Aperitius de llenties

Vinga va, que ja és 15 altra vegada… el temps passa volant! Esteu preparats per omplir la gastrosfera de llenties?

La nostra aportació ve per partida doble: una crema de llenties vermelles amb puré de ceba i mandonguilles de llenties i arròs, i una amanida de llenties, bacallà i taronja. Dos aperitius de luxe per fer un homenatge a la llentia, a vegades tractada com un ingredient massa humil.

Les llenties vermelles, sense pell i molt digestives, han quedat impressionants en crema amb el puré de ceba. Tot plegat, una versió de les llenties amb arròs i xoriç de tota la vida.

Però la sorpresa ha estat la combinació de sabors de l’amanida, ho heu de provar!

Si us animeu a cuinar amb llenties per participar a la Recepta del 15 d’aquest mes de març, recordeu-vos de deixar aquí un enllaç del vostre bloc per facilitar-nos el recull de receptes.

I ja sabeu que si no teniu bloc també podeu participar, enviant-nos la recepta amb com a mínim una foto, al correu electrònic elsfogonsdelabordeta@gmail.com i nosaltres us la penjarem.

Moltes gràcies a tots per participar cada mes!

.

Crema de llenties vermelles (amb arròs i xoriç)

Per a la crema de llenties vermelles:

Ingredients

– Llenties vermelles

– Mitja ceba

– Pastanaga

– Aigua

– Pimentó de la Vera

– Sal, oli i pebre

Preparació

Sofregim en una cassola amb una mica d’oli la ceba i la pastanaga tallades fins que comencin a daurar-se.

Hi afegim el pimentó de la vera, li donem un parell de voltes i cobrim d’aigua (tres parts d’aigua per una de llenties).

Quan arrenqui el bull és moment d’afegir les llenties. Les deixem coure durant 25 minuts.

Salpebrem al gust, ho passem per la batedora fins que quedi una crema ben fina però més aviat espesa, i reservem.

Per al puré de ceba:

Ingredients

– Una ceba grossa

– Oli i sal

Preparació

Ofeguem la ceba tallada en juliana en força oli a foc ben suau, i amb sal perquè deixi anar l’aigua i s’estovi. Pot estar uns 25 minuts fins que estigui ben tova.

La passem en un got amb una mica d’oli per fer-ne un puré amb la batedora. Reservem.

Per a les mandonguilles de llenties i arròs:

Ingredients

– Llenties pardines

– Arròs bullit

– Un rajolí de llet

– Pa ratllat

– Comí

– Sèsam blanc i negre

– Sal i pebre

Preparació

Triturem les llenties pardines ja cuites junt a l’arròs bullit (pot quedar algun tros més gros, no cal que quedi molt fi). Hi afegim un rajolinet de llet, ho salpebrem al gust i hi posem una mica de comí.

S’hi afegeix pa ratllat fins aconseguir una textura prou consistent com per formar-ne boles.

Reservem a la nevera, i al moment de servir fem les boles, arrebossant-ne algunes amb sèsam negre i d’altres amb sèsam blanc torrat, i les fregim en una mica d’oli.

Per a l’oli de xoriç, i muntatge del plat:

Ingredients

– Un raig d’oli d’oliva verge extra

– Una mica de xoriç

Preparació

Servim al fons dels gotets un dit de puré de ceba i a sobre la crema de llenties.

En una paella posem un raig d’oli i una mica de xoriço a fregir. N’agafem l’oli resultant i el posem per sobre de la crema de llenties.

Acabem el plat amb una broqueta amb dues mandonguilles.

.

Amanida de llenties, bacallà i taronja

Ingredients

– Llenties pardines cuites

– Bacallà dessalat

– Taronja

– Oli, sal i pebre de colors

– Pipes de carbassa pelada

Preparació

Preparem la vinagreta de taronja, posant en un cassó el suc d’una taronja a reduir al foc, el deixem refredar, hi posem oli al gust i emulsionem amb una forquilla. Salpebrem al gust.

En un gotet muntem una capa de llenties, una de trossos de grills de taronja (que haurem pelat) i a sobre una capa de bacallà esqueixat. L’amanim amb la vinagreta de taronja, decorem amb unes pipes de carbassa i rematem amb una mica de pebre de colors.

.

Bon profit, i bona cuina!

