Sushi

20140206-191212.jpg

El cap de setmana passat va ser la Fira de la Candelera a Molins de Rei, si ens seguiu a les xarxes socials segur que vau veure que vam anar convidats a un tast de gintònics que van organitzar. Una delícia, escolta!!

I precisament, si ens seguiu a l’Instagram segur que també ho vau veure: fa uns dies vam preparar sushi per primera vegada!

Avui us fem un resum de la nostra experiència amb la preparació del sushi (niguiris i makis), i us expliquem la recepta que vam seguir.

La part més complicada ens va semblar que era fer els talls de peix per als niguiris, no és gens fàcil que surtin uns filets ben macos!

Tot i això, el més important és preparar l’arròs correctament, seguint bé tots els passos de cocció i amaniment perquè tingui el punt adequat i aguanti la forma al fer el sushi.

Estem molt contents de com va quedar; si es segueixen els passos poc a poc, és molt més fàcil del que sembla! Si no heu provat mai de fer sushi us animem a intentar-ho!!

Ingredients

(12 niguiris i 3 rotlles de makis)

– 300 g d’arròs per a Sushi

– 25 ml de vinagre d’arròs

– 20 g de sucre

– 1 culleradeta de sal

– 3 fulls d’alga nori per a sushi

– Talls gruixuts de llom de salmó i tonyina (frescos i congelats)

– Llangostins cuits

– Pasta de wasabi

Preparació

El primer pas serà preparar adequadament l’arròs per al sushi.

Posarem en una olla l’arròs, i el cobrirem d’aigua. Amb la mà remourem bé l’arròs fins que l’aigua es torni blanca i l’escorrerem. Repetirem l’operació les vegades que sigui necessari fins a haver rentat bé l’arròs. Nosaltres vam fer-ho vuit vegades per aconseguir que l’aigua sortís transparent.

Tenint l’arròs a l’olla ja net, el cobrim amb una mica més de la mateixa alçada d’aigua. El deixem hidratant-se durant una hora.

20140206-190836.jpg20140206-190852.jpg

Posem l’olla al foc. Per aconseguir que s’escapi el mínim vapor la taparem amb paper d’alumini i després hi encaixarem la tapa a sobre. Hi podem posar a sobre alguna cosa que hi faci pes.

Coem a foc fort durant 10 minuts, temps durant el qual s’evaporarà l’aigua. Abaixem el foc al mínim i deixem durant 10 minuts més, durant els quals la cocció continuarà per efecte del vapor. Apaguem el foc i deixem reposar durant 15 minuts abans d’obrir l’olla.

Aprofitem per a preparar l’amaniment de l’arròs, que farem amb el vinagre d’arròs, el sucre i la sal. Haurem de remenar una bona estona fins que la sal i el sucre es dissolgin totalment.

Aboquem l’arròs sobre una safata gran de manera que quedi ben escampat. Hi escampem l’amaniment i remenem bé perquè quedi ben repartit.

Farem servir un vano per ventar l’arròs mentre remenem, per aconseguir que es refredi ràpidament. El ventarem durant una bona estona, aproximadament uns 15 minuts, sempre remenant.

Podem fer servir immediatament l’arròs, o reservar-lo ben tapat amb un drap humit si l’utilitzarem al cap d’unes hores.

20140206-191047.jpg20140206-191101.jpg

Abans de posar-nos a donar forma a l’arròs és millor deixar el peix preparat.

Tallarem els lloms de peix, un cop descongelats, amb un ganivet molt i molt esmolat.

Per als niguiris farem uns petits filets (no cal que siguin molt prims però tampoc excessivament gruixuts!), tallant el llom del biaix. Per evitar que se’ns trenqui el filet s’ha de fer el tall d’una sola passada, començant per un extrem de la fulla del ganivet i acabant per l’altre punta.

Per als makis tallarem tires gruixudes de la mida de les fulles d’alga. Com que va compactat a l’interior de l’arròs, també podreu aprofitar retalls que us hagin sobrat de fer els filets per als niguiris.

Els llagostins els preparem pelant-los sencers a excepció de la cueta, i obrint-los longitudinalment per la part de sota, de manera que restin les dues meitats enganxades pel dors. Retirem el budell amb un paper de cuina.

Per a manipular l’arròs sempre ens mullarem les mans. Alerta! Han d’estar molles però no xopes, per això les mullarem i sacsejarem després per retirar l’excés d’aigua.

