“Tatin” de tomàquet

Com ja sabreu, la paraula tatin originàriament fa referència a un pastís de poma francès que té la peculiaritat d’elaborar-se del revés, caramel·litzant la poma amb mantega i sucre al fons del motlle i cobrint-ho amb la massa, de tal manera que el pastís s’enllesteix sempre donant-li la volta.

I a partir d’aquest concepte inicial, les versions possibles són infinites i tot el simples o complicades que vulguem. De dolces n’hem provat d’altres fruites, com el plàtan; de salades, només una vegada la Sandra n’havia fet de carxofa.

Aquesta segona tatin salada la va fer amb tomàquet, concretament del tipus Kumato, que justament havíem comprat aquell matí i li havíem estat donant voltes a com preparar-los d’alguna manera diferent per sopar aquella mateixa nit.

Sobre els tomàquets Kumato, si no us hi heu posat mai, us convido a que en cerqueu informació a través de Google. A casa ens sonava el conflicte creat pel fet de que tot i ser suposadament un tomàquet híbrid, alguns parlen de que es tractaria realment un transgènic (cosa que neguen categòricament els seus “creadors”). A més a més, però, resulta que el nom “Kumato” és una marca registrada i la seva producció depèn d’una patent que n’impedeix el cultiu sense els permisos pertinents! Realment un es queda sense ganes de menjar-ne més…

Ingredients

– 3 tomàquets Kumato

– Mitja làmina de pasta de full

– Olives negres

– Orenga

– Oli, sal i pebre

– Sal Maldon

– Reducció de vinagre de Pedro Ximénez

Preparació

Escaldem els tomàquets en aigua bullent, i els pelem. Tallem cada tomàquet a trossos en talls verticals, en forma de grill (nosaltres vam fer sis talls de cada tomàquet).

Junt amb unes quantes olives negres tallades a trossets, posem els talls de tomàquet al fons d’una cassoleta de fang, salpebrem i hi posem un raig ben generós d’oli d’oliva.

Tapem la cassoleta amb la massa, adaptant-la al contorn. Ho posem al forn preescalfat a 220ºC durant uns 20 minuts, o fins que la pasta de full estigui daurada.

Una vegada cuita la tatin, li donarem la volta amb l’ajuda d’un plat. Acabem amb unes gotes més d’oli d’oliva, un polsim de sal Maldon i un raig de reducció de vinagre de Pedro Ximénez.

Bon profit, i bona cuina!

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Quiche d’espinacs i tomàquet sec

Cistelletes cruixents

38 pensaments sobre ““Tatin” de tomàquet

  1. starbase diu:

    El tema kumato és depriment, no només està prohibit reproduir-ne sino que estàn genèticament modificats de forma que si ho fas el resultat es dolent en quantitat i qualitat.

    Es com una obsolescència genètica programada. Dona bastant iu-iu…

    M'agrada

  2. Gemma diu:

    Cada cop m’agaden més les tatin salades. N’he fet amb carxofes i amb albergínies, ara m’apunto la idea amb tomàquets ;)
    No coneixia aquesta polèmica amb els kumatos…

    M'agrada

  3. Gemma diu:

    Quina pinta! Ja fa dies que em ronda pel cap fer un tatin, no n’he fet mai, però pensava en dolç, encara que la vostra proposta m’agrada molt.
    Uf! encara tinc pendent de fer la recepta del 15, i mira que aquest mes és fàcil! També tinc pasta trencada del meu aniversari i potser l’aprofito per combinar amb maduixes.
    Una abraçada guapíssims!

    M'agrada

  4. judith diu:

    espectacular!!!! la tatin de poma m’encanta, però mai l’he feta. I els kumato están boníssims, així que aquesta recepte m’encantaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! qui ha de convidar a qui a dinar???? jajajaajjaja. Petonets guapos

    M'agrada

  5. Pilar19@me.com diu:

    Pero qué apañados sois. A mi marido le tengo que recordar de vez en cuando que la puerta de la izquierda del pasillo con muebles blancos es la cocina :D
    Me chifla ese tatín, es delicioso.
    Besos

    M'agrada

  6. La cocina magica diu:

    Que buena idea de entrada o pinchoteo,aqui algunas veces se ven poco estos tomates ,va por temporadas,pero bueno siempre queda el bendito corte ingles que trae de todo.
    Me han gustado,si señora!
    Besos Esther

    M'agrada

  7. Alba diu:

    Tinc aquesta recepta super pendent!! M’encanta la idea de fer la tatín de tomàquets i encar ano ho he ni tastat. M’envieu un trosset??? :P
    Us ha quedat deliciosa i la curiositat que explique del tomàquet kumato, no la coneixia, quina gràcia això de la patent!

    Molts petonets guapus!:)

    M'agrada

  8. Cristina diu:

    Vaja quin debar s´ha creat al voltant dels tomàquets kumato…jo no els coneixia i ara ja en sé una mica d´aquesta hortalissa.
    Les tatin salades són molt bones i admeten diferents ingredients.

    M'agrada

  9. Paula diu:

    Quin tatin més original!! Crec que hauriem de fer un intercanvi de tuppers…
    No sabia aquesta polèmica amb els tomàquets…ui, entre tema dels espinacs (vaig desmitificar el Popeye) i això ja no sé que pensar…el món està boig!! Un petó, Paula

    M'agrada

  10. La Cuina de l'Eri diu:

    Bon dia!
    I jo que no he fet mai una tatin salada?? Li posarem remeï amb aquesta versió de tomàquet.. Ara, de quin tipus, ho discutirem a casa.. je, je! M’encanta la proposta, ideal per un bon soparet. Petonets

    M'agrada

  11. Asela Masià diu:

    Jo, que sempre sóc una escèptica de totes les novetats, quan vaig conéixer aquestes tomates noves, no savia què pensar, tot i que tot el món deia que eren tan bones…, jo continue preferint les tomates raff i de l’estil, són molt bones i dolces. Les kumato, les he provat, però m’agraden més les altres. L’estiu és el millor moment per a menjar-ne. Pel que fa al tatin, té una pinta boníssima, quan he llegit el títol pensava que seria una recepta dolça, amb tomates caramelitzades, però salada també deu estar ben bona. Jo només he provat el tatin de poma. Besets.

    M'agrada

  12. Delicias diu:

    Tot i la polèmica al voltant dels kumatos, la tatín t’ha quedat sensacional. La veritat fan ganes de fer-li un bon mos. Molt original la combinació d’ingredients,m’ha agradat moltíssim.

    Petons!!!

    M'agrada

  13. Irene diu:

    Què bona ha d’estar aquesta tatin de tomàquet! La veritat és que la tatin porta segles a la meva llista de pendents i mai m’hi he llançat, hauré de posar-hi remei aviat!

    M'agrada

Deixa una resposta a Silvia Cancel·la la resposta