···

TAMBÉ POT INTERESSAR-VOS:

Llenties amb ceps i botifarra de perol

Hamburguesa de llenties

Cigrons amb botifarra negra

Advertisements

70 pensaments sobre “Aperitius de llenties

  1. IFeelCook diu:

    Mare meva, m’heu deixat al·lucinada!! Jo tota la innovació que he fet mai amb les llenties és fer-les en amanida ;P Em sembla súper original i, a més, veig que és elaboració vostra, no extret de cap llibre. Em trec el barret.
    Un petonàs!

    M'agrada

  2. Neus diu:

    Quins gots més atractius visualment i quins contrastos de sabors. l’amanida es cert que la combinació de bacalla amb taronja em costa d’imaginar, pero la de bacalla i llenties tambe jajaja

    Un petonet

    M'agrada

  3. Cris diu:

    Carai quines receptes més bones! M’han agradat totes. Ahir al vespre em vaig despistar i no vaig publicar la meva, aquest vespre sens falta ho faig.
    Una abraçada

    M'agrada

  4. Pilar19@me.com diu:

    Tengo que jugar a pinto pinto gorgorito a ver con cual me quedo :D
    Me encantan las dos recetas, sin de auténtica categoría, a pesar de, como bien dices, la humildad del ingrediente principal. tú si que eres una crack
    Besos y hasta el próximo 15

    M'agrada

  5. joaquina diu:

    Quin aperitiu més complet!!! m´encanta sobretot l´amanida amb bacallà, quina bona proposta, i la resta deliciós…. vaig a fer una “tourné” per la resta de receptes. Petons,

    M'agrada

  6. Anna diu:

    M’encanten les dues propostes i les presentacions em semblen estupendes! Quin goig veure tantes receptes bones de llenties. Amb aquest bé de Déu m’estranyaria que fins el pitjor enemic de les llenties es resistís!

    Petoooons!
    Anna

    M'agrada

  7. Ingrid diu:

    Però si és que sou uns cracks!!! com teniu aquesta originalitat per preparar plats!! m’encanta!! a mi em falta aquesta creativitat…sou genials nois!
    Molts petonetssssss

    M'agrada

  8. Heva diu:

    He hecho hamburguesas porque me acordaba de las tuyas jijiji pero las propuestas que nos traes hoy son geniales, que presentación!!! la primera la tengo facil, no aromatizo el aceite y listo pero la segunda, con lo chula que es! a ver como sustituyo el bacalao para probarla :D
    Un besote

    M'agrada

  9. Paula diu:

    Hola!! Avui he arribat ben justeta, eh???
    Cada dia us superau un poc més. Com diria algú que coneixem molt bé: olé, olé i olé vosaltres!!! El “pintxo” de mandonguilles m’ha matat i l’amanida ja m’ha flipat. D’on surt tant inspiració??? ;DDD
    Definitivament, la Lupita diu que vol emigrar a Barcelona. Diu que aquí només menja bé un dia per setmana. :SSSSSS Gavina dolenta!!
    http://www.bontiberi.com/2012/03/boletes-de-patata-arrebossades-amb.html
    (Aquesta vegada m’ha costat camuflar les llenties!! Què consti!!)
    Petons guapos!!

    M'agrada

  10. ESfruita diu:

    Quins aperitius més exquisits! No hi ha paraules per comentar-los són senzillament genials!

    Us animem a passar-vos pel nou bloc d’ESfruita, la botiga online de fruita i verdures de qualitat.

    http://www.esfruita.com/assessorem

    També us recordem que si cliqueu “m’agrada” a la pàgina de Facebook d’ESfruita obtindreu un 25% de descompte en la primera compra! facebook.com/Esfruita

    M'agrada

  11. albota diu:

    Quina odissea per poder fer un comentari!!!!!!!!!
    Doncs res, que totes dues propostes em semblen genials i amb una presentació high level.
    La nostra proposta ja la vaig enviar per mail, eh?
    Petonets i gràcies als srs de wordpress per liar-la el dia de la recepta del 15!!!!

    M'agrada

  12. Llepadits diu:

    Hola! Es-pec-ta-cu-lar! m’agrada la recepta i l’anoto!

    A veure si el mes que ve no faig tard a la recepta del 15 el mes que vé!!

    petons

    Anna

    M'agrada

  13. fresa&pimienta diu:

    Me quito el sombrero!!!! me habéis dejado enamorada de ambos aperitivos, qué originales! la ensalada de lentejas con bacalao y naranja presentado en vasitos de yogur es brutal , y qué decir de la cremita con albóndigas de lentejas….estupenda! estas recetas me las guardo para probarlas!!!! un besito

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s