Com ja sabreu, la paraula tatin originàriament fa referència a un pastís de poma francès que té la peculiaritat d’elaborar-se del revés, caramel·litzant la poma amb mantega i sucre al fons del motlle i cobrint-ho amb la massa, de tal manera que el pastís s’enllesteix sempre donant-li la volta.
I a partir d’aquest concepte inicial, les versions possibles són infinites i tot el simples o complicades que vulguem. De dolces n’hem provat d’altres fruites, com el plàtan; de salades, només una vegada la Sandra n’havia fet de carxofa.
Aquesta segona tatin salada la va fer amb tomàquet, concretament del tipus Kumato, que justament havíem comprat aquell matí i li havíem estat donant voltes a com preparar-los d’alguna manera diferent per sopar aquella mateixa nit.
Sobre els tomàquets Kumato, si no us hi heu posat mai, us convido a que en cerqueu informació a través de Google. A casa ens sonava el conflicte creat pel fet de que tot i ser suposadament un tomàquet híbrid, alguns parlen de que es tractaria realment un transgènic (cosa que neguen categòricament els seus “creadors”). A més a més, però, resulta que el nom “Kumato” és una marca registrada i la seva producció depèn d’una patent que n’impedeix el cultiu sense els permisos pertinents! Realment un es queda sense ganes de menjar-ne més…
Ingredients
– 3 tomàquets Kumato
– Mitja làmina de pasta de full
– Olives negres
– Orenga
– Oli, sal i pebre
– Sal Maldon
– Reducció de vinagre de Pedro Ximénez
Preparació
Escaldem els tomàquets en aigua bullent, i els pelem. Tallem cada tomàquet a trossos en talls verticals, en forma de grill (nosaltres vam fer sis talls de cada tomàquet).
Junt amb unes quantes olives negres tallades a trossets, posem els talls de tomàquet al fons d’una cassoleta de fang, salpebrem i hi posem un raig ben generós d’oli d’oliva.
Tapem la cassoleta amb la massa, adaptant-la al contorn. Ho posem al forn preescalfat a 220ºC durant uns 20 minuts, o fins que la pasta de full estigui daurada.
Una vegada cuita la tatin, li donarem la volta amb l’ajuda d’un plat. Acabem amb unes gotes més d’oli d’oliva, un polsim de sal Maldon i un raig de reducció de vinagre de Pedro Ximénez.
Bon profit, i bona cuina!
···
TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:
Tinc moltes ganes de fer tatin, es una idea boníssima!!
petons,
Esther
http://comosiempremadreando.blogspot.com
M'agradaM'agrada
El tema kumato és depriment, no només està prohibit reproduir-ne sino que estàn genèticament modificats de forma que si ho fas el resultat es dolent en quantitat i qualitat.
Es com una obsolescència genètica programada. Dona bastant iu-iu…
M'agradaM'agrada
No tenia ni idea de tota aquesta polèmica sobre els tomàquets kumato.
De totes maneres aquesta tatin té molt bona pinta.
Petonets!
M'agradaM'agrada
Dons a mi m’encanta el tomàquet kumato i aquesta recepta l’apunto. Just ahir en vaig comprar, per tant caurá ben aviat.
Petonets
M'agradaM'agrada
Faig moltes tatins, desprès de la de poma que és la meva preferida, de tomaquet no he fet i el Kumato m´agrada molt!!!petons
M'agradaM'agrada
Cada cop m’agaden més les tatin salades. N’he fet amb carxofes i amb albergínies, ara m’apunto la idea amb tomàquets ;)
No coneixia aquesta polèmica amb els kumatos…
M'agradaM'agrada
Ostres no sabia res d’aquesta polèmica dels tomàquets, realment te una pinta impresionant, ho haurem de provar ni que sigui un cop!!!
M'agradaM'agrada
No he tastat mai una tatin salada però si ho faig no serà de kumatos que m’ho heu pintat molt negre!
Molts petonets.
M'agradaM'agrada
No he fet mai cap tatin salada, ja va sent hora, aquesta amb els tomàquets potser serà la primera.
No sabia aquesta polèmica dels Kumato.
Petons
M'agradaM'agrada
Quina cosa més deliciosa. L’haure de probar. M’encanten els sopar amb aquest tipus de plats; sobretot si son de verdures.
Petons
M'agradaM'agrada
Quina pinta! Ja fa dies que em ronda pel cap fer un tatin, no n’he fet mai, però pensava en dolç, encara que la vostra proposta m’agrada molt.
Uf! encara tinc pendent de fer la recepta del 15, i mira que aquest mes és fàcil! També tinc pasta trencada del meu aniversari i potser l’aprofito per combinar amb maduixes.
Una abraçada guapíssims!
M'agradaM'agrada
espectacular!!!! la tatin de poma m’encanta, però mai l’he feta. I els kumato están boníssims, així que aquesta recepte m’encantaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! qui ha de convidar a qui a dinar???? jajajaajjaja. Petonets guapos
M'agradaM'agrada
Ja havia sentit alguna cosa sobre aquests tomàquets. T’ha quedat molt bé però el provaré de fer amb el tomàquet normal.
