A la Sandra li van donar fa uns dies un pot de pebrot d’Espelette, i vam estrenar-lo amb aquestes patates braves tan vistoses!
Espelette és el nom francès i més conegut d’Ezpeleta, un poblet d’Iparralde, el País Basc francès, famós pels seus pebrots i l’assecatge tradicional que en fan penjant-los de les façanes de les cases.
Ja fa temps que se dice se comenta que les millors braves de Barcelona les fan al Bohèmic, i nosaltres podem assegurar, després d’haver-hi anat fa un temps, que com a mínim són les més bones que recordem haver tastat!
Per això vam quedar-nos amb la intenció d’intentar reproduir la recepta, després de deduir entre els que hi vam anar a sopar, com podia estar feta aquella salsa brava: vam concloure que no hi debia faltar la carn de nyora o pebrot xoricer i el pimentó de la Vera.
Així, amb aquestes deduccions, i una mica d’inventiva, vam crear la salsa Brava Bordeta.
I tot i que una bona salsa és crucial, tot és important, per això tenim molta cura amb la cocció de les patates, primer bullides i després fregides amb oli roent, i també amb la maionesa d’all que complementa perfectament amb la nostra salsa brava. La clau és la combinació perfecta dels tres elements!
Ingredients (4 pers.)
– 3 patates mitjanes
– Oli d’oliva verge extra
– Sal
Allioli suau:
– 1 all petit
– Oli d’oliva suau
– Sal
Salsa “BravaBordeta”:
– 200 g de tomàquet triturat
– 2 culleradetes de pasta de nyora o de pebrot xoricer (la carn de 2 nyores aprox.)
– 2 0 3 culleradetes de pimentó de la Vera
– 1 bitxo o una culleradeta de pebrot d’Espelette
– 1 all
– Oli d’oliva verge extra, sal i pebre
Preparació
Bullim les patates senceres i sense pelar, fins que estiguin toves, però vigilant que no es desfacin (s’han de mantenir fermes, doncs les acabarem de coure després). Deixem que es refredin i les reservem.
Maionesa d’all:
Per fer l’allioli o maionesa d’all, tallem l’all i el posem al got de la batedora amb l’ou i una mica de sal. Hi afegim oli i batem sense moure la batedora fins que comença a lligar, llavors ja la podem moure amunt i avall, i hi anem posant més oli fins a tenir la quantitat desitjada. Reservem a la nevera.
Salsa “Brava Bordeta”:
Preparem la salsa brava, picant l’all ben petit i fregint-lo en una paella amb una mica d’oli junt amb el bitxo. Quan comenci a enrossir hi afegim la nyora (o pebrot xoricer) i el pimentó de la Vera, hi donem un parell de voltes i cobrim amb el tomàquet.
Alerta si fem servir el pebrot d’Espelette, doncs l’afegirem al final, sobre el tomàquet, fins a tenir el picant desitjat. Si fem servir bitxo recordem-nos de retirar-lo al acabar la cocció!
Salpebrem i deixem coure uns 15-20 minuts a foc molt suau, fins que tingui textura densa, de melmelada.
Servim les patates:
Pelem les patates (o les deixem amb pell, també resulten molt bones!) i les tallem a daus a la mida que ens agradi, les fregim en abundant oli calent amb el foc fort fins que estiguin daurades. Les posem sobre paper absorvent, passem al plat d’emplatar i les salem.
Escalfem la salsa Brava Bordeta en una paella o uns segons al microones. Cobrim les patates amb l’allioli i la salsa brava calenta.
Bon profit, i bona cuina!
···
TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:
Quina bona pinta!!! amb aquesta salseta tant brava les patates han d´estar estupendes… M´encanta. Petons,
M'agradaM'agrada
Moltes gràcies per la recepta
M'agradaM'agrada
Jo no conec el Bohèmic…sempre havia sentit que les millors braves eren las del Tomàs de Sarrià… però es que la veritat…no és important! Les vostres tenen una pinta impresionant…i a mès amb aquest pebrot exquisit!!! No se quines son les millors però les vostres segur que son de 10! i jo les probaré!
M'agradaM'agrada
Això són unes braves, si senyors!!!
