Baklava

Baklava

La setmana passada vam publicar una recepta on l’estrella eren els fruits secs, i avui tornem a fer-los protagonistes del bloc.

Aquesta vegada amb una recepta que vam fer fa un temps però teníem encara pendent de publicar, esperant a un racó de l’ordinador!

Per aquells que no coneixeu la baklava, són unes postres tradicionals d’una amplia zona que va des del sud-est d’Europa fins al subcontinent indi passant pel Pròxim Orient, i que consisteix en pasta filo farcida de fruits secs i banyada en almívar o mel.

És un dolç realment dens i calòric, doncs es prepara untant cada capa de pasta filo amb mantega, i a més a més molt dolç. Però a nosaltres ens encanta, tot i que més de dos trossos seguits ja embafen!

Tot i que pot semblar complicat de preparar, és tot el contrari: simplement és entretingut; si ens organitzem bé ens quedarà perfecte sense cap problema.

La recepta l’hem treta del bloc “Entre barrancos“, tot i que hem fet algun petit canvi d’ingredients, però el procediment és el mateix.

Esperem que us animeu a provar de fer-la!

Random.org

I ara anem a allò que tots estàveu esperant!

La setmana passada us vam proposar de participar al sorteig d’un llibre de receptes de la Samantha Vallejo-Nájera, que ens va oferir l’Editorial Planeta.

Fins ahir a la nit vau tenir temps de comentar per entrar en el sorteig, i ja tenim el resultat, després de passar, com sempre, per la web “Random.org”.

Tot i que hi havia 90 comentaris només en comptaven 86, doncs alguns vau comentar dues vegades! I aquí teniu el resultat, de l’1 al 86 ha guanyat el comentari número 7 (el número de la sort!!), que correspon a la Gemma del bloc “Caprofiti“!!

Enhorabona, Gemma! Ens posarem en contacte amb tu per fer-li arribar la teva adreça a l’Editorial Planeta i així puguis rebre el llibre a casa!

Ingredients

– 1 paquet de pasta filo

– 250 g de mantega

Farcit

– 150 ametlla crua

– 100 nous

– 3 culleradetes de sucre

– 1 culleradeta de canyella en pols

– Un polsim de nou moscada

Almívar

– 250 aigua

– 250 sucre

– 2 cullerades de mel

– El suc d’una llimona

– Una pell llimona

– 1 culleradeta de sucre avainillat

– 1 clau d’espècie

– Canyella en branca

– Aigua de tarongina

– Nou moscada

Preparació

Preescalfem el forn a 200ºC.

Triturem els fruits secs ben petits, però amb compte de que no quedin fets pols! Hi barregem el sucre, la canyella i la nou moscada.

Desfem la mantega (podem fer-ho al microones revisant-la cada 30 segons), i comencem posant un paper sulfurat sobre la safata de forn i pintant-lo bé amb la mantega.

Obrim la pasta filo i (alerta!) la mantenim tapada amb un drap humit per evitar que se’ns assequi.

Untem bé de mantega usant un pinzell una cara de la primera làmina de pasta filo, i la posem cara avall sobre la safata de forn. Pintem ara amb mantega l’altra cara de la làmina, i continuem amb una segona peça i la posem a sobre. Seguim així amb la meitat del paquet de pasta filo (unes 10 làmines).

Escampem bé la barreja de fruits secs per sobre de la safata de forn amb la pasta filo, i tornem a posar-hi la resta de làmines que ens queden, seguint el mateix procediment.

Després de posar mantega per sobre a l’última làmina, tallem tota la massa fent una quadrícula, intentant fer els talls ben profunds i evitant que se’ns trenqui gaire.

Ho posem al forn durant 30 minuts fins que estigui daurada la massa.

Mentrestant preparem l’almívar posant en un cassó al foc tots els ingredients.

Quan la baklava estigui llesta la retirem de la safata del forn i amb un pinzell escampem per sobre l’almívar calent deixant-la ben impregnada.

Esperem que es refredi, i ja podem gaudir-ne!

Bon profit, i bona cuina!

Baklava

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Carquinyolis de pipes

Pastís de pera i ametlla

25 pensaments sobre “Baklava

  1. GEMMA diu:

    Ehhhh!!!!! Moltes gràcies!!!! Quina al.legria, despres d’uns dies desconectada del mon blocaire, avui mi poso una estona i em trobo aquesta sorpresa…
    Gràcies guapos!!!

    M'agrada

  2. abril diu:

    Uf… que bones les baklaves… !!!! i us ha quedat supercruixent !!!! a mi m’agraden molt, tot i que prefereixo que estiguin banyades d’almivar, com heu fet vosaltres, que de mel….aquesta en massa propoció em mareja una mica….
    Bon cap de setmana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    M'agrada

  3. elmondejuju diu:

    des de que m’ho vas dir al FB que tinc pendent la recepta!!!! no l’he tastat mai i ha d’estar boníssima!! petonets guapus i bon cap de setmana!!! (PD: no se com no he participat al sorteig!! buaaaaaaaaaaaaaaaa)

    M'agrada

  4. la cuina violeta diu:

    Receptes així no es poden tenir al calaix dels oblits. S’han de fer i s’han de treure. Una exquisidesa d’allò més. Felicitats a la Gemma. Com que a l’estiu estic sense internet i m’assebento de les coses quan puc no vaig veure el sorteig del llibre. De totes maneres m’agrada que l’hagi guanyat la Gemma.
    Bon cap de setmana,
    Nani

    M'agrada

  5. Bet diu:

    Hola guapos!! Ostres no n’he fet mai de baklava! i de fet n’he menjat ben poques vegades però sempre m’han agradat.
    Us han quedat fantàstiques!! Tot i que si les faig a casa meva me les faran menjar totes a mi, que estan en plena operació estiu :P
    Molts petonets!!

    M'agrada

  6. Pili Folch diu:

    Mira que els dolços massa dolços no em criden massa l’atenció, però reconec que aquest sí que m’agrada, perquè m’encanta la pasta filo, els fruits secs i la canyella, així que segur que m’animo a fer la recepta.
    Petons!

    M'agrada

  7. starbase diu:

    Sempre he pensat que els baklava són com petites bateries atòmiques de calories infinites. Veient els ingredients i tal… em sembla que infinites no però quasi… jejejeje

    Ara, boníssims!! :)

    M'agrada

  8. aficionatsalssenders diu:

    Sempre he volgut fer aquesta pasta! Un dia m’hi vaig provar però em va quedar massa seca, acostumada a les originals que tenen mel pertot arreu! M’apunto la teva recepta al pinterest a veure si m’animo a fer-la!

    M'agrada

  9. Sílvia Soto Martí diu:

    Saps a qui li encata la baklava? al Miquel! És un apassionat dels fruits secs i malgrat la recepta és molt dolça li encanta que els protagonistes siguin els fruits secs. A Grècia hi havia una botiga que en tenia grans plates a l’aparador i la compràvem a talls (tallets ;) ). La vostra us ha quedat perfecte!! Molts petons guapos meus!

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    M'agrada

  10. Lídia diu:

    Quina llàstima no haver pogut participar al concurs, però porto uns dies a tope de feina…. Quina pinta aquesta baklava, jo amb un xic en tindria prou, perquè àquestes coses tant dolçes no m’acaben de convencer, però ho provo segur!

    petonets

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.