Focaccia de romaní

Focaccia de romaní

Fa molt temps, però molt molt, que volíem penjar al bloc la recepta de focaccia que fem a casa. I tantes vegades ens l’ha demanat tothom que, aprofitant que vam tornar a fer-ne fa uns dies, vam fotografiar-la per poder-vos-la ensenyar.

És una recepta que en principi requereix de robot de cuina per a preparar la massa, però hi ha gent que ens ha explicat que l’ha feta a mà, i tot i que requereix una mica més de feina, també queda molt bé.

Surt una focaccia flonja i tendra, el primer cop que la tastes sorprèn moltíssim. I us direm un secret… la que us sobri, tallada a trossets, guardeu-la al congelador sense cap problema, després amb un cop de forn, una mica torradeta, queda espectacular!

Nosaltres vam posar-hi olives negres i romaní, però també queda fantàstica amb ceba tallada a anelles ben finetes, o fins i tot amb petits trossets de formatge brie.

El toc, però, és pintar-la tota per sobre, abans de coure-la, amb un oli aromatitzat. Normalment nosaltres deixem, durant unes hores, un bon raig d’oli d’oliva verge extra macerant amb un parell de grans d’all i un grapat de fulles de romaní, però aquest últim cop vam fer-ho amb un oli ja aromatitzat.

Des de l’empresa Aromatiks ens van fer arribar uns quants olis perquè els poguéssim tastar, així que aquesta va ser l’ocasió idònia. Us ho expliquem perquè els vam trobar molt bons, i perquè sempre ens agrada parlar de petites empreses del país que intenten tirar endavant projectes interessants com aquest!

Aromatiks són un grup de gent d’Esparreguera amb experiència en maceració de licors i olis, i a través d’aquesta jove empresa ofereixen olis aromatitzats amb productes ecològics i de proximitat. En tenen de més tradicionals (alfàbrega, ceps, tòfona…) i de més atrevits (xocolata, vainilla…), tots ells boníssims.

Us recomanem que els feu una visita al seu web www.aromatiks.cat .

Nosaltres, en aquest cas, vam fer servir l’oli d’alfàbrega que podeu veure a la fotografia. La recepta de la focaccia està adaptada del bloc L’Exquisit.

Focaccia de romaní

Ingredients:

– 385 g de farina

– 6 g de sal

– 12 g de llevat fresc / 4 g de llevat sec de forner

– 2 cullerades de mel

– 3 cullerades d’oli d’oliva

– 240 g d’aigua

– Oli d’oliva verge extra (macerat amb romaní i alls)

– Sal en escames (nosaltres sal d’olives negres)

– Olives negres, romaní… al vostre gust!

Preparació

Si us macerareu vosaltres mateixos l’oli, penseu en preparar-lo unes hores abans de fer la focaccia.

Per començar, barregem els ingredients secs en un bol. Si fem servir llevat fresc el dissoldrem en una mica de l’aigua (que estigui tèbia) que tenim mesurada, i l’afegirem.

A continuació hi posem l’oli, la mel i l’aigua poc a poc a mesura que amassem. Si ho fem amb robot ho amassem a velocitat lenta i, quan estiguin els ingredients integrats, ho posem a una velocitat més alta durant uns 8 minuts. A mà ens hi haurem d’esmerar una bona estona fins que la massa estigui ben fina.

La bolejarem sobre el marbe, amb compte perquè serà una massa molt hidratada, i la deixarem llevar en un bol, tapat amb un drap humit, durant 1 hora.

Traurem l’aire de la massa aixafant-la una mica, i la posarem dins un motlle rectangular folrat de paper sulfurat. Donem forma rectangular i anivellem la superfície amb les puntes dels dits, marcant uns petits solcs. Taparem de nou amb un drap humit i deixarem reposar 1 hora més.

Amb compte perquè no ens perdi aire la massa, pintem tota la superfície amb l’oli aromatitzat, i hi aboquem també les fulles de romaní. Escampem les olives, la ceba tallada a anelles ben fines, o el que vulguem posar-hi, i una mica de sal gruixuda.

Enfornem a 200ºC durant uns 15 minuts, o fins que la focaccia estigui daurada.

Deixem refredar sobre una reixeta.

Bon profit i bona cuina.

Focaccia de romaní

7 pensaments sobre “Focaccia de romaní

  1. Cuinetes diu:

    JA ERA HORA!!!
    Saps la de temps q fa q ha anat passant des que la vaig provar per primera vegada a casa vostra? Fa la tira! I des d’aleshores l’he anat veient publicada amunt i avall… xD
    Fora conyes… és boníssima i pintada amb aquests olis aromatiks una delícia. I el toc de sal d’olives negres és… the best!! Felicitats cracks! Petonarros!!!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s