Mini tacos de tonyina amb umeboshi

Mini tacos de tonyina amb umeboshi

Aquesta vegada hem trigat una mica més, però el “Rebost Gourmet” torna a ser aquí, amb un nou producte, per utilitzar-lo de tres maneres diferents, com veureu en la nostra proposta i amb les de la Nuni de “Cuinetes” i la Bet de “Tasta Rutes”.

Ens n’hem anat fins a l’altre extrem de l’hemisferi, a terres japoneses, per descobrir l’umeboshi, un ingredient tradicional que consisteix en una salaó de prunes (les ume, una varietat pròpia del Japó).

L’umeboshi s’acostuma a menjar amb arròs, sovint en un bento (safates de menjar per emportar), o també com a part dels famosos onigiri (boles d’arròs embolicades d’alga nori).

Té diverses propietats medicinals: és desintoxicant perquè estimula el funcionament del fetge, millora les digestions, és antioxidant i antisèptic, i bon remei tant en casos de restrenyiment com de diarrea. Si voleu informar-vos-en bé, no dubteu de llegir aquest article a “Ets el que menges”.

Concretament, nosaltres hem fet servir pasta d’umeboshi, per tant no hem usat les prunes senceres, sinó un puré d’aquestes que es presenta envasat.

Vam descobrir-lo a la botiga “Obbio, a l’Eixample de Barcelona, un supermercat ecològic que us recomanem moltíssim, amb una varietat enorme de productes. Fa uns dies ens hi van convidar a berenar per conèixer-lo, i vam sortir del super amb les butxaques pleníssimes!

L’umeboshi és d’un gust entre salat i àcid difícil de descriure, a nosaltres ens ha recordat lleugerament al sabor que dona la salsa de soja, però bastant més intens.

Conté el famós 5è sabor, l’umami. Per si no coneixeu aquest sabor, en japonès vol dir alguna cosa semblant a “deliciós”, i genera una sensació plaent que ens remet a sabors que ens agraden, fent-nos salivar quan el tastem. Aquest procés el genera l’àcid glutàmic, present de manera natural en molts ingredients, sobretot aquells rics en proteïnes com les carns i els làctics, però també en molts vegetals, fongs, algues, i en general tots aquells productes fermentats i salaons.

La descoberta d’aquest sabor a principis del segle XX va dur a investigar d’on provenia, i voilà, es trobaren amb l’àcid glutàmic. Amb els anys es començà a sintetitzar químicament com a glutamat monosòdic, que tots coneixem, i que s’ha utilitzat fins ara com a aditiu alimentari en una gran quantitat d’aliments processats, perquè realça els sabor molt més que la sal, i amb l’afegit de l’umami.

Tornant a l’umeboshi, nosaltres l’hem fet servir per macerar un tartar de tonyina, que hem presentat en forma de petits tacos, fets amb les típiques tortillas de blat. Així, en aquest format mini, són ideals per a un aperitiu o com a entrant.

No us descuideu de visitar la Nuni de “Cuinetes” i la Bet de “Tasta Rutes per veure que han preparat amb l’umeboshi! I recordeu que aquí a la dreta podeu fer clic sobre el logo del “Rebost Gourmet”, i accedir a l’índex dels diferents productes dels quals us hem anat parlant durant aquest últims mesos!

Umeboshi purée

Ingredients

– Un bon tall de llom de tonyina fresca

– Mitja c/c d’umeboshi

– Salsa de soja

– Mitja c/c de wasabi en pols (poseu-ne al gust, també podeu usar la pasta hidratada)

– Tortillas (podeu comprar-les o fer-les a casa)

– Alvocat

– Llimona

– Oli d’oliva verge extra i sal

– Caviaroli (que va ser l’ingredient del nostre primer “Rebost Gourmet”)

– Sèsam caramel·litzat (podeu usar llavors de sèsam normals)

Preparació

Tallem la tonyina a daus ben petits, la posem un en bol i l’amanim amb l’umeboshi, la soja i el wasabi al gust. Ho remenem bé i el reservem a la nevera ben tapat.

Pelem l’alvocat i en fem un puré aixafant-lo amb la forquilla, hi posem suc de llimona per tal que no s’oxidi i l’amanim amb oli i sal.

Amb un cercle d’emplatar o un got petit fem petites rodones de les tortillas per tal de formar els mini tacos. Els humitegem una mica i els marquem per les dues bandes en una paella ben calenta (sense oli). Els retirem i reservem.

Dobleguem els tacos per la meitat i els farcim amb el puré d’alvocat i el tàrtar de tonyina.

Els podem servir amb una mica de caviaroli i sèsam caramel·litzat.

Bon profit, i bona cuina!

Mini tacos de tonyina amb umeboshi

9 pensaments sobre “Mini tacos de tonyina amb umeboshi

  1. Sílvia Soto Martí diu:

    Sabeu que m’apassionen els tàrtars!! En especial els de tonyina!!! ;)
    Que me’n fareu? Vaaa porfa pliiis???
    Una proposta fantàstica on l’umeboshi hi quadra a la perfecció!
    I molt interessant la història del gust umami! Tot i que sempre he estat poc partidària del glutamat monosòdic… Si hi ha l’umami de manera natural genial! I sinó cal aprendre a valorar els gustos tal com són sense distorsions, oi? ;)
    Una abraçada bonics!!! :)

    Nuni
    http://cuinetes.bloks.cat

    M'agrada

  2. Gemma diu:

    Acabo de comentar a la Nuni que no m’agrada l’umeboshi, però que com a condiment ben dosificat ha de ser molt interessant…
    Una proposta original i vistosa!

    M'agrada

  3. Montse de Sants diu:

    Carai nois! Quantes coses he après amb aquesta entrada! He de dir que no coneixia l’umeboshi i tampoc n’havia sentit a parlar. És possible que l’hagi tastat perquè segur que a les preparacions orientals n’hi posen, i jo en sóc aficionada! Intento imaginar-me el gust, amb la bona descripció que feu i crec que ha d’estar UMAMI!! Petonets guapus.

    M'agrada

  4. mon diu:

    Quina bona proposta!!!! M’encanta la idea de fer uns tacos de tonyina! Ho tindré en conta!
    I un post molt interessant amb tanta información… m’ha agradat saber d’un provenia el glutamato monosodic.
    Petons

    M'agrada

  5. Bet diu:

    Hola guapissims!!!!

    Quina entrada més ben documentada!!! M’ha encantat la vostra idea dels mini tacos de tonyina, són moníiiissims, ideals per un soparet al terrat i segur que molt bons :)

    Petonets!

    M'agrada

  6. roser85 diu:

    jo l’umeboshi en tinc en vinagre!! i la veritat és que no el gasto mai perquè és molt salat i em costa bastant d’usar-lo! pero reconec que és molt sa i en pasta ha de ser interessant! apuntat! petons

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.