PTNTS
Dolça
M'agradaM'agrada
Ja bavejo… ;)
No hi he anat al Bohèmic però demà vaig a un lloc que mola molt més i estic convençuda que hi fan les millors braves de TOT Catalunya!!! Ja t’ho explicaré… ;)
Petons!!!!
M'agradaM'agrada
Jo no he anat mai al Bohèmic….però la Bordeta em queda mes a prop,no?…jeje
Petonets.
M'agradaM'agrada
Ja us ho he dit al FB… per mi ració doble!! ;) quina pintassa!! les braves que porten dues salses m’agraden molt més.
De totes les que he tastat, les meves preferides són les del bar Catalunya d’Igualada, tinc la recepta pendent de fer… però vull aconseguir els secrets del xef!! :P
Però crec que aquestes vostres no els hi tenen res a envejar, segur que serà un dels aperitius dels sopars d’estiu oi? ;) tindran èxit assegurat!!
M'agradaM'agrada
Oh, m’heu fet emocionar! Sabeu que estic preparant pel setembre una visita a Espeleta? Només per anar a veure el festival dels pebrots. És tot un espectacle i va i em feu unes braves amb ells!
Nani
M'agradaM'agrada
ohhhh…com m’agraden les braves!!! Les faré ben aviat!! Aquestes son com les que m’agraden a mi,,,2 salses!! Artistes!
Petunets,
Eva.
M'agradaM'agrada
A Barna seran dels del Bohemic, però si veniu a girona no deixeo de probar les del KOnig . Tenem molt bona pinta aquestes braves:
petons
M'agradaM'agrada
Jo en vull una safata de 40 x 50 ben plena siusplau!!!… salivera salivera… uix quina pinta….
M'agradaM'agrada
mmmm què bones!! m’apunt la recepta! petons!
M'agradaM'agrada
las he probado en el Bohemic y si las vuestras estan igual, entonces vuestras patatas son irresistibles
una abraçada
M'agradaM'agrada
Estan de vicio, aquestes braves! M’encanten! I últimament no hi ha manera de trobar-ne de bones, amb salsa picant… a tot arreu les fan light… serà qüestió de fer-les a casa, com vosaltres!! Quina pinta, mare meva!!! Petons
M'agradaM'agrada
que bones eh les patates braves! i em quedo amb les dues salses, que no se quina és millor!! per llepar-se’n els dits! petons
M'agradaM'agrada
Jo crec que tinc una obssessió amb les Braves i amb les croquetes… Aquestes teves tenen una pinta tremenda! M’apunto la recetpa, i la provaré.
M'agradaM'agrada
Que bonic que és l’Iparralde i que bones les patates braves!!!! quan venim a fer l’aperitiu????
petonets guapos!
M'agradaM'agrada
Les del Bohemic estan molt bones, però fetes a casa de ben segur que encara més, quina bona pinta que tenen Umm, amb el vostre permís queda anotada la recepta.
Petons
M'agradaM'agrada
La nyora també la comprem en pasta, va molt millor.
No dubto que són tan bones com les del Bohemic, que tremolin!!!!!!!!!!!;) La pinta que tenen és d’estar de vici.
Molts petonets.
M'agradaM'agrada
Les del Bohèmic són moooooolt bones, i visualment les vostres s’assemblen moltíssim. Bravo!
M'agradaM'agrada
Oh!! O_O…m’encanta aquest post!!!!!per mí, el vermout del diumenge es sagrat…pero tal i com està l’economia està molt bé fer-lo homemade!!!jejejejeje. Han d’estar boníssimes!!!petonets
M'agradaM'agrada
Que buenísimas, me han fascinado absolutamente, las haré este finde para mis amigos!
Mil besos ;)
M'agradaM'agrada
Bonissimes!!! sense cap de dubte les tinc que provar!!!
petons
http://desdelacuinadelhort.blogspot.com.es/
M'agradaM'agrada
Ole tu!! Supersaboroses…falta la clareta.
M'agradaM'agrada
Ñam ñam… amb una cerveseta, això ha de ser el paradís. Quina bona pinta que fan aquestes braves.
PEtons!!
