Mandonguilles de peix i gambes

mandonguilles_peix_gambes_01min

Heus aquí una d’aquelles receptes que no saps ben bé perquè, però triomfen. Està clar que aquestes mandonguilles triomfen perquè estan boníssimes, però és que quan fa un temps en vam penjar una foto al nostre Facebook, sembla ser que a tots us van encantar, va ser amor a primera vista!

Doncs bé, encara que sigui amb una mica de retard, tal i com vam quedar avui per fi les publiquem al bloc perquè pugueu tenir-ne la recepta i tastar-les; a veure què us semblen.

Nosaltres les vam fer amb lluç i gambes, i amb una salseta amb el fumet dels caps i les closques. Tot i això podeu fer-ne variants amb altres peixos blancs que tingueu a mà, i segur que sortiran igual de bones.

Ah! Tingueu a punt un bon tros de pa quan us les mengeu, perquè és un plat d’aquests de sucar fins que no quedi ni una gota al plat!

Ingredients (15/16 peces)

Per a les mandonguilles

– 1 kg de lluç sense pell ni espines

– 12 gambes grosses

– 1 llesca grossa de pa de pagès

– Una mica de llet

– Un all petit

– Julivert picat

– Sal i pebre blanc

– Farina

Per a la salsa

– Els caps i les closques de les gambes

– Aigua

– Una ceba grossa

– 4 tomàquets pera madurs

– Un raig de conyac (o vi blanc)

– Una culleradeta de pasta de nyora

– Un polsim de pimentó de la Vera

– Una fulla de llorer

– Oli, sal i pebre

– Pell de llimona ratllada

Per a la picada

– Un grapat d’ametlles i avellanes torrades

– Pa torrat

– Un all

– Julivert

– Sal

Preparació

Per fer les mandonguilles triturem en un robot de cuina el lluç junt amb la molla de pa remullada amb llet, l’all, el julivert, i sal i pebre blanc al gust, fins que es formi una massa ben lligada.

A banda tallem ben petites les cues de gambes i les afegim a la barreja.

Formem boles de la mida desitjada, les enfarinem i les fregim en abundant oli calent (no massa estona, no ens interessa que es facin gaire per dins). Les reservem.

Mentrestant podem anar fent el fumet. En una cassola sofregim mitja ceba i un dels tomàquets tallat irregularment en una mica d’oli.

Quan comenci a enrossir hi afegim els caps i les closques de les gambes, aixafant-ho bé perquè deixin anar tota la substància, i ho deixem un parell de minuts.

Llavors hi afegim la nyora i el pimentó de la Vera, i tot seguit cobrim amb l’aigua i posem la fulla de llorer. Deixem bullir uns 20 minuts.

En una cassola baixa ofeguem l’altra mitja ceba en una mica de l’oli on hem fregit les mandonguilles. Quan estigui ben tova hi afegim els altres tres tomàquets ratllats i ho deixem coure a foc lent fins que quedi amb una textura ben confitada.

Hi  posem un rajolinet de conyac i deixem que s’evapori, per seguidament cobrir amb el fumet ben colat. Deixem coure durant ben bé mitja hora a foc lent fins que hagi reduït el volum i s’hagin concentrat els sabors.

Per últim fem la picada en un morter, i l’afegim a la salsa, deixant coure fins que agafi una textura ben espessa.

Als últims 5 minuts hi posem les mandonguilles just perquè s’escalfin, i hi ratllem una mica de pell de llimona per sobre

Bon profit, i bona cuina!

mandonguilles_peix_gambes_02min

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Hamburguesa de salmó amb quètxup de maduixa

Croquetes de txangurro

Croquetes negres de sèpia

26 pensaments sobre “Mandonguilles de peix i gambes

  1. abril diu:

    Estavem esperant veure la recepta!!!! i tenen una pinta super de sucar pa com be dius!!!!! i fins i tot la foto semblen de carn, tant fosquetes…son xulísimes!!!!!
    las probo ben aviat i ja et dirè que tal!

    M'agrada

  2. quima diu:

    Quina delicia de mandongulles !! La propera vegada que en faci les faré de peix, segur que els hi encanten.
    petons i gràcies per compartir aquesta delicia.

    M'agrada

  3. victorcl diu:

    Ja les vaig veure ahir per instagram, i em van agradar, però ara m’agraden més encara!
    Quina pinta fan, ja sé que repeteixo el de la majoria, però són per agafar un bon tros de pa i no parar!

    Petons!

    M'agrada

  4. Palmira diu:

    Mai he preparat mandonguilles de peix!! Aquestes tenen molt bona pinta i estic segura que a casa triunfaran també!
    Gràcies per compartir la recepta!
    Petonets,
    Palmira

    M'agrada

  5. Bet diu:

    Hola guapissims!! Encara no n’he tastat mai de peix, però entre el lluç, les gambes i la salseta…han de ser boníssimes aquestes mandonguilles!
    Petons i fins aviat!! :)
    Per cert, que vagi molt bé el dinar de mà a Can Jubany jiji

    M'agrada

  6. fresa&pimienta diu:

    Hola guapos!!!! llevo asunte del mundo bloger y de mi cocina un “tiempecito” pero ahora que empiezo a ponerme al día vengo a visitar esta linda cocina que habéis montado y cómo no…FLIPO! estas mandonguilles de pescado…ummmm con gambas…. que tentadoras!!! yo soy de pescado así que me apunto YA pero YA a vuestras mandonguilles! besotes

    M'agrada

  7. Teresa diu:

    Ostres! ara veig que el comentari no us vaig deixa no surt! així que us prenc la recepta sense dir res… doncs bé, ja veieu que té molt d’èxit, a cas van llepar-se els dits amb aquestes mandonguilles!!! gràcies!

    M'agrada

  8. Kissumenja diu:

    Nens, que les he fet avui per sopar i ara tinc un problema!! Que Massitet em demana que les torni a fer!!! Noooooo!!! Per culpa vostra hauré de cuinar més.
    No, ara fora bromes. Estan boníssimes!! Ens han agradat molt!!!

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.