Agafem una porció d’arròs de la mida que vulguem fer els niguirs, i li donem forma passant-lo d’una mà a l’altra amb els dits encorvats. Tenint l’arròs en una mà sobre els dits, hi posarem un filet de peix i pressionarem amb els dits índex i cor de l’altra mà per a adherir-lo bé. Podem posar una petita punta de wasabi entre l’arròs i el filet de peix.

Procedirem de la mateixa manera per a fer els niguiris de llagostí. Tots ells podem acabar-los amb una petita cinta d’alga al voltant, tal i com podeu veure a les fotografies.

20140206-191147.jpg20140206-191158.jpg

Per a preparar els makis farem servir una estoreta de canya que folrarem de paper film. Nosaltres tenim una estoreta de silicona que no cal folrar.

Hi posem un full d’alga i el recobrim amb una capa d’arròs d’una mica més d’un centímetre. Deixarem la franja superior de l’alga sense arròs per a poder-la enganxar. Col·loquem la tira de peix a la part central, i comencem a cargolar l’estoreta. No l’hem d’enrotllar com si fos un tub, sinó com si féssim un prisma de quatre costats.

A mesura que donem forma fem força per premsar bé la peça, retirem l’estoreta i enganxem la franja d’alga que quedava lliure. Si l’arròs està ben cuit i amanit veureu que no dona problemes i s’adhereix perfectament amb l’alga, amb la humitat que aquesta agafa. És molt més fàcil del que sembla.

Tallem el rotlle en uns 6/8 makis, amb un ganivet afilat i mullat!

Podem fer un rotlle més estret si tallem una franja de l’alga abans de posar-hi l’arròs, així al cargolar sortirà més prim i per tant tallarem uns makis més petits.

Bon profit, i bona cuina!

 20140206-194109.jpg

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Tàrtar de tonyina

Tonyina fumada amb escalivada

22 pensaments sobre “Sushi

  1. gemma diu:

    El sushi és un dels meus grans pendents a la cuina, no m’he atrevit mai a fer-ne.
    A vosaltres us va quedar sensacional, ningú diria que era el primer cop!

    M'agrada

  2. castillopumuky diu:

    Plas plas plas!!! No puc fer altra cosa que aplaudir-vos nois, perquè veient el resultat, ningú no pot dir que sigui la primera vegada que ho feieu! Ja us ho vaig dir, però qui l’ha preparat és tot un pro!

    Petonets parella, i feliç cap de setmana!

    M'agrada

  3. Bet diu:

    Ohh m’han encantat el pas a pas per fer sushi, quin art que teniu!! :) I sobretot lo del vano, boníssm!! ^^ no se m’hauria acudit pas!!
    M’encanta el sushi, llàstima que a casa no el poden ni veure… Ho haurem d’arreglar jeje
    Petonets guapissims!!

    M'agrada

  4. Anònim diu:

    Caram quina traça…no hi ha res que se us resisteixi!. Això té una pinta espectacular!

    i parlant de coses que no se us resisteixen, segur que trobareu la manera de participar al joc que plantejo per a celebrar els 4 anys del meu bloc oi?, vaaaa, pòrfaaaaaaaaaaaaaa, em faria molta ilu que els “grans guanyadors” del joc de les mousses tornessin a participar creant un plat completament VERMELL!. i bé…si no ho feu cap problema dacord?, gràcies macos!

    M'agrada

  5. Gemma Biosca diu:

    Ostres tu….a mi m’encanta..però ho veig molt llarg de fer…en tot cas ja us en farem una comanda…que us sembla???
    Sou genials i uns cracks!!!
    Petons!!!!

    M'agrada

  6. jordibeumala diu:

    No se pas si tindré mai prou paciència per fer coses així…gairebé que quan en torneu a preparar, ens avisem hehehehe.
    Encantat de tenir una representació d’els fogons a la Candelera…llàstima que no ho vam poder rematar. Ho trobem aviat guapos!
    Salut!!!
    Jordi

    M'agrada

  7. Anna diu:

    He de reconèixer que la cuina japonesa no és sant de la meva devoció, però amb aquestes presentacions i aquests colors tan bonics es menja per la vista!

    M'agrada

  8. abril diu:

    Se m’havia pasat aquesta entrada…mmm i amb el que m’agrada a mi el sushi!!! La veritat es que us han quedat molt macos, els makis i els sushis!! gràcies pel pas a pas!!! Petons

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.