oi? :)
    Petonets i fins aviat!!

    M'agrada

  4. Cósima diu:

    Sandra, estas son las recetas que yo necesito. Tengo el brazo derecho siempre fastidiado y me cuesta muchísimo amasar. Así que tu receta me viene estupendamente. Besitos.

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.