Pa de soda amb garrofa

Pa de soda amb garrofa

Tornem a tenir un ingredient interessant del que parlar-vos al “Rebost Gourmet”: la garrofa! Un producte que no ha estat mai considerat gourmet precisament, sinó més aviat menjar de pobres i d’animals de corral, però que pot arribar a ser deliciós en infinitat de receptes donada la seva versatilitat.

Nosaltres us el presentem en forma de farina de garrofa torrada, de tal manera que és molt senzilla d’introduir en multitud de receptes que portin farina de blat, substituint-ne una petita part, i aportant així el seu característic sabor entre cacau i regalèssia.

La garrofa és típica de la zona mediterrània, i molt present sobretot a les zones del sud de Catalunya (El Camp i Terres de l’Ebre), Illes Balears i País Valencià.

Durant aquests últims anys és un producte que ha viscut un interessant procés de dignificació dins la nostra cuina, per deixar enrrere la creença de que es tracta d’un aliment insípid i sense valor que només s’usa per alimentar els animals.

Fa un parell d’anys se’n va publicar un llibre i tot, de la mà de la Fundació Alícia, junt amb restaurants de tot el territori i productors que treballen amb la garrofa des de fa molts anys.

Nosaltres hem introduit la farina de garrofa en un pa de soda, una recepta que a casa fem de tant en tant perquè és molt fàcil i ràpida de realitzar, i amb aquesta petita variant queda realment bona, i resulta ideal per als esmorzars (fantàstic amb melmelada!). La recepta original és de l’Ibán Yarza, i la podeu trobar al seu llibre “Pan Casero”.

Per acabar de descobrir aquest nou “Rebost Gourmet” haureu de passar a visitar a la Nuni de “Cuinetes” i la Bet de “Tasta Rutes, i així veureu quines propostes ens han fet elles amb aquesta farina de garrofa.

Si voleu consultar els anteriors productes del “Rebost Gourmet” podeu veure’n un índex aquí, o també sempre que vulgueu clicant a la imatge del lateral del bloc.

Ingredients

– 220 g de farina integral

– 25 g de farina de garrofa torrada

– 15 g de farina panificable (o de mitja força; substituiu-la per farina de força si no en teniu)

– 3 culleradetes de llevat químic tipus Royal

– 280-300 g d’aigua

– 35 g de mel

– 7 g de sal

Preparació

Preescalfem el forn a 220º.

Barregem bé tots els ingredients en un bol fins que estiguin ben integrats, ho podem fer amb la mà o amb una espàtula, quedarà una massa amb una textura semblant al fang.

Només cal posar la massa en un motlle tipus plumcake (d’uns 20 o 22 cm. de llarg) untat amb mantega i enfarinat (ha de quedar ple fins aproximadament la meitat). Hi escampem farina per sobre.

El posem al forn durant uns 40 minuts. Si es torra molt per sobre, el tapem amb paper d’alumini.

Quan surti del forn el traiem del motlle i el deixem refredar sobre una reixeta.

Bon profit i bona cuina!

Pa de soda amb garrofa

7 pensaments sobre “Pa de soda amb garrofa

  1. Bet diu:

    Hola guapissims!! Quan puc tornar a venir a la Bordeta?? :P
    I esmorzem un pa com aquest untat amb la nutella de garrofa!! ^^
    Fa molt bona pinta, en sabeu molt fe fer pans, tots els que teniu al blog són fantàstics :)
    Petonets!

    M'agrada

  2. Cuinetes diu:

    Fuàààà!!! Que bo!! M’imagino el gust que devia tenir!
    Us va quedar un pa la mar de mono i segur que boníssim!
    Una molt bona pensada utilitzar la farina de garrofa per fer un pa! Li va de perles!!
    Com que ens queda farina…. ja sé què fer-ne!!! :DDDD

    Petons guapíssims!!!!

    M'agrada

  3. Gemma diu:

    Amb una pa així, amb Royal, m’atreviria molt! I el toc de la garrofa queda sensacional, sembla molt més integral, o fins i tot sembla que porti cacau. Per esmorzar amb la melmelada ha de quedar ben bo.

    M'agrada

Gràcies per deixar-nos un comentari! Recordeu que també podeu fer-ho amb el vostre perfil de Facebook o Twitter.