M'agradaM'agrada
amb el que ens agraden a la familia Bolet les braves!!!! intentem fer l’aperitiu cada setmana i al boletet li apartem la salsa, i sabeu què fa? doncs suca el dit! jajajajajjaja, així que quan ens les feu no fa falta separar res! ;P petonets
M'agradaM'agrada
No coneixia aquest pebrot, però imagino que deu ser semblant a la nyora, oi?
Les braves són la tapa més famosa del món, després de la truita de patates. M’encanten!
M'agradaM'agrada
Sandra como me gustan las patatas bravas y mira ue he probado recetas pero no acabo de encontrar una que me guste. Así que con tu permiso me llevo esta, que tiene una pinta estupendisima. Bss
Virginia “sweet and sour”
M'agradaM'agrada
Això si que són unes braves perfectes, tot ben cuidat i preparat. Ja m’agradaria ara mateix poder probar-ne unes quantes amb un té!
Tenen els seus secrets les braves…
Petonets,
Palmira
M'agradaM'agrada
No tinc cap dubte que aquestes patates eren delicioses!!! m’encanten perquè són super casolanes!
petonets
M'agradaM'agrada
Quines braves!! Tenen una pinta trmenda!!!
Petonets
M'agradaM'agrada
Quina bona pinta!!! Ja podeu muntar una franquícia “salsa-bravera” a casa, tu, un negoci amb futur!;-D
M'agradaM'agrada
Quina pinta que tenen les patates braves!! Ahir en vaig menjar! Però no s’assemblaven gens a aquestes, aquestes es veuen molt més bones, hhahah Els del bar de la uni n’haurien d’aprendre…
Molts petons! :D
M'agradaM'agrada
M’encantes! i amb una ceveseta…! aquestes fan molt bona pinta!
M'agradaM'agrada
M’ENCANTEN… LES PATATES BRAVES… ja, ja!!
M'agradaM'agrada
A l’aperitiu dels diumenges no poden faltar.
Fantàstica salseta… Bohèmic!!!!
Petons
M'agradaM'agrada
m`agradaria saber on puc trobar el pebrot d’Espelette. Ja que la recepta s`ha de fer amb tots els ingredients.
gràcias
M'agradaM'agrada
Carme, a nosaltres ens ens el van regalar i no ho sabem. Però potser al Mercat! O sinó pots canviar-ho per un bitxo petitó (o un trosset, depén del picant que vulguis), que surten igual de bones. Petons
M'agradaM'agrada
Qui és capaç d’anar de tapes i no demanar-ne una de braves…!?en canvi a casa no en fem mai! a veure si amb la vostra recepta ens hi animem! la pinta és boniiiíssima!
ptns! i bn diumenge!!
M'agradaM'agrada
M’ encanten les patates braves, quina pinta que fan aquestes!
M'agradaM'agrada
Unes braves ben diferents a les típiques, han d’estar molt bones. Me les apunto per casa.
Una abraçada
M'agradaM'agrada
Se m’acut que, si ens manca el pebrot d’Ezpeleta, es pot substituir el pimentó ordinari de la Vera per aquell picant, que farà dues funcions a l’ensems. Aquest cap de setmana faré provatures i, si en surto airós, us ho faig saber.
M'agradaM'agrada
Eps!!! però s’han de menjar calentetes dius, no??? a mi tebiones em van semblar espectaculars!
M'agradaM'agrada
Que ricas!
La combinación de salsas me ha encantado.
Saludos,
Raquel
M'agradaM'agrada
Les patates braves!! La tapa mare de totes les tapes :D Prenent nota de la recepta. S’ha de provar, si o si, aquesta brava Bordeta. A veure que tal me n’ensurto! :D
M'agradaM'agrada
Home! Hi falta el més important! On és la recepta de la salsa? Per que dir-me que faci unes braves amb una salsa que no existeix al mercat i que es de recepta secreta…
L’única cosa que n’he tret d’aquí és que fregim les patates i hi posem salsa brava, quina novetat!
M'agradaM'agrada
Ostres, han de ser boníssimes i m’encantaria provar de fer-les! No heu posat al post com es fa la salsa brava, és complicada? No n’he fet mai cap, o sigui no sé que com s’ha de cuinar aquest pebrot tan especial per aconseguir que es converteixi en salsa brava. Em podeu ajudar?
M'agradaM'agrada