Una abraçada
M'agradaM'agrada
Nunca he probado una salada, así que con la pinta que tiene, lo siento pero me la quedo para experimentar con ella.
Beso
M'agradaM'agrada
Original y delicioso!! Nunca se me hubiera ocurrido y me lo apunto es ideal para un antojo saladito :D
Besiños.
M'agradaM'agrada
Hola guapa tu
quina pinta, que bona, que original,..anoto la teva proposta
gràcies i mil petonets Susanna
M'agradaM'agrada
Quina ràbia! no ho sabia això dels kumatos…
Però aquesta tatin és de premi, eh?
petonets guapos!
M'agradaM'agrada
Vaja quines 2 receptes….els muffins m’agarden tan dolços com salats.
I aqueta recepte d’avui es perfecte per un sopar.
petonets
M'agradaM'agrada
Pero qué apañados sois. A mi marido le tengo que recordar de vez en cuando que la puerta de la izquierda del pasillo con muebles blancos es la cocina :D
Me chifla ese tatín, es delicioso.
Besos
M'agradaM'agrada
Que buena idea de entrada o pinchoteo,aqui algunas veces se ven poco estos tomates ,va por temporadas,pero bueno siempre queda el bendito corte ingles que trae de todo.
Me han gustado,si señora!
Besos Esther
M'agradaM'agrada
Les tatins salades són una bona idea i veient aquesta amb gana per sopar, gairebé que no ho puc aguantar i he de marxar corrents a fer-lo!!!!
M'agradaM'agrada
Tinc aquesta recepta super pendent!! M’encanta la idea de fer la tatín de tomàquets i encar ano ho he ni tastat. M’envieu un trosset??? :P
Us ha quedat deliciosa i la curiositat que explique del tomàquet kumato, no la coneixia, quina gràcia això de la patent!
Molts petonets guapus!:)
M'agradaM'agrada
Quina delicia, m´apunto a aquesta moda de les tatins salades, m´agradat molt, i aquests tomaquets exquisits. Petons.
M'agradaM'agrada
M’agrada aquest tatin de tomàquets, però el de carxofes també ha de estar molt bo.
Petons.
M'agradaM'agrada
Vaja quin debar s´ha creat al voltant dels tomàquets kumato…jo no els coneixia i ara ja en sé una mica d´aquesta hortalissa.
Les tatin salades són molt bones i admeten diferents ingredients.
M'agradaM'agrada
Quin tatin més original!! Crec que hauriem de fer un intercanvi de tuppers…
No sabia aquesta polèmica amb els tomàquets…ui, entre tema dels espinacs (vaig desmitificar el Popeye) i això ja no sé que pensar…el món està boig!! Un petó, Paula
M'agradaM'agrada
un tatin muy original asi salada,me gusta, pero a mi el tomate Kumato no me gusta y ahora despues de lo que veo menos.
M'agradaM'agrada
Quina bona alternativa de tatin!! Molt original i deliciosa.
Petons i bon cap de setmana
M'agradaM'agrada
Bon dia!
I jo que no he fet mai una tatin salada?? Li posarem remeï amb aquesta versió de tomàquet.. Ara, de quin tipus, ho discutirem a casa.. je, je! M’encanta la proposta, ideal per un bon soparet. Petonets
M'agradaM'agrada
Una versió més que estupenda per fer aquest tatin salat!! m’encanten els tomaquets així!!
Molts petonets macos!!
M'agradaM'agrada
Quina bona pinta que te aquesta tatin salada de tomàquets kumato, ja estic dessitjan provar-la! Es molt original, m´encanta!!!! petons
M'agradaM'agrada
Caram amb els kumatos, no en tenia ni idea. La vostra tatin té molt bona pinta, no se m’havia acudit de fer-ne de salades.
Petons
M'agradaM'agrada
Jo, que sempre sóc una escèptica de totes les novetats, quan vaig conéixer aquestes tomates noves, no savia què pensar, tot i que tot el món deia que eren tan bones…, jo continue preferint les tomates raff i de l’estil, són molt bones i dolces. Les kumato, les he provat, però m’agraden més les altres. L’estiu és el millor moment per a menjar-ne. Pel que fa al tatin, té una pinta boníssima, quan he llegit el títol pensava que seria una recepta dolça, amb tomates caramelitzades, però salada també deu estar ben bona. Jo només he provat el tatin de poma. Besets.
M'agradaM'agrada
Tot i la polèmica al voltant dels kumatos, la tatín t’ha quedat sensacional. La veritat fan ganes de fer-li un bon mos. Molt original la combinació d’ingredients,m’ha agradat moltíssim.
Petons!!!
M'agradaM'agrada
Què bona ha d’estar aquesta tatin de tomàquet! La veritat és que la tatin porta segles a la meva llista de pendents i mai m’hi he llançat, hauré de posar-hi remei aviat!
M'agradaM'agrada
me encanta la idea! no conocía esos tomates… qué curioso!
M'agradaM'agrada
Aquests tomàquets són molt dolços, nolt bons!! una tatin molt original i segur que bona! petó
M'agradaM'agrada
Hola, com poso el link de la recepta de 15??
Merci
m.jubert@hotmail.com
M'agradaM'agrada